خبر مرکزی- یکشنبه هفته گذشته پس از پایان نوبت دوم مجلس، جلسه غیررسمی برخی از نمایندگان برگزار شد که محور بحث احیای طرح حمایت از حقوق مصرف کنندگان در فضای مجازی بود. طرحی که ماه ها پیش سرانجام پس از حواشی فراوان از دستور کار خارج شد اما ظاهرا به دستور کار مجلس بازگشت.
علی اصغر عابستانی، عضو سابق کمیسیون امنیت در تشریح این موضوع می گوید: کمیسیونی که با توجه به طرح نظام سازی فضای مجازی بر اساس تحلیل و تفسیر کمیسیون رئیس مجلس تشکیل شد، عملا کار خود را به پایان رساند زیرا کمیته رئیس کمیته معتقد است که کمیته باید ظرف کمتر از سه ماه بر اساس آیین نامه کلیات طرح را تصویب کنیم و در مدت سه ماه کلیات آن را تصویب نکردیم و وقتی این کار انجام شد، دوره سه ماهه منقضی شده بود. به همین دلیل تصمیم کمیسیون را بی اساس دانستند و از آن زمان زمان زیادی می گذرد و کمیسیون وجود خارجی ندارد.
آسیب های توهین به مقدسات در فضای مجازی در جریانات اخیر کشور شناسایی شده است.
وی میگوید: اگر قرار است مجلس در بحث نظامسازی فضای مجازی کار جدیدی انجام دهد، باید این طرح به صحن مجلس آورده شود و با صلاحدید نمایندگان مردم، مانند سایر طرحهای مجلس، مادهای مورد بررسی قرار گیرد. ماده یا اصل هشتاد و پنجم بازنگری شود در کمیسیون جدیدی که تشکیل می شود پیگیری شود.
یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس می گوید: مجلس هیچ گاه خود را از معضل نظام سازی فضای مجازی خالی ندانسته و همواره به آن فکر کرده است. به هر حال اختلافات حقوقی که در کمیسیون قبلی پیش آمد باعث شد تا مدتی کار متوقف شود اما نمایندگان و هیات مدیره همیشه احساس می کردند که باید فضای مجازی را نظام مند کرد. ما نمی توانیم به طور کامل بدون قید و شرط حکم کنیم که فضای مجازی رها شود، زیرا در هیچ کجای دنیا چنین چیزی وجود ندارد و هیچ عقل سلیمی اجازه نمی دهد. ساختارها و در این فضا هرکسی می تواند آنچه را که می خواهد انجام دهد. در صورتی که آسیب های شدید تخریب سایبری را در جریانات اخیر کشور دیده ایم. به دلیل این نگرانی، جلساتی از جمله جلسه یکشنبه هفته گذشته برگزار شده است.
عنابستانی می گوید: در جلسه هفته گذشته اعضای کمیسیون سابق به همراه چند نماینده دیگر حضور داشتند. اعضای کمیسیون سابق نظام سازی فضای مجازی بیشترین نگرانی، تشویش و نگرانی را از این موضوع دارند. در این جلسه چند موضوع از جمله نظام مندسازی فضای مجازی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. اکنون برخی از نمایندگان در حال کار روی این طرح هستند و پس از آن باید مانند سایر طرح ها روند قانونی خود را طی کند.
قالیباف قول داد تا خرداد ماه اختلاف بر سر طرح دفاع سایبری را حل کند
وی در پاسخ به اینکه چرا تصویب کلی طرح مورد نظر در آن ایام به مدت سه ماه قانونی در کمیته ویژه تصویب نشد؟ وی گفت: دلایل مختلفی دارد از جمله اینکه ما گزارش های مرکز پژوهش های مجلس را در کمیته گنجاندیم و آن گزارش ها دیر به دست ما رسید و همکاران ما در کمیته ویژه می خواستند با قاطعیت کامل و بدون عجله پیش بروند. از طرفی افکار عمومی هم روی کار ما تاثیر گذاشت، اما قانع کردن هرکسی که نظری داشت در کند شدن کار بسیار موثر بود. البته این مسائل مربوط به مدیریت کمیته ویژه بود که به طور کلی مدیریت کمیته ویژه را خیلی خوب نمی دانم.
