اگرچه در معاملات اخیر بورس تهران تقاضا اندکی افزایش یافت، اما همچنان خبری از ورود ارزهای جدید به بازار نیست. شرایطی که پیش بینی آینده بورس را دشوار می کند. با این حال، گمانه زنی ها در مورد رشد اقتصاد جهانی در سال 2022 منجر به چشم انداز مثبت بورس تهران شده است.
با توجه به این مهم در کنار دو متغیر داخلی یعنی سرنوشت مذاکرات احیای بارج و تحریم ها و تصمیمات کلان اقتصادی، می توان چهار سناریو برای آینده بورس و بنگاه های اقتصادی ترسیم کرد.
بازار سهام روزهای تقریبا عادی را پشت سر می گذارد. پس از اینکه افزایش تقاضا طی چند روز گذشته بازار سهام را از خطر نزول بیشتر نجات داد، اکنون به نظر می رسد فضای بهبود نسبت به گذشته بهتر شده است.
با این حال، دو عامل مهم که احتمالاً اقتصاد جهانی را در سال آینده بهبود می بخشد، در کنار احتمال توافق هسته ای و لغو تحریم ها و در عین حال فرصت های بکر اصلاحات اقتصادی داخلی، چهار سناریوی مشترک را برای پایتخت رقم زده است. بازار برای ادامه که در شرایط مختلف در بورس قابل مشاهده است.
آخرین روزهای سال 2021 است و تقریباً تمام اقتصادهای جهان سال نو را جشن گرفتند. پیشبینیهای اقتصاد در سال 2022 در وبسایت رسانههای مختلف دنبال میشود و در حالی که برخی بازارهای مالی به استقبال تعطیلات رفتهاند، بازار تحلیلها و گمانهزنیها همچنان در بین کارشناسان بازار خارجی داغ است. این در حالی است که بورس تهران که ماه هاست روند نزولی آزاردهنده ای را پشت سر می گذارد، با وجود همه حاشیه های بیرونی مسیر خود را طی می کند.
اکنون با پایان یافتن هفته اول دی ماه امسال، وضعیت بورس چندان بدتر از دو هفته پیش نیست. شاخص اصلی در این بازار که قرار بود در پایان آذرماه به انتهای کانال یک میلیون و 200 هزار نفری برسد، حالا دوباره به کانال یک میلیون و 400 هزار نفری راه پیدا کرده است.
بیهوده نیست اگر بگوییم اصرار دولت بر حمایت از گازهای گلخانه ای از بازار سرمایه باعث شده است که شاخص های بورس حتی بهتر از گذشته ظاهر شوند. اما همانطور که می دانیم خوب یا بد، این روزها می گذرد و آینده نزدیک جذابیت چنین اخباری را برای شرکت کنندگان در همه بازارها از جمله بورس کاهش می دهد.
دلیل این امر این است که ناشناخته ها همیشه در هنگام ظهور حقایق بیشتر از دانسته ها وزن دارند و این باعث می شود تا حدس و گمان در مورد آینده همیشه جالب تر و بنابراین مهم تر از آنچه اتفاق می افتد.
بر این اساس، یکی از نکات جالب توجه که ارزش سفتهبازی دارد و میتواند عملکرد بسیاری از شرکتها و حتی کل اقتصاد را تحت تأثیر قرار دهد، انتظارات از قبل شکل گرفته برای آینده بازارهای مالی است.
در حالی که بازار سهام ایران در اولین روزهای زمستان منتظر اخباری در مورد بودجه و آینده مذاکرات هسته ای است، در اکثر کشورهای جهان با توجه به تحلیل های مختلف اقتصادی که تاکنون انجام شده، آغاز سال نو میلادی اهمیت زیادی پیدا کرده است. . از یک سو، اقتصادهای بزرگ جهانی در هر دو سوی اقیانوس آرام با خطر رکود و تورم دست و پنجه نرم می کنند و از سوی دیگر، در سواحل شرقی اقیانوس اطلس، کشورهای اروپایی با محدودیت ها بر روی ارزهای خارجی و افزایش قیمت گاز دست و پنجه نرم می کنند. مشکلات بیشتر در تاریخ استخراج و فروش این ماده از ایالات متحده و جمهوری خلق چین.
همه اینها خطر غرق شدن اقتصادهای بزرگ جهان در رکود تورمی را افزایش داده است. با این حال، مرکز تحقیقات اقتصادی و تجاری (CEBR) تخمین می زند که در سال آینده اقتصاد جهانی شانس بالایی برای رسیدن به 100 تریلیون دلار (تولید ناخالص داخلی جهانی) دارد.
