نمایی از بورس اوراق بهادار در سال 1400

سوابق بازار در سال 1400 بایگانی شد. بازار سهام که برای دو سال متوالی در نوسان بود، در سال آخر قرن از رقبای خود پیشی گرفت و کمتر از 3 درصد از سهامداران خود را به دست آورد.

آخرین روز فعالیت بازار در این قرن آفتابی در حالی به پایان می رسد که بورس تهران با بازدهی 2.9 درصدی ضعیف ترین عملکرد را در بین فرصت های سرمایه گذاری به ثبت رساند. سالی که دلار بیش از 5.8 درصد رشد کرد و سکه 11.1 درصد بیشتر معامله شد. در بازار مسکن نیز میانگین قیمت ها در پایتخت 9.2 درصد افزایش نشان داد.

به این ترتیب، در حالی که انتظار می‌رود بورس تهران بتواند مقداری از افت در نیمه دوم سال ۹۹ را جبران کند، با وجود حداقل پوشش سبز شاخص، به رکود خود ادامه داد، اما در همان نماگر همان تاثیر نمادها را بدون برداشت نشان داد. ارزش بازار آنها بیش از 22 درصد کاهش یافته است.

سایر متغیرهای بازار سهام در سال 1400 اهمیتی ندارند. زمانی که ارزش معاملات سهام خرد کمتر از نصف سال 1999 بود، سهامداران حقیقی بیش از 47000 میلیارد خروج سرمایه داشتند. همه این ارقام در حالی است که دیدگاه حاکم بر اقتصاد تا حد زیادی تقاضا را برای سال با مشکل مواجه کرده است و اخبار عقب مانده و آینده نگر به همراه نامشخص بودن فضای غیراقتصادی بازار را در وضعیتی قرار داده است. از عدم قطعیت

در هر صورت بدنه تالار شیشه ای با وعده های مختلف حمایتی بسته شد و شاخص کل به عنوان دماسنج اصلی این بازار جایگاهی بهتر از سطح یک میلیون و 345 هزار واحدی پیدا نکرد. 1400 ضعیف ترین بورس در 5 سال اخیر است.

یک سال در برزخ

1400 معامله تقریباً بدون هیچ سود خاصی در بورس تهران به پایان رسید که بیش از هر چیز نشان می دهد که تورم به تنهایی نمی تواند تحت هیچ شرایطی قیمت سهام را افزایش دهد. معاملات امسال در شرایطی به پایان رسید که با بازدهی 20 درصدی سپرده های بانکی، میانگین موزون ارزش قیمت های بورس در سال گذشته تنها 2.9 درصد افزایش یافت.

بررسی آمار رشد نقدینگی و تغییرات تورم در سال جاری نشان می دهد بورس تهران بازدهی یاد شده را داشته است، با توجه به اینکه بر اساس برآوردهای فعلی تورم در سال جاری به بالای 40 درصد رسیده است.

البته در اوایل سال جاری فرض بر این بود که روند صعودی قیمت ها بر بازار سرمایه تاثیر بگذارد و تنها افزایش تورم و وجود چشم انداز تورمی در بین مردم و بخش های مختلف اقتصاد باعث افزایش تقاضا برای سهام شود.

  دقیق ترین ساعت اتمی جهان را کشف کنید

اما این ایده محقق نشد و علیرغم افزایش چشمگیر سطح عمومی قیمت ها طی 12 ماه گذشته، به استثنای چند نوسان دوره ای دیگر در نمادهای شاخص، حرکت صعودی قیمت ها در بازار سرمایه مشاهده نشد. .

در ستایش منصفانه و به دور از معنا، اگر بخواهیم برای سال 1400 در بازار سرمایه نامی برای خود بیابیم، به نظر می رسد نامی بهتر از سال شکست برای آن وجود نداشته باشد. امسال در حالی آغاز شد که جریان وعده‌ها و وعده‌های حمایتی بورس ادامه داشت و حمایت‌های بورس به حدی بود که مهم‌ترین مظهر حمایت، یعنی دامنه نامتقارن نوسانات، خود بورس و فعالان آن را در هم شکست.

در اوایل سال جاری نمادها همچنان در دام صف فروش کم فروش قرار گرفتند و آنقدر موجودی روی هم انباشته شد که تعداد نمادهایی که در صف فروش قرار نگرفتند به اقلیت رسید.

