بسیاری از ما کربوهیدرات ها را از دوران مدرسه و از درس هایی مانند تجربی و زیست شناسی می شناسیم اما این روزها کربوهیدرات نامی است که در شبکه های اجتماعی و سایت ها و فیلم های آموزشی مختلف در مورد ورزش و کاهش وزن زیاد دیده می شود.این کلمه را می شنویم. دوباره و دوباره توسط افراد مختلف در این مقاله قصد داریم شما را با کربوهیدرات ها و منابع آنها آشنا کنیم و برخی از خواص آنها را شرح دهیم.
کربوهیدرات ها چیست و در چه غذاهایی یافت می شود؟
اگر بخواهیم به ساده ترین شکل ممکن کربوهیدرات ها را تعریف کنیم و نخواهیم از کلمات علمی استفاده کنیم باید بگویم که کربوهیدرات ها همان مولکول های قندی هستند که همراه با پروتئین ها و چربی ها منابع اصلی انرژی برای بدن را تشکیل می دهند.
بدن انسان ها و حیوانات کربوهیدرات ها را به واحدهای گلوکز تجزیه کرده و از طریق جریان خون به تمام سلول ها می رساند، بنابراین بخش عظیمی از منبع انرژی مورد نیاز سلول ها را تامین می کند.
کربوهیدرات ها در سه دسته غذایی شکر، فیبر و نشاسته قابل مشاهده هستند.
کربوهیدرات های موجود در نشاسته
غلات مانند نان و ماکارونی و سبزیجاتی مانند سیب زمینی و بادام زمینی و همچنین ذرت سرشار از نشاسته هستند. نشاسته نوعی کربوهیدرات پیچیده است که از مقدار زیادی واحد قند تشکیل شده است.
کربوهیدرات های موجود در قند
شکر را می توان ساده ترین نوع کربوهیدرات موجود در غذا نامید. شکر در انواع غذاها و تنقلات مانند کیک، آب نبات، لبنیات و … به راحتی دیده می شود و ویژگی اصلی آن شیرینی غذاست.
کربوهیدرات های موجود در فیبر
کربوهیدرات های موجود در فیبر مانند نشاسته کربوهیدرات های پیچیده ای هستند و برای استفاده بدن باید تجزیه شوند.
فیبر در انواع غذاها مانند سبزیجات و غلات فراوان است. به طور کلی غذاهای حاوی فیبر برای بدن مفید هستند و پزشکان توصیه می کنند همیشه این مواد غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
انواع مختلف کربوهیدرات
تا اینجا متوجه شدیم که دو نوع کربوهیدرات وجود دارد و آن ها را کربوهیدرات های ساده و پیچیده نامیده ایم. به طور کلی کربوهیدرات های ساده را کربوهیدرات های بد و کربوهیدرات های پیچیده را کربوهیدرات های خوب می نامند.
کربوهیدرات های بد باعث افزایش قند خون و افزایش وزن می شوند، اما کربوهیدرات های خوب برای بدن مغذی و مغذی هستند و انرژی مورد نیاز برای فعالیت سلول ها را تامین می کنند.
به طور کلی شیرینی ها، برنج سفید، نان سفید، نوشابه ها و مواد غذایی مشابه را می توان در دسته کربوهیدرات های بد قرار داد. کربوهیدرات های خوب شامل غذاهایی مانند سبزیجات، میوه ها، حبوبات و غلات کامل است.
تاثیر کربوهیدرات ها بر بدن
انرژی مورد نیاز برای فعالیت سیستم عصبی و عملکرد ماهیچه ها توسط کربوهیدرات ها تامین می شود. کربوهیدرات ها همچنین از مصرف پروتئین به عنوان منبع انرژی جلوگیری می کنند و بدن را به سمت سوخت و ساز چربی سوق می دهند که در نهایت به چربی سوزی ختم می شود.