به گفته این موسسه، اقتصاد جهانی به دلیل رونق ناشی از کاهش اثرات تاج در سال جاری، احتمالاً شاهد رونق نسبی در اقتصاد خود خواهد بود. فرصت در حالی به دست می آید که به گفته همین موسسه، پیشی گرفتن آمریکا در اقتصاد جهانی چین یک سال به تعویق افتاده و احتمالا تا سال 2030 محقق نخواهد شد.
از سوی دیگر، هند در رتبه ششم اقتصاد جهان در سال آینده قرار خواهد گرفت و این بدان معناست که فرانسه جای فرانسه را خواهد گرفت. بر اساس این پیش بینی، اگرچه هند نیز مانند چین یک سال بعد و در سال 2031 به مقام سوم اقتصاد جهان خواهد رسید، اما این بدان معنا نیست که رشد اقتصادی این کشورها به شدت با مشکل مواجه خواهد شد.
همه اینها به این معنی است که با توجه به فضای رشد اقتصادی در کشورهای بزرگ و کوچک، تقاضای کل احتمالاً در سال 2022 و پس از آن فعال خواهد بود. اما این موضوع چقدر می تواند برای اقتصاد ایران به ویژه بازار سرمایه آن مهم باشد؟
اشتباه نیست اگر بگوییم راه پیش روی بورس کشور در سال آینده یا به عبارتی 1401 را می توان تا حد زیادی در چهار سناریو کلی بررسی کرد. از مهم ترین عوامل شکل دهنده این سناریوها می توان به سرعت رونق اقتصاد جهانی و افزایش تقاضا برای کالاهای اساسی، رفع یا عدم رفع تحریم ها و اصلاح ساختارهای داخلی موثر بر اقتصاد اشاره کرد.
سناریوی اول
در سناریوی اول، اگر ثبات سایر شرایط و عدم تغییر محسوس در ظرفیت تولید داخلی پذیرفته شود، اقتصاد جهان رشد می کند. در این صورت انتظار می رود افزایش قیمت کالاها و یا حتی ثبات آنها حاشیه مطمئنی را برای شرکت های کالایی که بیش از 70 درصد ارزش بازار بورس ایران را تشکیل می دهند، ایجاد کند.
طبیعتا در این صورت با توجه به انتظار افزایش قیمت ارز و نزدیک شدن قیمت در سامانه نیما به دلار بازار آزاد، رشد قیمت بورس دور از انتظار نخواهد بود. در این شرایط انتظار می رود ادامه رشد اقتصادی کشورها حداقل از بازارهای کالایی در برابر کاهش شدید قیمت محافظت کند.
اما اصلا دور از انتظار نیست که تورم ناشی از این اتفاق در نهایت منجر به افزایش قیمت های جهانی و افزایش هر دو سود برای نمادهای بازار سرمایه شود. طبیعتاً در چنین شرایطی اگر بهبود احتمالی وضعیت بازار جهانی که مبتنی بر فرض حذف ریسک نسبی تاج در اقتصاد جهانی است، با اصلاحات داخلی در اقتصاد ایران همراه باشد، میتوان انتظار داشت آینده بهتر بازار سهام
همچنین اگر کشور در مذاکرات هستهای به گونهای باشد که خوشبینی نسبت به لغو تحریمها محقق شود، میتوان انتظار داشت که کاهش هزینههای تولید همراه با کاهش هزینههای ارزی بهترین افق ممکن برای بورس و کشور باشد. اقتصاد به عنوان یک کل
در عین حال دور از انتظار نیست که عملکرد بورس نسبت به 9 ماهه اول سال بهبود یافته و در سال 1401 شاهد عملکرد بهتر بورس باشیم. اما طبیعی است که بروز نواقص در برخی از آنها ممکن است کیفیت رشد سود شرکت ها را تحت تأثیر قرار دهد.
سناریوی دوم
در این سناریو نمی توان انتظار داشت که عملکرد شرکت ها تحت تاثیر بهبود تقاضای خارجی قرار گیرد. اما در چنین شرایطی دو عامل مهم وجود دارد که بورس می تواند به طور خاص بر آن تکیه کند: اول اینکه سازگاری عرضه ارز در سامانه نیما با عرضه و تقاضای آزاد می تواند قیمت ها را به بازار آزاد نزدیک کند.
