بازار سهام همچنان محتاط است. دیروز شاخص بورس اگرچه در ساعات ابتدایی معاملات حرکت رو به جلو اما ضعیفی را نشان داد، اما در آخرین ساعت معاملاتی این روند اندک را تاب نیاورد و در نهایت با عملکرد منفی به کار خود پایان داد.
در شرایطی که میانگین وزن معاملات بازار 0.30 درصد کاهش یافت، این نماگر در آن روز افت بیش از 40 هزار واحدی را نشان داد که در نمادهای کوچکتر بازار یکسان است. شاخص همگن نیز به دلیل افزایش عرضه نسبت به تقاضا در جریان معاملات روز دوشنبه ۰.۲۲ درصد کاهش یافت.
راز عدم پاسخگویی بورس به مشوق ها
همانطور که در گزارش های قبلی نیز اشاره شد، بازار سهام در هفته های اخیر به دلیل افق نامشخص در آستانه مذاکرات احیای برجام، وضعیت بسیار نامطمئنی داشته است.
این رویکرد بازار به این معناست که در شرایط کنونی به دلیل عدم اطمینان فعالان اقتصادی نسبت به آینده، بورس رویکرد خاصی به سرمایه گذاری حتی در کوتاه مدت ندارد. نمود چنین چیزی در نمودار شاخص بورس به وضوح دیده می شود.
طی روزهای اخیر مسیر سرمایه گذاری در این بازار به گونه ای پیش رفته است که تاثیر نامطمئن فعالان بازار بر دماسنج اصلی بازار به وضوح قابل مشاهده است. نمودار نشان می دهد که در شرایط فعلی با وجود کاهش نسبی و اندک معاملات، تقریباً به همان اندازه که تمایلی برای رشد بازار وجود ندارد، تمایلی برای فروش بیشتر از سوی سرمایه گذاران وجود ندارد.
دقیقاً وضعیتی که در شرایط نااطمینانی بازار به وجود می آید و تا رفع این ابهام ادامه خواهد داشت. همه اینها در شرایطی است که اگر بخواهیم وضعیت را با توجه به اتفاقات ماه های گذشته ارزیابی کنیم، احتمالاً می گوییم که اگر واقعاً ترس از آینده آنقدر زیاد بود که بازار از خرید سهام و حتی سرمایه گذاران امتناع می کرد. پول را تقریبا به آرامی و پیوسته از بازار خارج کردید، پس چرا شاهد کاهش قابل توجهی در قیمت ها نباشید؟
پاسخ به این سوال را می توان در قوت عوامل دیگری دانست که در کنار ترس از کاهش قیمت ها به آرامی و پیوسته در حال رشد هستند و حتی در ابتدای مذاکرات قدرت کافی برای جلوگیری از کاهش قیمت سهام در بازار را از خود نشان داده اند. یکی از مهمترین عوامل قیمت دلار در بازار آزاد است که تاثیر بسزایی در بازار آزاد دارد.
این فاکتور مهم که تقریبا هر روز توسط میلیون ها ایرانی مشاهده می شود، در روزهای اخیر توانسته به راحتی به کانال فوق العاده 30 هزار تومان نزدیک شود.
پیش از این، انتظار می رفت که دلار با نزدیک شدن به مذاکرات به عنوان عامل مهمی در مهار انتظارات تورمی کاهش یابد. از سوی دیگر، حتی اگر نیاز کشور به ارز را در نظر نگیریم، تورم و بلاتکلیفی در نحوه تامین بودجه برای کسری بودجه دو عاملی است که امروزه در اقتصاد ایران بسیار مهم است.
این امر باعث شد دوباره امکان فروش مطمئن سهام در بازار سرمایه وجود نداشته باشد. دلیل چنین فرضی این است که هر کدام از این عوامل به نوعی محرک بورس کشور هستند و می توانند با گرم کردن کوره تورم، مردم را به بازار سهام بازگردانند تا ارزش دارایی های خود را حفظ کنند.
اما یکی دیگر از عواملی که امروزه توانسته رفتار فعالان بازار را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد، عوامل موثر بر افزایش نااطمینانی در ابعاد کلان اقتصادی کشور است که باعث افزایش بی اعتمادی به مبدع سیاست های اقتصادی نیز شده است. دلیل این بی اعتمادی این است که تصمیمات ایجاد اخیر که بر سود شرکت های بورسی تأثیر می گذارد، ممکن است به نظر بسیاری از فعالان بازار، تکرار شود و در نتیجه سود شرکت های بورسی و قیمت سهام تغییر کند.
در چنین شرایطی، جذابیت بازارهایی مانند ارزهای رمزنگاری شده ممکن است دلیلی بر خروج سرمایه از بازار باشد، زیرا در صورت عدم وجود هر گونه گزینه سرمایه گذاری مطمئن، تنها گزینه های مخاطره آمیز روی میز خواهند بود، بنابراین نمی توانند با مشکلات ناشناخته ای روبرو شوند. اقتصاد ایران
عواملی از این دست باعث شد ارزش معاملات خرد به 1919 میلیارد تن برسد و دیروز به کانال هزار میلیارد تنی حرکت کند و خالص تغییر مالکیت سهم 163 میلیارد تن را به نفع خرید واقعی نشان می دهد.
