دوستت دارم| پنجمین نمایشگاه حمل و نقل و صنایع وابسته در مصلای تهران در حال برگزاری است. Cypadisel با اولین ارائه عمومی اتوبوس های برقی خود به این رویداد آمد. جدا از کشف خودروی برقی، در این نمایشگاه چه می گذرد؟
سایپادیزل اولین اتوبوس برقی خود را روز گذشته در پنجمین نمایشگاه حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته ایران معرفی کرد. منوچهر منطقی، دبیر ستاد توسعه فناوری فضایی در سال 98 قول داد اتوبوس های برقی تا دو تا سه سال آینده تردد کنند.
وی گفت: طی دو یا سه سال آینده شاهد خودروهای برقی در رده اتوبوس های برقی خواهیم بود. استفاده از این اتوبوس ها از تهران شروع می شود.
Cypadizel اکنون از محصولی رونمایی کرده است که ادعا می کند اولین اتوبوس برقی کشور است، اما بدون شک ورود به خیابان های پایتخت زمان می برد.
قیمت اتوبوس های برقی
اتوبوس های برقی سایپا دیزل به تولید انبوه نمی رسند. مصدک، مشاور مدیرعامل این شرکت به تجارت نیوز گفت: اتوبوس های مسافربری تولید انبوه و سفارشی نیستند. زیرا تولید انبوه این اتوبوس ها به صرفه نیست.
به گفته وی، مشتریان این خودروها شهرداری ها، ارگان های دولتی و شرکت های فعال در حوزه حمل و نقل عمومی هستند. مصدق می گوید: این خودروها در مرحله نمایش هستند اما به زودی به مرحله تولید می رسند.
به گفته وی، قیمت تخمینی این اتوبوس های برقی حداقل 10 میلیارد تن خواهد بود اما شرکت خودروسازی سایپا دیزل هنوز این قیمت را تایید نکرده است.
آیا ایستگاه شارژ در کشور ساخته می شود؟
در حال حاضر هیچ زیرساختی در ایران برای توسعه خودروهای برقی وجود ندارد. البته شارژر خودروهای برقی نیز در این نمایشگاه برای حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته ارائه شد. مصدق درباره ایستگاه شارژ اتوبوس می گوید: ایستگاه شارژ در ایستگاه های اتوبوس نصب می شود. اتوبوس ها در شب شارژ می شوند و در چهار ساعت به ۱۰۰ درصد شارژ می رسند.
به گفته وی، اتوبوس های برقی باید هر 24 ساعت یکبار شارژ شوند.
مشخصات فنی اتوبوس برقی
این اولین بار است که سایپا دیزل وارد عرصه سفرهای شهری می شود. مشاور مدیرعامل مدعی است محصول نمایش داده شده اولین نمونه اتوبوس برقی در ایران است و محصولات سایر شرکت ها در مرحله تایید اولیه است.
به گفته وی وجه تمایز این خودروها تاییدیه اتحادیه اتوبوسرانی است. از نظر ظاهری نیز طراحی بهبود یافته ای دارند. مصدق بیان می کند: سایپا دیزل از نظر فنی از بهترین برندهای روز دنیا برای تامین قطعات استفاده می کند. برخی از قطعات این خودرو مانند فرمان، ترمز و باد ساخت آلمان است.
به گفته وی، این اتوبوس های برقی دارای 10 باطری هستند که هشت عدد آن در سقف خودرو و دو باتری دیگر در بدنه تعبیه شده است.
در نمایشگاه چه می گذرد؟
اما اتوبوس ها و کامیون های دیگری نیز در این نمایشگاه ارائه شدند. یکی از این محصولات اتوبوس شهری دیزلی است که ظرفیت 80 مسافر را دارد. این اتوبوس دیزلی برای استفاده افراد دارای معلولیت نیز مناسب است و رمپ ویلچر دست ساز در این خودرو می باشد.
کامیون 4x kx480 4.2 مرده با نسل جدید اتاق دانگ فنگ محصول دیگری است که تولید انبوه آن آغاز شده و به زودی عرضه می شود. همچنین کامیون جدید فوتون M4 یکی دیگر از محصولات جدید این شرکت در حوزه کامیون است که برای اولین بار به نمایش درآمد.
ایران خودرو همچنین خودروهای تارا و همچنین محصولاتی در حوزه ریلی، جاده ای، حمل و نقل هیبریدی و لجستیکی این رویداد را به نمایش گذاشت. پنجمین نمایشگاه حمل و نقل، لجستیک و صنایع وابسته روز یکشنبه 28 آذرماه افتتاح شد و تا امروز سه شنبه ادامه دارد.
در نمایشگاه امسال بیش از 200 شرکت دولتی و خصوصی، 40 استارت آپ و 20 شرکت دانش بنیان حضور دارند.
منبع: تجارت نیوز