آهنگ بنی یعقوب|
پنجمین پیک تاج با تشخیص بیماری ریوی در بیمارستان بستری شد. آنها از جمله کسانی بودند که 10 روز پس از بیماری هنوز سرما خورده بودند. هرچقدر هم بهشون بگی ما الان سرما نخوردیم و هر چی هست نگذشتن.
بالاخره یکی از اقوام به زور آنها را سوار ماشینشان کرد و به بیمارستان اول رساند. اولین نظر پزشکان این بود که چرا اینقدر دیر آمد. باور کنید یا نه، باز در اوج تاج ششم با سرفه، سردرد و درد شدید در بدن، همه اصرار دارند که سرما خورده اند و نمی خواهند قرنطینه شوند و از مراجعه به پزشک خودداری می کنند.
حتما این روزها این جمله را زیاد شنیده اید. من سرماخوردم چون تاج ندارم. نمی دونم شما جزو کدوم خانواده هستید که شرحش رو براتون نوشتم یعنی انکار یا قبول مشکل یا بیماری؟
بعضی ها فکر می کنند اگر چیزی را انکار کنند، آرام ترند، اما گاهی پذیرش مشکل یا بیماری بیشتر کمک می کند و نه تنها به خودمان، بلکه خیر عمومی هم دارد. مانند کووید 19 که دو سال است در زندگی ما وجود داشته است. انکار آن نه تنها به قیمت سلامتی خودمان تمام می شود، بلکه به بسیاری دیگر آسیب می رساند.
زهرا یکی از کسانی است که می گوید شیوع اولیه ویروس کرونا با اعلام صادقانه بیماری خود در ساختمانی که در آن زندگی می کند آسیب دید. «وقتی صادقانه گفتم من و همسرم و دو فرزندم تاجگذاری کردیم، رفتار همه خیلی تغییر کرد. مثلاً مدت زیادی نمی توانستیم از آسانسور استفاده کنیم. یا بچه ها مدت ها بعد از بهبودی با بچه های من بازی نکردند.
سپس متوجه شدم که افراد دیگر تاج را گرفته اند، اما هیچ کس آن را به روی خود نیاورده است. صداقت ما باعث شد بیشتر ضرر کنیم. به همه گفتم تاج داریم تا کسی را مبتلا نکنیم، اما این روزها افرادی را هم می بینم که قبول ندارند تاج دارند و می گویند سرما خورده ایم. راستش تمام اصرار آنها خنده دارتر است. جهان از یک بیماری رنج می برد، اما آنها همچنان اصرار دارند که تاج کاری به آنها و خانواده هایشان ندارد.»
محمد یکی از کسانی است که در پیک پنجم بستری شده است، دقیقاً به این دلیل که نمیخواست اعتراف کند که تاج دارد.
«وقتی پیش دکتر رفتم، او گفت یک هفته طلایی درمان را از دست دادی. اون موقع واکسن نزدم پرسید چرا اینقدر دیر آمدی، گفتم چون می ترسیدم اعتراف کنم تاج دارم. میدونی چرا ترسیدم چون تو شرکتی که کار میکردم اگه یکی دو هفته سرکار نمیومد بیکار میشد.
من هم تظاهر به سرماخوردگی کردم و رفتم سر کار اما روز دهم خسته بودم. اما چه خوب است که بعد از آن با بیمارستان و دکتر مشکلات زیادی داشته باشم و در نهایت شغلم را از دست بدهم، پس به یاد داشته باشید که اگر افراد زیادی آن را مصرف نکنند، کرونا از ترس آن آن را انکار می کند. “
اما لیلا دلیلی نداشت که محمد بیماری خود را انکار کند. اوایل روز آلوده شدم. اسم تاج خیلی ترسناک بود و مردم وقتی شنیدند من تاج دارم فرار کردند و به همه گفتند سرما خورده ام. دلیل پنهان کاری من انگ بیماری بود وگرنه می دانستم که عروق کرونر دارم.
این روزها فکر میکنم انگ کمتر از بیماری است و بیشتر مردم از قرنطینه و خانه نشینی خسته شدهاند. “دوستان من که اصلاً قرنطینه را رعایت نمی کنند.”
اما چرا با وجود اینکه به روزهای اوج ششمین پیک تاج نزدیک می شویم، برخی همچنان اصرار دارند که سرما بخورند و تاج نداشته باشند؟ دلایل این امتناع را با دو پزشک در میان گذاشتیم.
روزبه بیاتی، متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری درباره ننگ و انکار کووید در راس گفت: اولاً این یک واقعیت علمی است که در حال حاضر سرماخوردگی نداریم و تاج یک میکرونی داریم. تاج. ویروس غالبی که در حال حاضر در جامعه در گردش است Omicron است و علائم آن کاملاً شبیه سرماخوردگی است.
به این علائم ممکن است علائمی مانند آبریزش بینی، سردرد، گلودرد و سرفه بعدی اضافه شود. شاید کسانی که مخالف هستند امیکرون گرفته اند و اصرار دارند که سرماخورده باشند یکی از دلایلش این است که امیکرون واقعا شبیه سرماخوردگی است.