مطالعات مختلف نشان دادهاند که کربوهیدراتها تأثیر عمدهای بر عملکرد مغز دارند و مصرف آنها میتواند تأثیر عمدهای بر خلق و خو و رفتار و همچنین بخشهایی از مغز که با حافظه مرتبط است داشته باشد.
خوردن غذاهای حاوی کربوهیدرات معمولا با افزایش دوپامین همراه است که باعث می شود فرد انرژی بیشتری در بدن خود احساس کند و به اصطلاح حالت سرخوشی و شادی بیشتری داشته باشد.
تاثیر کربوهیدرات ها بر سلامت روان
مقالات زیادی در مورد تاثیر مصرف کربوهیدرات بر عملکرد ذهنی وجود دارد که اغلب آنها شنیده می شود و فاقد پایه علمی مناسب است.
وجود این شایعات منجر به انجام تحقیقات علمی مختلفی در مورد تأثیر مصرف کربوهیدرات بر عملکرد ذهنی شد که برخی از آنها نتایج فوق العاده ای داشت.
نظر عمومی این است که کربوهیدرات ها مواد مضری برای بدن هستند و هر چه بیشتر مصرف شوند، بدن و ذهن ضعیف تر می شوند. اخیراً مشخص شده است که رژیم غذایی پر کربوهیدرات نسبت به رژیم غذایی پرچرب و کم کربوهیدرات سالم تر بوده و تأثیر بهتری بر مغز دارد.
به عنوان مثال، کسانی که به جای کربوهیدرات از غذاهای پرچرب یا کم کربوهیدرات استفاده می کنند، اضطراب و عصبانیت بیشتری دارند و بیشتر در معرض بیماری های روانی مانند افسردگی هستند.
دانشمندان در جدیدترین تحقیقات خود دریافته اند که مصرف کربوهیدرات ها بر ترشح سروتونین تأثیر می گذارد. در نتیجه، افرادی که از رژیمهای پر کربوهیدرات استفاده میکنند، از زندگی رضایت بیشتری دارند و کمتر به بیماریهایی مانند افسردگی مبتلا میشوند.
توجه داشته باشید که استفاده از کربوهیدرات در اینجا به معنای استفاده از کربوهیدرات های طبیعی و پیچیده است که کمی پیشتر در مورد آن صحبت کردیم.
خوردن کربوهیدرات های ساده تاثیر مشابهی بر عملکرد مغز خواهد داشت، اما برای کل بدن مضر بوده و مشکلات مختلفی را ایجاد می کند.
کربوهیدرات و کاهش وزن
وقتی صحبت از رژیم های کاهش وزن می شود، معمولاً کربوهیدرات ها بیشتر از سایر غذاها ذکر می شود.
متأسفانه یک باور غلط در مورد کربوهیدرات ها وجود دارد و بسیاری از مردم معتقدند که کربوهیدرات ها عامل اصلی افزایش وزن و چاقی هستند.
در حالی که در مطالعات و آزمایشات مختلف مشخص شده است که اگر کربوهیدرات ها به صورت طبیعی و با مصرف موادی مانند سبزیجات و میوه جات مصرف شود، نه تنها منجر به افزایش وزن نمی شود، بلکه منجر به متابولیسم بهتر بدن می شود. نتیجه، کاهش وزن کمک می کند.
غذاهای فیبردار معمولاً حجم بالایی دارند و چربی بسیار کمی دارند. با مصرف غذاهای فیبردار، برای مدت طولانی احساس گرسنگی نخواهید کرد و کربوهیدرات های موجود در فیبر به شما کمک می کند تا چربی سوزی در بدن خود را آغاز کرده و در نهایت به وزن ایده آل خود برسید.
کربوهیدرات های موجود در غذاهای طبیعی بسیار کمتر از کربوهیدرات های موجود در شیرینی ها یا میان وعده های شیرین است.
بنابراین مانند هر ماده غذایی دیگری مصرف کربوهیدرات اضافی برای بدن مضر است. بنابراین توصیه می کنیم تا حد امکان از مصرف کربوهیدرات های ساده و غیر طبیعی خودداری کنید.
2023-01-31 09:32:47