علت و درمان گرفتگی عضلات پا در شب چیست؟

فرادید| هیچ چیز بدتر از بیدار شدن در شب با گرفتگی عضلات پا نیست! این درد ممکن است تنها چند ثانیه طول بکشد، اما کیفیت خواب ما را کاهش می دهد. این مشکل به بزرگسالان محدود نمی شود و کودکان نیز ممکن است این درد را تجربه کنند.

با گرفتگی عضلات پا به طور ناگهانی سفت شده و درد می کند. گاهی درد آنقدر قوی است که ما را از خواب بیدار می کند. این وضعیت می تواند چند دقیقه یا فقط چند ثانیه طول بکشد.

گرفتگی شبانه پا در بزرگسالان و کودکان شایع است. اما با افزایش سن احتمال وقوع آن بیشتر است. این نوع تشنج در 50 تا 60 درصد از بزرگسالان و حدود 7 درصد از کودکان گزارش شده است. این مشکل در بین زنان نیز بیشتر دیده می شود. حدود نیمی از افراد بالای 50 سال در شب دچار گرفتگی عضلات می شوند.

بیش از 20 درصد از بیمارانی که گرفتگی عضلات پا را تجربه می کنند در طول روز نیز علائمی دارند. در این موارد علائم یبوست به اندازه کافی تحریک کننده هستند. بنابراین مردم باید به دنبال کمک پزشکی باشند.

درد در پاها در هر یک از مناطق ما بین کشاله ران تا مچ پا وجود دارد، بنابراین مفصل ران و پا یک استثنا هستند. درد را می توان به روش های مختلفی تجربه کرد. درد ساق پا را می توان با سایر قسمت های بدن مانند درد تیز، تاری، گزگز، بی حسی، سوزش و غیره توصیف کرد.

پا درد می تواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (طولانی مدت) باشد و اغلب می تواند در مقیاس شدت، از خفیف تا شدید ارزیابی شود.

1 کم آبی بدن

آب کافی به سلامت بدن و ذهن کمک می کند و بر عملکرد عضلات نیز تاثیر می گذارد. 75 درصد از بافت ماهیچه ای بدن ما از آب تشکیل شده است که به ماهیچه ها اجازه انقباض و انبساط می دهد. بنابراین نوشیدن کمی آب در روز می تواند یکی از علل گرفتگی عضلات پا در شب باشد. آب همچنین برای گردش مناسب مواد مغذی در بدن مهم است. بدون آب، ماهیچه ها از مواد مغذی مهم محروم می شوند. کم آبی باعث عدم تعادل الکترولیت ها (از جمله سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) می شود. در واقع، کم آبی بدن، حتی به میزان کمی، بر عملکرد عضلات تأثیر می گذارد و احتمال گرفتگی شبانه در پاها را افزایش می دهد.

  خطرات استفاده از تلفن همراه قبل از خواب - روزنامه رسالت

2. کمبود برخی مواد مغذی

عدم تعادل الکترولیت های معدنی می تواند منجر به گرفتگی عضلات شبانه شود. این مواد معدنی باعث انقباض عضلات و نرم نگه داشتن ماهیچه ها می شود.

سدیم یکی از اصلی ترین یون های معدنی با بار مثبت است و یکی از الکترولیت های موجود در مایعات بدن است که به حفظ تعادل طبیعی مایعات بدن کمک می کند. این ماده معدنی برای انقباض عضلات حیاتی است.

پتاسیم یکی از مهم ترین الکترولیت ها در تمام سلول های بدن از جمله سلول های عضلانی و عصبی است. این عنصر به همراه سدیم و کلرید وظیفه تولید امواج الکتریکی در سلول های عصبی و ماهیچه ها را بر عهده دارد. کلسیم همچنین نقش مهمی در انقباض ماهیچه ها و تولید مولکول های عصبی دارد.

منیزیم مسئول تثبیت آدنوزین تری فسفات (ATP) است. آدنوزین تری فسفات منبع انرژی برای انقباض عضلات است و به عنوان یک الکترولیت در مایعات بدن عمل می کند.

کمبود هر یک از این مواد معدنی می تواند منجر به گرفتگی یا سایر مشکلات عضلانی شود. علاوه بر این، برخی از ویتامین های گروه B به ویژه ویتامین B12 بر عملکرد ماهیچه های بدن تأثیر می گذارد.

3. کار سخت یا ایستادن برای مدت طولانی

ایستادن طولانی مدت روی یک سطح سخت یا پوشیدن کفش های نامناسب و کفش های پاشنه بلند می تواند منجر به خستگی عضلانی و متعاقب آن گرفتگی شبانه شود.

