همانطور که انتظار می رفت، پنجشنبه گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دستور کودتای نظامی علیه اوکراین را صادر کرد. اگرچه به نظر می رسد برای پیش بینی نتیجه و نتیجه عملیات اشغالی به دستور کرملین خیلی زود است، تجربه پس از جنگ سرد نشان داده است که تنش در ماهواره های شوروی سابق در سایر نقاط جهان، به ویژه در مناطق همسایه، فرکانس دارد.
خاورمیانه یادداشتی با عنوان «جنگ روسیه و اوکراین: هفت پیامد تهاجم اوکراین به اوکراین در خاورمیانه» منتشر کرده است که به بررسی فوری ترین پیامدهای جنگ در خاورمیانه می پردازد.
خاورمیانه انتخاب سختی است
با تشدید تنش ها پس از تهاجم گسترده روسیه به اوکراین در روز پنجشنبه، بسیاری از کشورهای خاورمیانه که روابط نزدیک با ایالات متحده، روسیه و اوکراین دارند، ممکن است تمایلی به انتخاب یک کشور نداشته باشند.
اما حتی قبل از اینکه این کشورها مجبور به چنین انتخابی شوند، جنگ از جنبه های مهم دیگر پیامدهای قابل توجهی برای منطقه دارد. از قیمت انرژی گرفته تا تحریم، واردات گندم و گردشگری. در اینجا چگونگی تأثیر حمله روسیه به اوکراین بر خاورمیانه است:
1- انرژی
عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان، و قطر، صادرکننده پیشرو گاز طبیعی مایع (LNG)، با افزایش تنش ها در اروپای شرقی – و با تهاجم اخیر تشدید شده است، تقاضای رو به رشد برای منابع انرژی خود را شاهد بوده اند.
در روز اول حمله (پنجشنبه)، قیمت انرژی بیش از 105 دلار در هر بشکه افزایش یافت و شاخص اصلی گاز طبیعی برای شمال غربی اروپا 30 درصد افزایش یافت.
مقامات آمریکایی و اروپایی امیدوار بودند که قطر بتواند بخشی از صادرات گاز خود را به اروپا منحرف کند تا فشار ناشی از افزایش قیمت انرژی کاهش یابد. برخی دیگر از عربستان سعودی خواستند تا نفت خام را سریعتر پمپاژ کند و ظرفیت تولید خود را افزایش دهد.
اما وزیر انرژی قطر هشدار داد که هیچ کشوری نمی تواند گاز روسیه را با گاز طبیعی مایع (LNG) در اروپا جایگزین کند. از سوی دیگر، عربستان سعودی که یکی از اعضای ائتلاف کشورهای تولیدکننده نفت اوپک پلاس است، علاقه ای به پمپاژ بیشتر نفت نشان نداده است.
کارن یانگ از موسسه خاورمیانه به خبرگزاری فرانسه گفت: «این میتواند فرصتی برای دو کشور و سایر تولیدکنندگان انرژی خلیج فارس باشد تا نشان دهند که چقدر برای اروپا و ایالات متحده حیاتی هستند.» او گفت: «این ممکن است لحظه ای باشد تا به دیگران یادآوری کنیم که آنها اهرمی برای بحث درباره اهمیت خود در اقتصاد جهانی دارند.
2- تحریم ها
شرکتهای خاورمیانهای که در بازارهای ایالات متحده، بریتانیا و اروپا فعالیت میکنند باید از تحریمهای اعمال شده علیه روسیه در این هفته پیروی کنند – و گفته میشود تحریمهای شدیدتری نیز اعمال شده است.
اگر بانک های دولتی بزرگ روسیه هدف قرار گیرند، تاثیر آن می تواند قابل توجه باشد. به عنوان مثال، Sberbank روسیه، که نماینده نیمی از مردم روسیه است، اخیراً یک دفتر در ابوظبی افتتاح کرد و در سال 2020 یک قرارداد مشارکت با شرکت سرمایه گذاری Mubadala، بازوی سرمایه گذاری ابوظبی امضا کرد.
رئیس وقت شعبه خاورمیانه بانک Sberinvest به National گفت که بسیاری از شرکت های این بانک در این منطقه سرمایه گذاری کرده اند.
در همین حال، مقامات اسرائیلی ابراز نگرانی کردهاند که تحریمهای آمریکا علیه روسیه میتواند به منافع امنیتی اسرائیل در سوریه آسیب برساند، جایی که این رژیم در حال هماهنگی عملیات با مسکو است. روسیه تاکنون مانعی بر سر راه آنها نداشته است.
اما اکنون که اسرائیل در محکومیت تهاجم روسیه در کنار متحدان آمریکایی خود قرار گرفته است، ممکن است این وضعیت تغییر کند.
3- گندم
اوکراین و روسیه بخش اعظم گندم جهان را تامین می کنند و کشورهای خاورمیانه در صورت اختلال در عرضه احتمالا با افزایش قیمت ها مواجه خواهند شد. مصر به عنوان بزرگترین واردکننده گندم در جهان احتمالاً به شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. پرجمعیت ترین کشور عربی – با جمعیت 102 میلیون نفر – بین سال های 2020 تا 2012، 12.5 میلیون تن گندم وارد کرده که حدود 85 درصد آن از روسیه و اوکراین بوده است.