بازده متغیر صفر برای سرمایه گذاران
حبیب فرجی دانا، تحلیلگر بازار سرمایه: یکی از عواملی که بورس را تحت تاثیر قرار داده است، بازگشت به موضوع مذاکرات هسته ای است و همین امر ممکن است جهش بعدی متغیرهای اقتصادی را حداقل در کوتاه مدت رقم بزند. از بودجه پیشنهادی دولت برای سال 1401 به عنوان یکی دیگر از عواملی که تجار بازار اغلب به آن توجه دارند، یاد می شود.
بر اساس شایعات، به دلیل احتمال افزایش بدهی دولت و حقوق مالکیت، گمانه زنی ها در دو هفته گذشته افزایش یافته است. از سوی دیگر قیمت حامل های انرژی برای صنایع به شدت در حال افزایش است.
بورس در محاسبات خود از این قبیل پارامترها به عنوان عوامل منفی یاد می کند. معاملات نیز در روزهای اخیر تحت تاثیر قرار گرفته است، بنابراین تا زمانی که دولت بودجه سال آینده را ارائه نکند (تا پایان ماه جاری) ابهامات مشابهی وجود دارد.
اگر گمانه زنی ها به حقیقت بپیوندد، قطعا شاهد اثرات نامطلوب آن در فضای معاملاتی بورس خواهیم بود.
جریان معاملات بازار نیز کاهش چشمگیری در حجم معاملات را نشان می دهد. ماه آینده باید جهت عوامل مطرح شده به ویژه در حوزه مذاکره با برجامی و بودجه کشور به طور کامل مشخص شود تا بورس مسیر خود را پیدا کند.
سرمایه گذاران نباید در کوتاه مدت به بورس نگاه کنند زیرا شرایط فعلی به هیچ وجه برای نوسانات و معاملات روزانه مساعد نیست.
به طور کلی افرادی که اخیراً در این بخش اقتصادی کار می کنند تحت تأثیر قرار می گیرند. چنین رفتاری برای سرمایه گذاران سودمند نخواهد بود. شاید بهترین استراتژی امروزه این باشد که سرمایه گذاران سهامی را انتخاب کنند که در صورت وقوع رویدادهای نامناسب خارج از بازار حداقل سودآور باشد.
به عنوان مثال، سهامداری که قصد خرید سهام گروه صنعتی فلزات اساسی را دارد، باید احتمال افزایش قیمت برق، احتمال تعطیلی گاز و سایر عوامل را در فرآیند سرمایه گذاری خود در نظر بگیرد. با ارزیابی میزان تأثیرگذاری سودآوری شرکت مورد نظر توسط این عوامل، سهامدار ممکن است به عنوان یک احتمال بد عمل کند.
اگر انتخاب سهام با احتمالات بد اتفاق بیفتد، در صورت مشاهده اتفاق مطلوب در شرکت، مطمئناً سودآوری افزایش می یابد. حتی اگر اتفاق بدی در تحلیل اولیه سهام بیفتد، سرمایه گذار همه آنها را در نظر گرفته است.
احتمالاً حاشیه سود را کاهش می دهد؟
مجید علیفر کارشناس بازار سرمایه: پول را می توان حلقه مفقوده بازار سهام امروز توصیف کرد. شرکتهای بازار میتوانند به ارقامی که در گذشته حاشیه سود داشتهاند بازگردند، بهویژه در گروههای بزرگتر که در صورت حصول نتیجه مطلوب از مذاکرات هستهای، موفقیت بیشتری کسب میکنند.
به عنوان مثال در گروه های پتروشیمی و فلزی حاشیه سود ناشی از افزایش قیمت های جهانی و افزایش فروش بر حسب افزایش قیمت دلار در کنار هزینه ها مشاهده می شود که برخی از آنها نشان دهنده تورم و عقب ماندن از رشد فروش شرکت ها است.
در شرایط کنونی که برجام می تواند به نتیجه مطلوبی دست یابد، قطعاً این امر باعث ایجاد تعدیل هایی در نرخ رشد فروش این گونه شرکت ها خواهد شد.
اخبار بودجه 1401 در مورد افزایش نرخ سود خود، افزایش قیمت گاز برای صنعت، یکسان سازی قیمت سوخت پتروشیمی ها، افزایش قیمت انرژی و مواردی از این دست در مجموع نشان می دهد که روند فعلی بازار عجیب نیست.
در حال حاضر نقدینگی رو به کاهش است و فعالان اغلب تمایلی به خرید بسته ریسک ندارند به امید رازی که ممکن است در آینده محقق شود.
به نظر می رسد سهامداران با تمام ریسک های موجود همچنان در گروه هایی قرار داشته باشند که با توجه به احتمالات در خصوص شرایط پیش آمده در آینده (نتیجه مثبت یا منفی برنامه کلی اقدام مشترک و تعدیل حاشیه سود) حتی در زمان های رکود، زمانی که ریسک بازار آنها نیز باید سرمایه گذاری کنند. به نظر می رسد حاشیه سود شرکت ها در سال 1401 حدود 4 تا 50 درصد کاهش یابد.
با توجه به P/E برخی سهام که در محدوده ۲ قرار دارند، اگر دید بلندمدتتری به این پارامتر داشته باشیم و دورههای زمانی مانند ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ را ملاک قرار دهیم، متوجه میشویم که این رقم P/E جذاب نیست. شکل. در چنین شرایطی گروه هایی که کمترین آسیب را از ضربه های سیاست دولت متحمل می شوند، حق سرمایه گذاری خواهند داشت.