شروین شهریاری| بورس با یک روز کاری کمتر هفته ها رکود و کسادی را پشت سر گذاشت و با نوسانی جزئی افت 0.14 درصدی را به ثبت رساند.
شفاف سازی نتایج مذاکرات با تاثیرگذاری بر بازار ارز و چشم انداز صنایع بورسی و تعیین بودجه 1401 را می توان مهمترین خبر برای سهامداران در آخرین ماه سال رکود و کم درآمد دانست.
یک ماه رفع ابهامات بازار سهام؟
بورس با یک روز کاری کمتر در هفته گذشته، دوره های رکود و کسادی را پشت سر گذاشت تا جایی که با نوسان جزئی شاخص کل در نیمه بالای کانال 1.2 میلیون واحدی، اندکی 0.14 افت کرد. درصد ثبت شده است. ارزش معاملات خرد نیز در نشانه ای ناامیدکننده و یادآور روزهای اوج رکود بازار در بهار سال جاری وارد کانال دو میلیارد تریم در روز شد.
در تصویری کلی تر، بازده یک ساله بورس تهران همچنان در محدوده انجماد قرار دارد و یادآور اثرات گسترده حباب بزرگ سال قبل و فرسایش ناشی از ترکیدن آن در طول زمان است. در حوزه تحولات سیاسی تاثیرگذار بر بازار، سرعت توسعه مذاکرات هسته ای در وین شتاب گرفته و انتظارات برای اعلام نتایج تا پایان سال جاری افزایش یافته است.
شفاف سازی نتایج مذاکرات با تاثیرگذاری بر بازار ارز و چشم انداز صنایع بورسی و البته تعیین هدف بورس در سال آینده را می توان مهمترین خبر برای سهامداران در آخرین ماه رکود و رکود دانست. کاهش – سال درآمد.
پازل نرخ ارز را باز کنید؟
برخی کارشناسان همچنان نقطه شروع سقوط کنونی بورس تهران را به تحولات سیاسی در آمریکا و کاهش نسبی انتظارات تورمی و همچنین چشم انداز کنترل نرخ ارز و افزایش احتمال لغو تحریم ها مرتبط می دانند. حتی اگر این دیدگاه کاملاً درست نباشد، این یک واقعیت است که یکی از محرک های رشد انفجاری بورس ایران در طول تاریخ جهش های ارزی بوده است.
این اتفاق در دهه 70 دو بار در بورس اوراق بهادار تهران رونق گرفت و در اوایل دهه 1990 دوره جهش قابل توجهی را رقم زد. در رونق سال های 1998 و 1999، یکی از محرک های اصلی حرکت بازار به ویژه در مرحله پیش از حباب، بدون شک رشد نرخ ارز و چشم انداز افزایش بیشتر بود، اما از اواخر تابستان گذشته، با رشد نامزد دموکرات در انتخابات آمریکا (که پیش از این نیز بر اساس احیای برجام مواضع خود را اعلام کرده بود)، شرایط تغییر کرد و با پیروزی رسمی وی فضای انتظارات در بازار ارز به طرز چشمگیری تغییر کرد.
از آن زمان با وجود همه بلاتکلیفی ها در مذاکرات و تحولات سیاسی متعدد، احتمال دستیابی به توافقی سیاسی که منجر به لغو تحریم ها شود، مورد تاکید تحلیلگران و فعالان بازار ارز قرار گرفت.
در حال حاضر، این احتمال نزدیکتر از هر زمان دیگری در 18 ماه گذشته به نظر میرسد. بر این اساس، انتظار میرود با افشای نتایج مذاکرات، آخرین افشای واکنش نرخ ارز به تحولات سیاسی مرتبط با تحریمها و تکلیف یکی از عوامل مهم بلاتکلیفی برای سهامداران، ضمن کاهش شدید قیمت ارز در مقابل ریال یکی از سناریوها است، سیگنالهای روشنی از سوی بانک مرکزی و سیاستمداران دولت برای تثبیت ارز به جای کاهش نرخ سود ارسال شد.
معاون وزیر اقتصاد در همین راستا اخیراً به زیان های ناشی از کاهش ارزش اقتصاد ایران در سناریوی لغو تحریم ها توجه کرده و بر لزوم نقش آفرینی بانک مرکزی در تثبیت نرخ سود تاکید کرده است.
