چرا هسروپرویز با رومیان جنگید؟!

418807 645 خبر مرکزی

جنگ‌های هسرو پرویز با روم شرقی – که حتی در قرآن آمده است – هم معروف‌ترین جنگ‌های دوران باستان و هم آخرین نمایش ایران پیش از اسلام است. جنگ هایی که با پیروزی های بزرگ ارتش ساسانی آغاز و ادامه یافت، اما پس از آن اوضاع به نفع رومیان تغییر کرد و به شکست ایران انجامید.

– دلیل جنگ چه بود؟ رقابت های داخلی در بیزانس منجر به ترور و سرنگونی امپراتور موریس شد و خسرو پرویز به بهانه حمایت از خانواده امپراتور مخلوع – و یکی از پسرانش که در این کشور زندگی می کرد، به دولت جدید بیزانس یا حتی امپراتور جدید آنها فوکاس اعلان جنگ داد. دادگاه پارسی . . (خود هسروپرویز در گذشته در زمان جنگ با بهرام چوبین از موریکیوس کمک گرفته است.)

جنگی که با عبور از مرز ایران با روم شرقی و فتح دژهای بین النهرین آغاز شد، با حملات پیروزمندانه ارتش ساسانی ادامه یافت نه خسرو پرویز که فرماندهانش فرماندهی آن را بر عهده داشتند. رومیان وحشت کردند و امپراتور جدید هراکلس (هرکول) – که جایگزین فوکوس غاصب شد – مجبور به صلح شد.

اما به گفته عبدالحسین زرین کوب در جلد اول کتاب تاریخ مردم ایران، «خسرو که بوی جنگ و پیروزی می داد، کسی نبود که به راحتی تسلیم صلح شود».

سپاه ساسانی پیروزمندانه وارد انطاکیه و سپس دمشق شد و سپس اورشلیم را محاصره کرد و با کمک یهودیان شهر را تصرف کرد. شهر اشغال و غارت شد، تعداد زیادی از اهالی کشته شدند، کلیساها و معابد شهر از جمله حرم با خاک یکسان شدند و قطعه ای از صلیب مقدس حضرت عیسی در جعبه مخصوصی نگهداری می شود که به تیسفون به عنوان گنج.”

  غذاهای مفید برای سالمندان

هراکلیوس دوباره تقاضای صلح کرد و دوباره درخواست او رد شد. خسرو حتی به او نوشت: «اگر به خدای خود توکل کردی، چرا خدای تو اورشلیم را از پنجه من نجات نداد؟»

تا سال 622 پس از میلاد، ساسانیان کاملاً برتر بودند و حتی مصر برای مدت کوتاهی بخشی از امپراتوری ایران شد. اما سرانجام رومیان بر مشکلات داخلی غلبه کردند و سازماندهی مجدد کردند و برای ضد حمله آماده شدند.

جنگی که در سال 604 آغاز شد، حدود شش سال و این بار با رومیان به طول انجامید و آنها هر چه را که در دو دهه گذشته از دست داده بودند، پس گرفتند و حتی به حومه تیسفون رسیدند.

در سال 627 در چنین روزی در نینوا شکست سنگینی بر سپاه ساسانی وارد کردند. خسرو پرویز در مقابل چشمان دشمن از میدان جنگ گریخت و بعداً توسط یکی از پسرانش در توطئه از سلطنت بیرون راند – سپس کشته شد. سرانجام رومی ها به مرزهای سابق دو کشور بازگشتند و به ویرانه های شکست پشت کردند. اما این جنگ های طولانی مثل ایرانی ها خونشان را خون کرده بود.

دو قدرت بزرگ که مشکلات داخلی آنها نیز بزرگ و بزرگ بود، پس از این جنگ ها آماده شدند تا تمام غرب آسیا را به قدرت نوپا در عربستان سعودی بسپارند.

به تعبیر «کدام خواننده تاریخ باید با تأمل وقایع سلطنت خسرو پرویز را دنبال کند و سقوط نهایی سلسله ساسانی را در سالهای پس از آن ضرورتی اجتناب ناپذیر نیابد؟»

دیدگاهتان را بنویسید