بنابراین انتظار می رود درآمد واقعی شرکت ها به اندازه مابه التفاوت باقی مانده بین نصف ارز و بازار آزاد رشد کند. دوم، لغو تحریم ها عامل مهمی است که حتی در شرایط رکود می تواند هزینه های شرکت ها را کاهش دهد و شرایط فروش آنها را بهبود بخشد.
بنابراین دور از انتظار نیست که حتی با کاهش تقاضای خارجی برای محصولات داخلی، باز هم شاهد افزایش سودآوری شرکت ها باشیم، مگر اینکه عامل دیگری بتواند به طور جدی نرخ ارز را در سال آینده یا ماه های پایانی سال جاری و صورت های مالی شرکت ها کاهش دهد. در اینجا نحوه تغییر آن است.
با این حال، این انتظار نمی رود، زیرا بسیاری از کارشناسان می گویند فاصله طولانی بین نیمی از قیمت و بازار آزاد از سقوط قابل توجه شرکت ها نسبت به سال مالی جاری جلوگیری می کند.
بنابراین انتظار می رود حداقل در عملکرد مالی شرکت ها با فرض یکنواختی رویه از سوی قانونگذار و عدم تغییر فوری در حوزه قانونی، تا چند ماه دیگر شاهد تغییر قابل توجهی در قیمت گذاری بازار نباشیم. .
سناریوی سوم
اما در نگاهی گسترده تر به اقتصاد ایران می توان دریافت که تمامی مشکلات مربوط به تحریم ها ناشی از نگاه سطحی به وضعیت کلان اقتصادی است تا تحلیل دقیق، با توجه به روند دقیق وضعیت اقتصادی ایران در مواردی مانند نت. هزینه های سرمایه گذاری و ساخت و ساز در کنار هزینه های جاری دولت در سال های اخیر به خوبی نشان می دهد که قوه مجریه ایران نه تنها معتاد برداشت غیرمستقیم از بانک مرکزی است، بلکه در بسیاری از موارد قادر به تغییر وضعیت به نفع تولید در ایران نیست.
نمونهای از آن بالا بودن ریسکهای داخلی سیستمی مانند قانونگذاری و نهادهای تصمیمگیری متعدد است که در عمل راه را برای افزایش سرمایهگذاری و بهبود جایگاه تولیدکنندگان در اقتصاد بسته است. این مشکلات تا حد زیادی مانع انباشت مشکلات داخلی در موضوعاتی مانند تحریم ها برای هموار کردن اقتصاد ایران و بخش های تولیدی و همچنین کاهش شدید قدرت خرید مردم طی سال های گذشته به عنوان عامل مهمی در عدم افزایش تقاضا برای افزایش فروش شده است. شرکت ها
در این شرایط اگر دولت بتواند با تسهیل فضای کسب و کار و کاهش تداخل در اقتصاد راه را برای بهبود هموار کند، می توان امیدوار بود که شرایط کسب و کار بهتر شود و اقتصاد قدرت خرید مردم را در داخل ارتقا دهد. علاوه بر این، با اجرای سیاست های یارانه ای می توان به مردم برای بهبود قدرت خرید کمک کرد تا جریان تقاضا در کل اقتصاد بهبود یابد.
در این صورت البته می توان انتظار داشت که فروش شرکت نیز افزایش یابد و در نتیجه بدون نیاز به صرف هزینه در بورس، طبیعتاً قیمت سهام شرکت به دلیل افزایش سود افزایش یابد.
سناریو 4
اما مورد دوم را می توان بدترین حالت دانست. در این شرایط دولت نه تلاش زیادی برای بهبود وضعیت داخلی انجام می دهد و نه بازارهای خارجی در وضعیت مطلوبی قرار خواهند گرفت. در این شرایط، انتظار میرود که در رتبه پنجم قبلی ادامه داشته باشد و سود شرکتها همچنان تحت تأثیر ریسکهای داخلی و خارجی سیستمی باشد. در چنین شرایطی نمی توان انتظار زیادی از بازار سرمایه داشت مگر اینکه رونق احتمالی مربوط به فعالیت برخی شرکت ها باشد که موضوع این بحث نیست.
اما حتی در چنین شرایطی با توجه به رکود فعلی بازار سرمایه نمی توان انتظار کاهش جدی قیمت ها را داشت و بنابراین بازار در شرایط میانی و کسادی به حیات خود ادامه خواهد داد.