آنابستانی در پاسخ به سوال دیگری که آیا کمیسیون رئیس مجلس می تواند نسبت به تصمیم شما که دیر تهیه شده تا خللی در کار این کمیسیون ایجاد نشود، انعطاف نشان دهد؟ وی گفت: اصولاً با نظر آنها موافق نیستم زیرا دلیل تاخیر در تصویب مصوبه مشترک خود رئیس مجلس بوده است. زمانی که با هم اختلاف داشتیم، آقای قالیباف گفتند من تا پایان خرداد اختلاف را حل می کنم و موضوع را به جایی می رسانم که نشد.
این چهره اصولگرای مجلس در پاسخ به اینکه با اعتراضاتی که در کشور صورت گرفته و 60 روز می گذرد، آیا پیشنهاد طرحی برای نظام مندسازی فضای مجازی همچنان می تواند حاشیه ساز شود و مردم را نسبت به آن حساس کند؟ با طرح حفاظت مشکل داشتیم، در حالی که در کمیته ویژه نمیخواستیم فیلتر کنیم، میخواستیم ساختاری ایجاد کنیم که کسی نتواند اینستاگرام را به هر دلیلی ببندد و از طرفی اینستاگرام نتواند کسی را به خاطر حذف کند. هر دلیلی. ما میخواستیم مطمئن شویم که پلتفرمهای داخلی و خارجی نمیتوانند به اطلاعات افراد دسترسی داشته باشند و شغل آنها را در معرض خطر قرار دهند. اینکه یک تریبون بسته نمی شود چون یک فوتبالیست مطلبی به نفع جمهوری اسلامی منتشر کرده است یا مثلا یک سکوی خارجی صفحه آقای قالیباف را بسته است. یعنی ما می خواستیم از حقوق کاربران محافظت کنیم تا پلتفرم ها نتوانند صفحات مورد علاقه خود را ببندند.
اینستاگرام به ایران پیام داد که شرایط شما چیست
او می گوید: وقتی اینستاگرام 50 درصد پهنای باند کشور را مصرف می کند، باید چارچوب ما را بپذیرد و مطمئن باشید که پس از آن با ما سازگار می شود. الان که اینستاگرام در ایران فیلتر شده به ما پیام دادند که شرایط شما چیست؟ دوستانی از وزارت ارتباطات و شورای عالی امنیت ملی در حال بررسی این پرونده هستند. ما حتی می خواهیم از تریبون ها در برابر کسانی که می خواهند بر خلاف قانون عمل کنند محافظت کنیم. مثلا یه قاضی گوشه مملکت یه دفعه تلگرام رو فیلتر میکنه بعد همه میگن کی بود کی بود کی بود ما نبودیم. بعد این قاضی مجرم است و در تصادف دستگیر می شود اما تلگرام همچنان فیلتر است. این بدان معنی است که ما می توانیم همه طرف های ماجرا را با قانون پاسخگو بدانیم.
تعطیلی پلتفرم های اینستاگرام و واتس اپ به میزان قابل توجهی از ناآرامی ها کاسته است
نماینده سبزوار می گوید: فردی که چند هزار فالوور دارد باید حوزه کاری خود را بشناسد، ساختاری که می خواهد در آن حرف بزند و پاسخگوی حرف هایش باشد. این به معنای سیستم سازی فضای مجازی است. شما باید سه حوزه را با هم کشف کنید. حفاظت از کاربران در برابر پلتفرم ها، ساختار و سیستماتیک بودن اقدامات خود کاربران در فضای مجازی و موضوع دیگر، حفاظت از پلتفرم ها در برابر دیگران. این اتفاق در کشور نیفتاد زیرا قانون وجود ندارد و هرکسی طبق سلیقه خود کار می کند. البته این روزها فیلتر شدن برخی پلتفرم ها ضروری بود زیرا گزارش ها نشان می دهد که تعطیلی این پلتفرم ها مانند اینستاگرام و واتس اپ به میزان قابل توجهی از شورش ها کاسته است.
عنابستانی می گوید: در نهایت امیدوارم قانون در این زمینه تصویب شود تا شاهد برخورد سلیقه ای نباشیم. خدا کند در مجلس یازدهم این مهم به مرحله تصویب نهایی برسد.
2022-11-18 05:02:20