هشام عبدالذهاب، یکی از اعضای بخش غلات در اتاق بازرگانی قاهره، به خاورمیانه گفت: «در صورت وقوع جنگ بین روسیه و اوکراین، مصر به شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت». بیشتر واردات گندم ما از این دو کشور انجام می شود».
انتظار می رود الجزایر، تونس و لیبی، واردکنندگان عمده گندم نیز تحت تأثیر قرار گیرند.
4- بسفر و دریای سیاه
این جنگ در دریای سیاه نیز پیامدهایی خواهد داشت. این احتمالاً بر سرعت کشتیهای مجاز برای عبور از دریای سیاه و مدیترانه تأثیر میگذارد.
بر اساس کنوانسیون 1936، ترکیه ترافیک در تنگه بسفر و داردانل را کنترل می کند – کشتی ها برای حرکت بین دو دریا باید از این تنگه ها عبور کنند. این کنوانسیون همچنین به ترکیه این حق را می دهد که در زمان جنگ، تنگه ها را به روی همه کشتی های جنگی خارجی ببندد.
ساعاتی پس از حمله روسیه به اوکراین در روز پنجشنبه، کیف از ترکیه خواست که تنگه ها را به روی کشتی های روسی ببندد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه تاکنون گفته است که در صورت حمله روسیه، ترکیه به عنوان متحد ناتو آنچه لازم است را انجام خواهد داد، اما نگفته است که آیا این شامل ممانعت از عبور کشتی های جنگی این کشور می شود یا خیر. [با این حال اکنون ترکیه اعلام کرده که مانع از عبور کشتیهای جنگی روسی خواهد شد].
5- گردشگری
تشدید جنگ می تواند منجر به کاهش درآمدهای گردشگری و لغو پروازهای مستقیم به برخی از محبوب ترین مقاصد گردشگری روسیه در خاورمیانه شود.
استراحتگاه های ساحلی ترکیه و مصر به تازگی جذب آفتاب گرفتن روس ها شده بودند. ژوئن گذشته، یک روز پس از لغو محدودیتهای پروازهای کووید-19 از سوی مسکو، 44 هواپیمای حامل گردشگران روسی وارد شهر ساحلی آنتالیا شدند.
اقامتگاه های دریای سرخ مصر نیز سال گذشته میزبانی از گردشگران روسی را از سر گرفتند و پروازهای خود را به شرم الشیخ و قرگادا از سر گرفتند. سفر به مقاصد محبوب پس از سقوط یک هواپیمای مسافربری روسی در سینا در اکتبر 2015 و کشته شدن 224 نفر در حمله داعش متوقف شد.
قبل از این حمله، روسیه بیش از هر کشور دیگری در مصر گردشگر داشت. بیش از سه میلیون گردشگر در سال 2014 از این کشور بازدید کردند و 2.5 میلیارد دلار درآمد برای مصر ایجاد کرد که بیش از یک سوم درآمد سالانه گردشگری مصر است.
دبی همچنین درآمد زیادی از گردشگران روسی ایجاد می کند که حداقل 374000 نفر از آنها در سال 2021 بازدید کرده اند. طبق داده های منتشر شده قبل از بازار گردشگری عربی در سال 2020، انتظار می رود گردشگران روسی حدود 1.2 میلیارد دلار درآمد برای کشورهای فارس داشته باشند. 2023
6- دانش آموزان
اوکراین میزبان هزاران دانش آموز از خاورمیانه و شمال آفریقا است که بسیاری از آنها در هنگام تهاجم روسیه در روز پنجشنبه منتظر خروج بودند.
طبق اعلام وزارت آموزش اوکراین، مراکش با 8000 دانش آموز دومین گروه بزرگ دانشجویان خارجی در اوکراین را دارد. مصر 3500 دانشجو در آنجا دارد و تعداد قابل توجهی دانشجو از لبنان، عراق و فلسطین نیز در دانشگاه های اوکراین تحصیل می کنند.
قبل از تشدید درگیری، خانوادههای دانشجویان مصری، مراکشی و لبنانی که در اوکراین تحصیل میکنند، تظاهراتی برگزار کردند و از دولتهای خود خواستند تا بستگان خود را به کشورشان بازگردانند.
7- لیبی
کشور دیگری که احتمالاً موج جنگ را در شرق احساس می کند، لیبی است. اکثر غربی ها از دولت وحدت ملی به رسمیت شناخته شده توسط سازمان ملل حمایت می کنند، در حالی که روسیه از ارتش ملی لیبی در شرق به فرماندهی خلیفه حفتر حمایت می کند. در سال های اخیر مزدوران روسی در قالب گروه واگنر رهبری مبارزات این کشور را بر عهده گرفته اند.
انتخابات لیبی در ماه دسامبر به دلیل اختلافات متعدد لغو شد و روند صلح با حمایت بین المللی در هرج و مرج قرار گرفت و سرنوشت دولت موقت را در هاله ای از ابهام قرار داد. با توجه به اینکه روسیه و غرب اکنون با اوکراین درگیر هستند، همکاری برای ایجاد ثبات در لیبی احتمالاً اولویت کمتری خواهد داشت.