علیرغم کاهش انتظارات در مورد واکنش به لغو تحریم ها، به نظر می رسد سیاستمداران دیدگاه های متفاوتی در مورد آینده نرخ ارز دارند که باید توانایی این نهادها را برای مداخله در نظر گرفت. بنابراین، اگر اکتشافات سیاسی با سناریوی مداخله بانک مرکزی و حفظ نرخ ارز در سطوح فعلی همراه شود، میتوان امیدوار بود یکی از مهمترین دغدغههای فعالان بازار سرمایه برطرف شود. انتظار می رود این وضعیت در ماه مارس جهت مشخص تری را در پیش بگیرد.
بودجه ترمینال
سرانجام انتظارها به پایان رسید و فردا (یکشنبه) صحن علنی مجلس شورای اسلامی شاهد بررسی احکام بودجه 1401 خواهد بود. دامنه تغییرات کمیسیون تلفیق در لایحه پیشنهادی دولت به حدی است که در از یک سو کارشناسان را غافلگیر کرد و از سوی دیگر نسبت به تداوم کسری بودجه در سال آینده و کمبود منابع کافی ابراز نگرانی کرد.
در این زمینه به نظر می رسد کمیته مشترک به فروش نفت و افزایش قیمت نفت توجه داشته است که ارتباط مستقیمی با نتیجه مذاکرات وین دارد.
همچنین ادامه توزیع 4200 تن واردات کالاهای اساسی (معادل 9 میلیارد دلار) به همراه تعهد دولت به پرداخت 137 هزار میلیارد تن سهام از محل صندوق توسعه ملی (که دولت در بودجه لحاظ کرده است) کسری قابل توجه 300 1 تریلیون تن فولاد در بخش منابع دولتی که تنها با فروش نفت بیشتر (حدود دو میلیون بشکه در روز) و قیمت بالاتر (80 دلار) قابل پوشش است.
یکی دیگر از راهکارهای تامین این منابع، فروش اوراق است که با توجه به وضعیت بازار سرمایه در کشور چندان موفق نیست. به این ترتیب رای نهایی نمایندگان در جلسه علنی مجلس درباره تغییرات ارائه شده از سوی کمیسیون تلفیق از نظر ترسیم دورنمای تورمی و میزان قرائت بودجه از درآمدهای نفتی در سال آینده حائز اهمیت تلقی می شود.
همچنین سرنوشت موضوعات مهمی مانند نرخ سوخت صنعتی و لغو معافیت های مالیاتی صادراتی طیف وسیعی از محصولات پتروشیمی، معدنی و فلزی از جمله موضوعات حساس بازار سرمایه است که پیش بینی می شود در اسفندماه به مجلس ارائه شود.
زمان اصلاحات اقتصادی فرا رسیده است
با توجه به فشار روزافزون بر معیشت اقشار بزرگ جامعه در سه سال گذشته، امکان و انتظارات برای اصلاحات ساختاری اقتصادی از سوی سیاستمداران چندان منطقی نبوده است. از این منظر، عجیب نبود که سیاستمداران نیز در مواجهه با کمبود و فشار تحریمها تا حد زیادی بسته ماندند و سیاستهای مبتنی بر کنترل بیشتر بر اقتصاد و به تعویق انداختن اصلاحات ساختاری را دنبال کردند.
حتی دولت سیزدهم نیز در ماه های اخیر از این مدل دور نمانده است و همچنان صداهایی مبنی بر لزوم تثبیت قیمت ها و اتخاذ سیاست دیکتاتوری از سوی افراد ذی نفوذ کابینه و دولت به گوش می رسد. نمونه بارز در این زمینه وضعیت پوزیشن های مربوط به ارز 4200 تنی است که پس از بحث های فراوان تصمیم قطعی برای تعدیل آنها گرفته نشد.
این فضا طبیعتاً برای بورس که عمدتاً از حاکمیت فضای شفاف و رقابتی و قیمت گذاری با نیروهای عرضه و تقاضا سود می برد، مساعد نیست، تعدیل و زمینه تسلط نیروهای عرضه و تقاضای واقعی در اصلاحات اقتصاد را فراهم کند. شرایطی که در صورت اجرا، زمینه مساعدتری را برای سرمایه گذاری سهامداران در میان مدت فراهم می کند.