فرادید| اپیدمی COVID-19 درس های مهمی برای ما انسان ها به ارمغان آورده است. باید یاد میگرفتیم که دستهایمان را با دقت بیشتری بشوییم و وسایلی را که قبلاً با آنها کار میکردیم، ضدعفونی کنیم. مهمتر از آن، ما باید فاصله اجتماعی را رعایت میکردیم، که احتمالاً عامل مهمی در غلبه بر شیوع COVID-19 است.
اما آیا می دانستید که فاصله اجتماعی فقط مختص ما انسان ها نیست؟ محققان دانشگاه UCL و ساساری دریافتهاند که زنبورها نیز از فاصله اجتماعی برای محافظت از خود در برابر انگلها استفاده میکنند.
به گزارش فرادید؛ جمعیت زنبورهای دنیا رو به کاهش است. دلایل اصلی این امر فعالیت های انسانی ما و پیامدهای تغییر اقلیم، استفاده از سموم دفع آفات، ایجاد مزارع تک مزرعه و روش های کشاورزی تهاجمی است. با این حال زنبورها نیز مورد حمله انگل ها قرار می گیرند. خبر خوب این است که طبق یک مطالعه جدید، این حشرات به اندازه کافی باهوش هستند تا این خطرات را به حداقل برسانند.
محققان بریتانیایی و ایتالیایی بررسی کردهاند که آیا وجود انگلها (میتها) در کلنیهای زنبور عسل باعث تغییراتی در سازمان اجتماعی کندوها میشود یا خیر. محققان کلنیهای آلوده به انگلها و آنهایی را که هنوز مورد حمله انگلها قرار نگرفته بودند، مقایسه کردند و تغییرات رفتاری را که ممکن است توسط کنهها تشدید شده باشد، بررسی کردند.
کندوها معمولاً در دو بخش اصلی سازماندهی می شوند. یکی در وسط، توسط زنبورهای کارگر، و دیگری در داخل، توسط پرستاران، مادران و نوزادان. این ساختار حفاظت از زنبورهای مادر و جوان را ممکن می سازد. با این حال، همانطور که این مطالعه نشان می دهد، در پاسخ به آلودگی کنه، زنبورهای کارگر به سمت حاشیه لانه حرکت می کنند، در حالی که زنبورهای جوان شیرده و زنبورهای پرورش دهنده به مرکز حرکت می کنند. این عمدتا باعث افزایش فاصله بین دو گروه و جلوگیری از گسترش انگل ها می شود.
این یک نمونه شگفت انگیز از سازگاری است. انعطاف پذیری روابط اجتماعی بین زنبورها به آنها اجازه می دهد تا سطح ساختار اجتماعی خود را به حداکثر برسانند و در صورت لزوم خطرات را به حداقل برسانند. دکتر میشلینا پوسدو، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: “افزایش مشاهده شده در فاصله اجتماعی بین دو گروه از زنبورها در یک کلنی آلوده به پاتوژن ها و انگل ها، جنبه جدید و تا حدودی شگفت انگیزی از چگونگی تکامل زنبورها برای مبارزه را منعکس می کند.” . دانشمندان همچنین می گویند که زنبورها الگوهای بسیار خوبی برای مطالعه فاصله اجتماعی و فواید آن هستند.
توانایی زنبورها برای سازگاری با تهدیدها تعجب آور نیست. طبیعتاً دانشمندان می خواهند آن را عمیق تر مطالعه کنند. شاید در پایان این مطالعات، بتوانیم کمی بیشتر در مورد زنبورها بیاموزیم و از آنها به عنوان نمونه های حیات وحش از تعاملات انسانی خود در طول این اپیدمی دشوار استفاده کنیم.
منبع: Technology.org