پروتئین یک ماده ضروری برای بدن است و باید در لیست غذاهای حاوی پروتئین قرار گیرد. اما در برخی موارد خاص مانند بیماری های نادر کلیوی و برخی بیماری های دیگر مصرف پروتئین توصیه نمی شود و باید رژیم غذایی بدون پروتئین یا کم پروتئین را رعایت کنند. برای پیروی از این رژیم ها باید غذاهای بدون پروتئین را بشناسید و بر اساس آنها عمل کنید.
رژیم پروتئینی می تواند عوارضی را برای بدن به همراه داشته باشد پس توصیه می کنیم این رژیم را خودسرانه انجام ندهید و طبق دستور پزشک متخصص رژیم غذایی خود را رعایت کنید.
بسیاری از افراد این رژیم را برای کاهش وزن و کاهش وزن اتخاذ می کنند که در این صورت باید نکات دیگری مانند کاهش مصرف مایعات، کاهش فعالیت بدنی و … را در نظر بگیرند.
اگر بدن شما سالم است و رژیم غذایی بدون پروتئین را فقط برای کاهش وزن انتخاب کرده اید، توصیه می کنیم در تصمیم خود تجدید نظر کنید. اما در برخی موارد مانند بیماری کلیوی، خوردن غذاهای بدون پروتئین بسیار مهم است. در زیر لیستی از غذاهای بدون پروتئین را بررسی خواهیم کرد.
رژیم غذایی بدون پروتئین چیست؟
رژیم غذایی بدون پروتئین یا غذاهای کم پروتئین، فشار بر کلیه ها را کاهش می دهد. با توجه به این عدد می توان نتیجه گرفت که این رژیم برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی بسیار مناسب است. هنگامی که پروتئین وارد بدن می شود، کلیه ها شروع به تولید ماده ای به نام اوره می کنند. اگر عملکرد طبیعی کلیه ها مختل شود، اوره تولید شده در خون تجمع می یابد و در نتیجه باعث خستگی، بی حالی و بی اشتهایی می شود.
این افراد باید از رژیم غذایی بدون پروتئین پیروی کنند تا مشکلی برایشان پیش نیاید. برنامه غذایی بدون پروتئین باید توسط پزشک نوشته شود و شامل تمام غذاهای سالم بدون پروتئین باشد.
غذاهای بدون پروتئین
اجزای اصلی یک رژیم غذایی بدون پروتئین سبزیجات و غلات هستند. در این رژیم باید غذاهای بدون پروتئین با غذاهای پروتئینی مانند گوشت قرمز، مرغ و … جایگزین شود. میوه ها، سبزیجات و غلات در رژیم غذایی بدون پروتئین بسیار مهم هستند و با استفاده از این غذاها می توانید میزان پروتئین دریافتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
افرادی که از رژیم غذایی بدون پروتئین پیروی می کنند باید بیشتر کالری بدن خود را از غذاهای بدون پروتئین یا کم پروتئین دریافت کنند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم. برخی از غذاهای مجاز در رژیم غذایی بدون پروتئین عبارتند از:
- در رژیم غذایی بدون پروتئین، مصرف همه میوه ها به جز میوه های خشک مجاز است.
- تمام سبزیجات بخارپز و آب پز در این رژیم مجاز است. البته لوبیا، ذرت و نخود دارای پروتئین هستند و بهتر است از مصرف آنها پرهیز شود.
- روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان و روغن بذر کتان در رژیم غذایی بدون پروتئین مجاز هستند.
- استفاده از چای در این رژیم رایگان است.
- مصرف ترشی جات منعی ندارد.
- بهتر است از نان بدون نمک استفاده شود.
- استفاده از شیر و خامه ترش منعی ندارد.
برخی مواد غذایی دیگر مانند: شکر، کمپوت، ژله، نوشابه های انرژی زا، چای، قهوه، کره، مربا و غیره. پروتئین کمی دارند و می توانند در رژیم غذایی شما گنجانده شوند.
اما استفاده از بسیاری از این مواد می تواند آسیب هایی به بدن وارد کند، پس بهتر است از این مواد غذایی در رژیم غذایی خود در حد اعتدال استفاده کنید.
رژیم غذایی بدون پروتئین به چه افرادی توصیه می شود؟
به طور کلی، متخصصان تغذیه توصیه می کنند که 10 درصد از کالری روزانه یک بزرگسال به شکل پروتئین باشد. هنگامی که صحبت از استفاده از یک رژیم غذایی بدون پروتئین می شود، به این معنی است که باید کمتر از 10٪ پروتئین در روز مصرف کنید.
رژیم غذایی بدون پروتئین برای افرادی که اختلال عملکرد کلیه دارند و کلیه های آنها نمی توانند پروتئین ها و مواد زائد را پردازش کنند مناسب است. بنابراین این مواد تجمع یافته و علائمی مانند حالت تهوع، خستگی، بی اشتهایی و … را در بیمار ایجاد می کنند.
پزشک به این بیماران توصیه می کند از رژیم غذایی بدون پروتئین یا کم پروتئین استفاده کنند زیرا مصرف کمتر پروتئین خطر و عوارض بیماری کلیوی را کاهش می دهد. به طور کلی، پزشک استفاده از غذاهای بدون پروتئین را برای افرادی که مشکلات زیر را دارند توصیه می کند:
بیماران کلیوی
این بیماران باید مصرف پروتئین خود را کاهش دهند تا اوره در خونشان جمع نشود و دچار عوارض این بیماری نشوند. مصرف کم پروتئین باعث کاهش فشار روی کلیه ها و در نتیجه بهبود عملکرد کلیه در این بیماران می شود. افرادی که دیالیز می شوند باید تحت نظر پزشک متخصص رژیم غذایی خاصی دریافت کنند.
فنیل کتونوری
در این بیماری فرد به بیماری نادری مبتلا می شود که در آن بدن توانایی تولید آنزیمی که اسید آمینه ای به نام فنیل آلانین را تجزیه می کند را ندارد.
از آنجایی که آمینو اسیدها از اجزای پروتئین هستند، اگر این افراد از مصرف پروتئین اجتناب نکنند، فنیل آلانین در بدن آنها تجمع می یابد و باعث ایجاد اختلالاتی مانند عقب ماندگی ذهنی، بیش فعالی و سایر مشکلات جدی می شود. برای درمان این بیماری باید تا آخر عمر از رژیم غذایی بدون پروتئین استفاده کنید.
هموسیستینوری
این بیماری ارثی است و بدن قادر به تولید آنزیمی برای پردازش اسید آمینه دیگری به نام میوتین نیست. تجمع این اسید آمینه در بدن باعث اختلال در بینایی و رشد استخوان می شود. درمان این بیماری مانند فنیل کتونوری با مصرف مواد غذایی بدون پروتئین است.
نفروپاتی دیابتی
نفروپاتی دیابتی به آسیب کلیه ناشی از دیابت اشاره دارد. در این بیماری نیز باید از مصرف پروتئین خودداری کنید و غذاهای بدون پروتئین را در رژیم غذایی خود جایگزین کنید.
2023-02-01 09:59:00