فوبیا یکی از شایع ترین اختلالات روانی است که برخی از آن شایع و برخی دیگر نادر هستند.
فوبیا به معنای ترس یا اضطراب شدید از یک موقعیت خاص است، بنابراین فرد تمام تلاش خود را می کند تا از این موقعیت ترسناک دوری کند و این اجتناب، جنبه های اجتماعی، شغلی و سایر جنبه های زندگی فرد را مختل می کند.
اکثر افراد مبتلا به فوبیا نمی توانند دلیل خاصی را برای ظاهر خود به خاطر بسپارند، اما گفته می شود که فوبیا معمولاً پس از موارد زیر شروع می شود: یک رویداد آسیب زا، دیدن شخصی با یک رویداد آسیب زا، یک حمله پانیک غیرمنتظره در مکانی که بعداً تبدیل به یک حادثه می شود. وضعیت فوبیا و خواندن اخبار منفی در مورد یک موضوع خاص. نسبت زنان به مردان تقریباً 2: 1 است. با این حال، شیوع بسته به نوع فوبیا متفاوت است.
در اینجا برخی از عجیب ترین ترس های دنیا که احتمالاً شما را شگفت زده می کنند یا می خندانند آورده شده است.
ترس از آب و هوا
کرونوفوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که به مرور زمان ترس از آن وجود دارد. این فوبیا شامل ترس غیرمنطقی از تمام شدن زمان و محدودیت زمانی است.
زمان عنصر مهمی در زندگی انسان است. گذر زمان باعث می شود پیر شویم و فکر کنیم مرده ایم. برخی از افراد به دلیل محدودیت فضای زندگی نگران این هستند که از زمان خود به درستی استفاده نکنند و وقت خود را تلف کنند.
در افراد مبتلا به زمان هراسی، اضطراب به حدی شدید است که حتی شنیدن صدای تیک تاک ساعت باعث ایجاد احساس بد در آنها می شود. مزمن هراسی در افراد مسن، زندانیان و بیماران لاعلاج شایع تر است. علاوه بر این، کسانی که ترومای شدید را تجربه کرده اند، مستعد ابتلا به این فوبیای خاص هستند.
پیشگیری از مزمن هراسی دشوار است. زیرا معمولاً ناشی از موقعیت هایی است که خارج از کنترل هستند.
ترس از ازدواج
گاموفوبیا ترکیبی از دو واژه گاموس و فوبیا است که در یونانی به معنای ازدواج است و فوبیا نیز به معنای ترس است. برخلاف تصور عموم، فرد مبتلا به هوموفوبیا می تواند یک رابطه طولانی و شاد را تجربه کند و مشکل اصلی آنها ترس از ازدواج است.
هوموفوبیا نوعی اضطراب اجتماعی است. بنابراین هسته آن را جامعه تشکیل می دهد. زن و مرد به طور متفاوتی از این ترس متاثر می شوند و دلیل آن ممکن است به دلیل برداشت های متفاوت جامعه از نقش زن و مرد در ازدواج باشد.
در مردان، تداوم هوموفوبیا می تواند تحت تأثیر انتظارات جامعه از آنها به عنوان تأمین کننده باشد و این فشار معمولاً توسط جامعه تحمیل می شود و شریک زندگی نقش کوچکی در این ترس دارد. یکی دیگر از دلایل هوموفوبیا ضربه ای است که فرد در گذشته تجربه کرده و در زنان بیشتر از مردان است.
بخش قابل توجهی از جامعه را فرزندان طلاق تشکیل می دهند و قرار گرفتن در این شرایط می تواند آسیب های زیادی را به همراه داشته باشد.
احتیاط نسبت به ازدواج و تعهد برای افراد به خصوص آنهایی که والدینشان از هم جدا شده اند طبیعی است، اما زمانی می توان گفت که همجنس گرا هراسی داریم که این احتیاط تبدیل به اضطراب و ترس شدید می شود.