همه افراد در طول زندگی خود سرما خورده اند و حداقل چند بار سرما خورده اند، مثلاً هنگام بلع درد، غرغر و بدن درد دارند، یعنی علائم سرماخوردگی را به طور کامل تجربه می کنند. این یکی از دلایلی است که ما اصرار به سرماخوردگی و انکار کووید داریم.»
وی گفت: اما هنوز ننگ این بیماری وجود دارد و این می تواند دلیل دیگری برای پنهان شدن باشد. اگر می گویید ایمیکرون، قرنطینه لازم است، اما نه زمانی که قرنطینه سرد دارید. به همین دلیل است که مردم دوست دارند بگویند سرما خورده اند.
انگ و محدودیت روابط اجتماعی در خفا را نیز نباید نادیده گرفت. در این دو سال روابط اجتماعی آنقدر محدود بود که مردم از هر فرصتی برای دور هم جمع شدن استفاده می کردند. اما باز هم بحث اقتصادی بسیار مهم است و به هیچ وجه نباید آن را نادیده گرفت زیرا فردی که میکرونی دارد نمی تواند مدتی سر کار برود.
به خصوص شرکت های خصوصی که می گویند باید آزمایش PCR منفی انجام دهید که این نیز اشتباه است و منجر به رازداری بیشتر می شود. پس از 10 روز، بیمار دیگر ناقل نیست و نیازی به آزمایش منفی ندارد، در حالی که دوره انتقال در سویه دلتا چهارده روز تا سه هفته است و گاهی اوقات آزمایش منفی تا چهار هفته طول می کشد.
در حالی که بیمار بعد از دو هفته می تواند با ماسک سر کار برود. در برخی از شرکت های خصوصی تا سر کار برود حقوقش را از دست می دهد و همه اینها در پنهان و انکار بیماری موثر است.
اما با تمام این توضیحات، دکتر روزبه بیاتی همچنان تاکید دارد که به نظر من اولین و مهمترین دلیل انکار بیماری کووید، شباهت عجیب اومیکرون به سرماخوردگی است. «به عنوان مثال، در شکل دلتا، بسیار واضح بود که سرماخوردگی دارای تنگی نفس و برخی علائم گوارشی است که آن را کاملاً با سرماخوردگی متفاوت می کند.
به گفته Omicron، بیمار از سر تا پا سرما میخورد و راههای هوایی فوقانی را تحت تأثیر قرار میدهد، نه راههای پایینی. با این حال فکر نکنید که اصلا درگیری ریه توسط Omicron وجود ندارد و درگیری ریه در شهر ریه به وضوح قابل مشاهده است.
با این حال، مردم باید Sixth Crown Peak را جدی بگیرند و مطمئناً محدودیتها میتوانند در کنترل این بیماری مؤثر باشند.
به خصوص تعطیلی مدارس و دانشگاه ها و مجازی سازی آنها کمک بزرگی است. هنوز به پیک بستری ایمیکرون نرسیده ایم و طی سه هفته آینده پیک بستری آغاز خواهد شد. «من فکر میکنم هرچه محدودیتها هموارتر باشد، اوج هموارتر است.
هادی یزدانی، پزشک، دلایل پنهان کاری کرونا را اینگونه بیان می کند: «در گذشته مردم هم انگ و ترس از کلمه تاج را داشتند و هم از ضرر اقتصادی آن. حتی برخی به مدت دو هفته قرنطینه شدند و در خانه ماندند که منجر به بیکاری شد. حالا به همه اینها مشکل دیگری هم اضافه می شود و آن اعتقاد به قرنطینه 5 روزه است که اشتباه است.
کسی که بدون علامت است یا علائم خفیفی دارد ممکن است بعد از پنج روز قرنطینه شود، نه کسی که در روز هفتم یا هشتم سرفه وحشتناکی داشته باشد. این باورهای غلط یک بسته پیچیده است و مردم در ماهیت بیماری شک دارند.»
او معتقد است ناآگاهی دلیل دیگری برای انکار بیماری است. «برخی برای حفظ آرامش بیماری خود را انکار می کنند. ما انسان ها، بسیاری از ما، اهل انکار هستیم و تا جایی که می توانیم مشکلات خود را انکار می کنیم و از جایی که دیگر نمی توان تاریخ را انکار کرد و جنبه هایی از تاریخ را در دست گرفت، به دنبال راه حلی هستیم که اغلب دیر است.
این در تاریخ کوید نیز کاملا مشهود است. امروز صبح یک بیمار مبتلا به عروق کرونر داشتم که گفت آنقدر مقاومت کرده که دکتر نرفتم. جواب دادم تو چریکی؟ در نهایت شدت سرفه او را نزد دکتر برد. او به واکسن هم اعتقاد نداشت.
به گفته این پزشک، انکار یک درد اجتماعی است و گاهی راه حلی در لحظه آخر ندارد. انکار همراه با اجباری مانند حضور بیمار با علائم در کلاس، دانشگاه و محل کار باعث شیوع این بیماری شده است.
چه بخواهیم و چه نخواهیم این روزها بیماری به نام سرماخوردگی نداریم، بنابراین انکار این بیماری به ما و افراد جامعه کمکی نمی کند. تاج دو سال است که نحوه زندگی ما را تغییر داده است، بنابراین بهتر است بیماری خود را پنهان نکنید.
منبع: روزنامه ایران