بسیاری در آن زمان بر این باور بودند که بازار با رشد سریع که از سال 1997 تا پایان آگوست 1999 ادامه داشت، نمی تواند برای مدت طولانی در رکود باقی بماند و همین امر باعث شد برخی از کارشناسان بازار سهام انتظار رشد ثابتی داشته باشند. با بازار صحبت کنید و شرایط را برای افزایش قیمت ها فراهم کنید.

اما این رویا محقق نشد و روزها یکی پس از دیگری در انتظار شرایط رفاه یا حمایت از دولت می گذشت. آن طور که باب بازار و فعالانش می خواستند، این هرگز اتفاق نیفتاد.

از هیجان تا بی تفاوتی

وعده های مختلف برای حمایت از بورس و فعالان آسیب دیده آن در طول دهه 1400 ادامه یافت تا جایی که بازار نسبت به همه تحولات و حمایت های احتمالی بی تفاوت شد. امسال بورس آنقدر غرق اخبار شده است که نه تنها در مورد وعده های حمایتی از کارکنان بازار سرمایه، بلکه در مورد مسائل دیگری مانند مذاکرات هسته ای در حال انجام، محتاطانه تر شده است. تا جایی که به آنها مربوط می شود، این موضوع هم در بازار ارز و هم در بورس به خوبی مشاهده می شود.

با توجه به اینکه حساسیت نسبت به عوامل تورم در اوایل سال جاری به آرامی و پیوسته در حال کاهش است، حساسیت فعالان بورس نسبت به نوسانات بازار آزاد ارز به تدریج کاهش می‌یابد تا جایی که در ماه‌های اخیر امسال، معاملات تهران را تحت تأثیر قرار داده است. بورس خیر ما از تغییرات قیمت دلار در بازار آزاد بودیم.

اگرچه پیشنهاد می شد به زودی پس از روی کار آمدن رئیس جمهور کنونی، توافق دیگری در مورد موضوع هسته ای حاصل شود، اما گفتگوها در مورد موضوعات مختلف به حدی ادامه یافت که احیای مجدد آژانس حتی با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، هنوز در مراحل ابتدایی خود بود. البته نامشخص یکی دیگر از دلایل مهمی که بازار را از واکنش های هیجانی و اخبار سیاسی باز داشت، این بود که مشخص شد عمدتاً تغییرات قیمت ها در صرافی ها تأثیر چندانی بر عملکرد مالی شرکت های بورسی و فرابورس ندارد.

  افزایش شاخص بازار ارز

شرکت‌هایی که در بازار سهام محصولات خود را در خارج از کشور می‌فروشند و یا در داخل کشور بر اساس قیمت‌های جهانی به فروش می‌رسانند، درآمد عملیاتی خود را بر اساس نرخ ارز نیم دلاری در صورت‌های مالی محاسبه می‌کنند. همانطور که می دانیم نوسانات نرخ ارز در این سامانه بسیار کمتر از نوسانات موجود در حواله ها و معاملات دلار کاغذی است.

بررسی تحولات بازار سهام در ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که معکوس شدن عوامل مختلف سیاسی و تجاری بی‌توجه به اقتصاد ایران موجب شده است تا در شرایطی که قیمت‌ها در پاسخگویی به فرصت‌های پیش رو ناتوان هستند، بازار را اندک افزایش دهد.

البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که تحولاتی مانند قانونگذاری غیرضروری که منجر به افزایش مخاطرات حقوقی و اظهارات نسنجیده شده است، تأثیر بسزایی در تضعیف بازار داشته است، بنابراین اگر بخواهیم تصویر واضح تری از چرایی سرمایه گذاران داشته باشیم. عدم تمایل به خرید سهام ارائه شده در سال جاری، باید بگوییم که اتفاقات زیاد (که اقتصاد را غیرقابل پیش بینی کرد) همراه با بدبینی نسبت به اتفاقات سال 99 و کاهش یک میلیون واحدی که از 30 مرداد آن سال تا اول سال جاری رخ داد. ماه های 1400 همه و همه عواملی بودند که واکنش سرمایه گذاران را به قیمت ها دشوار می کردند.

