فقط یک داستان| اولین حادثه چهارشنبه سوری امسال در حالی رخ داد که دو پسر 10 و 11 ساله مجروح شدند.
به گفته سخنگوی سازمان آتش نشانی، خوشبختانه حجم مواد محترقه به حدی نبود که بتواند ساختمان را به آتش بکشد یا تخریب کند، اما جای تاسف است که هر دو پسر از ناحیه سر، صورت و چشم آسیب دیدند.
خبر مجروح شدن این دو جوان، حدود یک ماه مانده به آخرین سه شنبه سال، کمی تعجب برانگیز است، با توجه به اینکه فشار جدید تاج باعث تخت های بیمارستانی بسیاری برای بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب شده است.
سوال اینجاست که چرا با وجود هشدارهای مکرر در سال های اخیر و صدمات شدید ناشی از انفجارهای محترقه، هنوز برخی از افراد جامعه ایمنی را جدی نمی گیرند و تمایل دارند با مواد منفجره جشن بگیرند؟
چرا برای لحظه هیجان یک سوختگی بخریم؟ چرا ایجاد رعب و وحشت در جامعه بخشی از مراسم چهارشنبه سوری و به گفته بسیاری چهارشنبه سوزی در کشورمان شد؟ زیرا اگر تقاضا از سوی جامعه وجود نداشته باشد، خود به خود بازار عرضه منقبض و در نهایت منقبض می شود. سعید مدنی جامعه شناس معتقد است این گونه مشکلات به دلیل کنجکاوی نوجوانان به وجود می آید.
وی می گوید: معمولا وقتی فردی فکر می کند که تصادف و صدمات ناشی از یک اتفاق برایش اتفاق نمی افتد و این فرد دیگری است که دچار این مشکلات می شود، دچار آسیب و مشکلات می شود.
وی افزود: هر ساله شاهد آثار جراحات و جراحات بر پیکر هموطنان و حتی مرگ آنها بر اثر انفجار مواد محترقه هستیم، اما تکرار این حوادث به دلایل مختلفی رخ می دهد. اول اینکه نوجوانان اغلب فکر می کنند که این اتفاقات برایشان نمی افتد و در امان هستند و این هم چیز دیگری است که به دردشان می خورد.
دوم، لذت آنی را به تفکر و پیشگیری ترجیح می دهند. بنابراین این علل هر ساله باعث تکرار روند حوادث و آسیب ها به افراد مختلف جامعه می شود.
وی با بیان اینکه این پدیده تحت کنترل است، گفت: ما نمی توانیم در هر خانه ای یک پلیس برای نظارت بر مردم داشته باشیم. بنابراین خانواده ها باید خودشان مراقب نوجوانان و جوانان باشند. از سوی دیگر، سطح آگاهی باید همچنان در حال افزایش باشد.
به نظر من یک ماه باقیمانده تا چهارشنبه سوری، روزنامه ها و رسانه ها باید مدام هشدار دهند، خطرات و حوادث را گوشزد کنند و حتی تصاویری را منتشر کنند که بتوان برای آگاهی بخشی پخش کرد.
نوجوانانی که به دنبال هیجان ساختگی هستند
وی گفت: از سوی دیگر فروشندگان و توزیع کنندگان این مواد باید تا حد امکان تحت نظارت و کنترل قرار گیرند تا این مواد خطرناک در دسترس مردم قرار نگیرد. اما با همه اینها باز هم شاهد چنین چیزهایی خواهیم بود. در واقع این گونه اتفاقات سالهاست که به یک عادت و عادت تبدیل شده است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا عده ای به دنبال این ماجراجویی ها و استفاده از مواد محترقه هستند، گفت: در گذشته مردم فقط در شب چهارشنبه سوری آتش روشن می کردند اما در یک مقطعی مراسم به مکان هایی منتقل شد که پدیده ترقه را نیز شکل داد. “چون در محله های کمتر شناخته شده بود. حالا بعد از سال ها برگزاری مراسم به گونه ای که ترقه ها و مواد منفجره در واقع حذف شده بودند، به نظر خارج از کنترل بود.
وی خاطرنشان کرد: یادم هست حدود 20 سال پیش و شاید بیشتر از آن شهرداری اعلام کرد که آمادگی دارد چهارشنبه شب میادین و مکان هایی را برای برگزاری جشن ها اختصاص دهد تا کسانی که می خواهند در این مکان ها آتش روشن کنند و از ترقه های مجاز استفاده کنند. مدنی. و در واقع شادی و هیجان خود را در این مکان های کنترل شده ابراز می کنند، اما گویا لجبازی هایی وجود دارد و نوجوانان و جوانان تمایلی به اطاعت از دستورات والدین، خانواده و جامعه ندارند.