ترس از بهشت
برای اکثر مردم، نگاه کردن به آسمان و دیدن ستارگان اطمینان بخش است. با این حال، همه افراد این احساس را تجربه نمی کنند و حتی ممکن است دچار تشنج، تپش قلب، سرگیجه و وحشت شوند. اگر با این احساسات آشنا هستید، احتمالاً از اختروفوبیا رنج می برید. اختروفوبیا شامل ترس شدید از ستاره ها، فضای بیرونی و آسمان شب است. همچنین ممکن است با ترس از افراد فضایی همراه باشد.
فرد مبتلا به اختروفوبیا زمانی که در موقعیت فوبیا قرار می گیرد به جنگ و پرواز پاسخ می دهد، بنابراین ضربان قلب افزایش می یابد و تعداد نفس ها به شمار می رود.
واکنش “جنگ یا پرواز” انرژی زیادی از بدن می گیرد و برای فرار سریع و بدون آسیب از یک موقعیت خطرناک طراحی شده است. به همین دلیل است که افراد مبتلا به این فوبیا از بیرون رفتن در شب اجتناب می کنند. ترس از بیرون بودن در شب می تواند عملکرد جدی در زندگی ایجاد کند. به همین دلیل باید درمان شود.
ترس از بارداری
بیشتر زنان در مورد بارداری و زایمان دچار ترس و اضطراب می شوند. از آنجایی که این روند با درد و ناراحتی همراه است، ترس از آن طبیعی است. اما گاهی این ترس به حدی جدی می شود که زنان معمولاً از بارداری و زایمان اجتناب می کنند. در این حالت به این حالت توکوبوفوبیا می گوییم.
دو دسته برای افراد مبتلا به توکوفوبیا وجود دارد: اولیه و ثانویه
توکوبوفوبیا اولیه شامل زنانی می شود که زایمان را تجربه نکرده اند اما ترس شدیدی دارند. به گفته روانشناسان، این ترس ممکن است به دلیل تجربیات آسیب زا گذشته مانند سوء استفاده جنسی باشد. همچنین در صورتی که شاهد تولد آسیب زا بوده باشند که منجر به مرگ یا عواقب غم انگیزی شده است در این گروه طبقه بندی می شوند. این ترس می تواند با مشاهده سایر زنانی که زایمان های سخت دارند نیز ایجاد شود.
توکوبوفوبیا ثانویه به زنانی اطلاق می شود که به تنهایی زایمان ناخوشایندی داشته اند و در نهایت تجربه ناخوشایندی مانند مرگ یا جراحت نوزاد را تجربه کرده اند.
شیوع توکوفوبیا متفاوت است، اما محققان تخمین می زنند که بین 3 تا 22 درصد از زنان از آن رنج می برند. روانشناسان معتقدند آموزش، آگاهی و گفتگو در محیطی امن و سازنده می تواند به زنان کمک کند تا با این ترس کنار بیایند.
ترس از تنهایی
بیشتر مردم تمایل دارند با دیگران باشند، حتی خجالتی ترین و درونگراترین افراد باید با مردم وقت بگذرانند و این بخشی از طبیعت انسان است. این واقعیت باعث شد حتی فکر تنها بودن برای برخی افراد اضطراب زیادی ایجاد کند. اگر از تنها بودن می ترسید، احتمالا دچار اتوفوبیا هستید.
افراد مبتلا به این ترس نگران هستند که در صورت تنها ماندن اتفاق وحشتناکی بیفتد و در این مواقع دچار حالت تهوع، سرگیجه، تنگی نفس، لرزش، تپش قلب و حملات عصبی می شوند و به دلیل موارد فوق از تنهایی دوری می کنند.
ترس از تنها ماندن لزوماً غیر معمول نیست. با این حال، برخی از افراد ترس هایی را تجربه می کنند که توانایی زندگی آنها را مختل می کند.