ثبت سهام در سال 1400

همه عوامل توصیف شده باعث شد تا بازار سهام در پایان سال 1400 عملکرد چندان خوبی نداشته باشد.بازدهی 2.9 درصدی شاخص بورس اوراق بهادار تهران در شرایطی محقق شد که نگاهی به سوابق سال های گذشته در بورس نشان می دهد که این امر سال گذشته بازار کمترین عملکرد را نسبت به پنج سال قبل از آن ثبت کرد. همین بازار در سال های 1999 و 1998 به ترتیب 155 درصد و 187 درصد بازدهی داشته است.

بر این اساس دماسنج اصلی بازار اگرچه به سطح یک میلیون و 345 هزار واحد (تا پایان معاملات 25 اسفند) و افزایش حدود 5 درصدی در اسفند ماه رسید، اما از نظر ارتفاع شاخص بهترین عملکرد را از این نماگر دارد. در 7 ماه گذشته قیمت دلار در بازه زمانی مورد بررسی نشان می دهد سرمایه گذاران صبور بورس در سال جاری نه تنها بازدهی بازارهایی مانند طلا و ارز، بلکه حتی سود بانک ها را نیز پشت سر گذاشته اند.

  معرفی جاذبه های دروازه قرآن شیراز

به همین دلیل است که خروج سرمایه از بورس در طول سال ادامه یافت و سرمایه گذاران نتوانستند به بورس تهران اعتماد کنند. چنین چیزی منجر به خروج 47 میلیارد و 178 میلیون تن سرمایه از فعالان حقیقی بورس تهران شد که تا امسال دلشان به سودهای فراتر از تورم در بازار سرمایه وابسته بود.

اما نگاهی به معاملات خرد ماهانه در سال جاری نشان می دهد که در بین 12 ماه فعالیت بورس، شاخص بورس تهران با بازدهی 15.5 درصدی بهترین عملکرد را در مرداد ماه داشته است. در همین حال، سپتامبر بدترین ماه سال بود که دلیل آن تغییر 8.5 درصدی میانگین قیمت ها بود.

شاخص بورس نیز در تیرماه 1400 با بازدهی حدود 9 درصد بهترین عملکرد را داشت و بدترین ماه بورس در این سال اردیبهشت بود که میانگین حسابی حدود 80 درصد کاهش یافت.

همچنین از دوازدهمین ماه سال 1400 بیشترین میزان خروج پول واقعی با رکورد 7.697 میلیارد تن در شهریور ماه توزیع شد و تیرماه تنها دوره یک ماهه سال بود که 1.288 میلیارد تن پول وارد سرمایه گذاران حقیقی شد. . به جز این ماه، در سایر ماه های سال شاهد مهاجرت این افراد هستیم.

منتظر روزهای بهتر

اما اگر تمام مسائل مربوط به چرایی ریزش بورس و دلایل بی تفاوتی سرمایه گذاران به بازار سرمایه را که منجر به کاهش تقاضا در این بازار شده است کنار بگذاریم، باید گفت که وضعیت بازار سهام در ماه های اخیر، به خصوص در روزهای اخیر و بهتر شد.

بازار سهام از سالن خورشیدی استقبال خواهد کرد زیرا تورم 7.9 درصدی آمریکا در سال جاری، همراه با تنش های ژئوپلیتیکی فزاینده و شرایط کرونری از شرق اروپا تا شرق آسیا، راه را برای افزایش قیمت کالاها مانند نفت و فلزات اساسی هموار می کند.

در روزها و هفته های پایانی سال شاهد افزایش قیمت موادی مانند مس، آلومینیوم و غیره بودیم. رکوردهای بلندمدت خود را شکستند و تقاضا برای نفت به حدی افزایش یافت که قیمت هر بشکه نفت خام برنت به بیش از 100 دلار در هر بشکه رسید.

این عناوین بسیاری از تحلیلگران و تحلیلگران بازارهای مالی را به این باور رساند که بازار سهام می تواند در شرایطی متفاوت از سال 1400 از 1401 عبور کند. چرا که جدای از این عوامل، سال 1401 از نظر رفع تحریم ها و احیای روابط ایران با اقتصاد بین الملل متفاوت به نظر می رسد.

نمای تبادل

دیدگاهتان را بنویسید