این جامعه شناس به این سوال که چرا این افراد تمایلی به استفاده از آتش بازی های استاندارد ندارند و تمایل بیشتری به استفاده از مواد منفجره خطرناک دارند، پاسخ می دهد: این موضوع از روحیه ماجراجویی انسان نشات می گیرد. در واقع این افراد به نوعی سعی در ارضای هیجان خود دارند.
هر چه پدیده ای خطرناکتر باشد و توجه نوجوان را بیشتر به خود جلب کند برای او جذابیت بیشتری دارد و بیشتر مستعد این پدیده می شود.
در واقع، هرکسی که انفجار بزرگ تری ایجاد کند و صدای وحشتناک تری تولید کند، جایگاه برجسته تری در بین دوستان خود پیدا می کند. وی تصریح می کند: ظرافت اینجاست که اکثر این افراد به صورت گروهی دست به اقدامات هولناک، خطرناک و هولناک می زنند.
آنها در گروه های کوچک در محله ها رفت و آمد می کنند و به نظر می رسد هر چه بیشتر این کارها را با بدلکاری بیشتر انجام می دهند، دوستان خود را بیشتر شناسایی کرده و تحسین می کنند. لذا حل این مشکل تنها با تذکرات مکرر و بیان خطرات آن از طریق رسانه ها و افزایش آگاهی عمومی امکان پذیر است. تایید شدن نوجوانان در مکان های واقعی نیز بی تاثیر نخواهد بود.
ادامه ترقه ها با وجود خطرات فراوان
فربد فدایی روانپزشک این بار گفت: در اخبار به خصوص در روزهای قبل از چهارشنبه سوری به طور مرتب حوادثی را می خوانیم که منجر به جراحت یا مرگ بر اثر ترقه، ترقه و نارنجک سازان می شود. اما جای تعجب است که عده ای از افراد جامعه هنوز تسلیم نشده اند و خسارات جانی و مالی ادامه دارد.
وی افزود: این موضوع دلایل مختلفی دارد. اول اینکه نوعی شخصیت نوجوان را ایجاد می کند که از نشان دادن توانایی های مثبت خود محروم است و او را از دیگران متمایز می کند.
فدایی البته از منظر دیگری به موضوع می نگرد و می گوید: «اما از نظر روانی، طبق فرضیه یونگ، منشأ این امر را باید در نمودار باستانی نیرو و انرژی جستجو کرد. بازنمایی های باستانی در روان انسان ذخایر ابدی تجربیاتی هستند که بارها و بارها برای نسل ها تکرار می شوند.
به عنوان مثال، نسل های بی شماری از مردم باستان شاهد چرخش روزانه خورشید از افقی به افق دیگر بوده اند. تکرار این واقعه در ناخودآگاه گروهی در قالب خدای خورشید، جسم روشنگری بسیار قدرتمند، حالت ثابتی پیدا کرد. به همین ترتیب انسان در طول زندگی خود با نیروهای طبیعی بسیاری مانند طوفان، سیل، زلزله، رعد و برق و آتش سوزی جنگل ها مواجه شده است که در نتیجه این تجربیات نمادی کهن از قدرت و کارما ایجاد کرده است که انسان را در آنجا می سازد. درک انرژی و تمایل به ایجاد و کنترل آن.
علاقه کودکان به ماشین های آتش نشانی، علاقه بزرگسالان به انرژی هسته ای و جستجوی منابع جدید انرژی و شاید علاقه آنها به نفت، ریشه در نمودار انرژی باستانی دارد و عصر انرژی کنونی نتیجه این نمودار باستانی است. بنابراین، کودکان و نوجوانان ناخودآگاه عاشق ایجاد و کنترل انرژی با بیسکویت و ترقه، نارنجک انداز و کپسول آتش نشانی هستند.
به گفته این روانپزشک، راه حل ایجاد زمینه هایی است که چنین نوجوانانی بتوانند با خیال راحت و زیر نظر آتش نشانان و بدون آسیب رساندن به دیگران خواسته های خود را برآورده کنند.
وی گفت: برخی از این جوانان می توانند آتش نشانان خوبی باشند. همه اینها در حالی است که ما هنوز در سال کرون هستیم و مشخص نیست که شیوع Omicron در سه شنبه آخر سال تا چه حد در کشور کنترل یا بدتر شده است که این امر مستلزم اقدامات احتیاطی ما است.
در این شرایط، آنچه مسلم است و کارشناسان می بینند، حمایت والدین و رسانه ها برای آگاهی بخشی به اکثریت قریب به اتفاق نوجوانان و جوانان و همچنین اقدامات مسئولان برای کنترل تولیدکنندگان این مواد و نیز اقداماتی است که در این زمینه وجود دارد. در همان زمان برای یک جشن امن آماده شوید.
منبع: روزنامه ایران