طبق یک مطالعه در سال 2012، اقامت طولانی مدت در محل کار ممکن است یکی از دلایل اصلی واریس و گرفتگی عضلات پا در مردان و زنان باشد. این مطالعه نشان می دهد که برای جلوگیری از این مشکلات باید درمان ها اعمال شود و یا ساعات کاری فرد کاهش یابد. همچنین نشستن یا قرار دادن پاها در موقعیت های نامناسب و ناراحت کننده در هنگام خواب می تواند باعث گرفتگی عضلات پا شود.

4. بارداری

زنان باردار اغلب در شب گرفتگی عضلات پا را تجربه می کنند. این گرفتگی عضلانی معمولا از سه ماهه دوم شروع می شود و تا سه ماهه سوم بارداری ادامه دارد. برخی از این گرفتگی‌های پا می‌توانند خفیف و برخی دیگر بسیار دردناک باشند. گرفتگی عضلات پا در دوران بارداری ممکن است به دلیل افزایش فشار بر روی برخی از اعصاب رحم، خستگی یا کاهش جریان خون در پاها به دلیل فشار نوزاد در رگ های خونی باشد. اگر در دوران بارداری، در طول روز یا شب دچار گرفتگی عضلات پا هستید، حتما مشکل خود را با پزشک خود در میان بگذارید.

  تصاویر دیده نشده از عملیات مرصاد

راه های اسپاسم شبانه؛  درمان گرفتگی عضلات پا در شب چیست؟

5. کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید می تواند به طور غیر مستقیم منجر به ضعف عضلانی و گرفتگی عضلات پا در طول شب شود. هورمون های تیروئید بر جذب و مصرف کلسیم بدن تأثیر می گذارد. کمبود کلسیم با ضعف عضلانی، گزگز، درد و گرفتگی عضلات همراه است. همچنین کم کاری تیروئید می تواند منجر به کاهش متابولیسم شود. متابولیسم بالا برای انرژی و آرامش عضلات بعد از ورزش منظم بسیار مهم است. سطوح پایین هورمون های تیروئید اغلب التهاب را افزایش می دهد و می تواند منجر به گرفتگی و درد عضلانی شود.

6. دیابت کنترل نشده

دیابت همچنین می تواند باعث گرفتگی عضلات شود. در واقع، گرفتگی عضلات یکی از علائم نوروپاتی دیابتی است. نوروپاتی دیابتی یکی از شایع ترین عوارض دیابت کنترل نشده است. بیماران دیابتی علاوه بر درد شدید در عضلات پا، ممکن است دچار سوزش و گزگز نیز شوند.

قند خون بالا باعث افزایش حجم ادرار و در نتیجه کم آبی بدن می شود، این حالت در ایجاد گرفتگی عضلات در پاها موثر است. اگر دیابت و گرفتگی عضلات دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. تشخیص زودهنگام آسیب عصبی برای جلوگیری از عوارض بیشتر ضروری است. مشکلات جریان خون مانند “بیماری شریان محیطی” می تواند منجر به گرفتگی عضلات در پاها شود.

7. سوء مصرف الکل

همانطور که می دانید مصرف الکل برای سلامتی مضر است. گرفتگی عضلات و پا درد از علائم شایع نوروپاتی ناشی از الکل است. الکل ادرارآور است و نوشیدن آن می تواند باعث کم آبی بدن، کمبود منیزیم، افزایش اسید لاکتیک و گرفتگی یا درد عضلانی شود.

  دهمین روز جشنواره فیلم فجر؛ نمایش های «خیانت» و «ضد».

راه های اسپاسم شبانه؛  درمان گرفتگی عضلات پا در شب چیست؟

8. مصرف برخی داروها

یکی دیگر از دلایل گرفتگی عضلات پا عوارض جانبی برخی داروها است. برخی داروها به ویژه داروهای کاهش دهنده کلسترول (استاتین ها) و دیورتیک ها (ادرار آورها) با کاهش مایعات و الکترولیت های بدن باعث گرفتگی عضلات می شوند. سایر داروها مانند داروهای ضد روان پریشی، قرص های ضد بارداری و استروئیدها نیز می توانند باعث گرفتگی عضلات شوند. اگر بلافاصله پس از شروع مصرف داروهای جدید، گرفتگی عضلات شروع شد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

نکاتی برای تسکین و پیشگیری از گرفتگی عضلات شبانه

  • برای جلوگیری از کم آبی بدن، آب و مایعات سالم بنوشید.
  • خوردن نوشیدنی های ورزشی حاوی الکترولیت می تواند به پیشگیری از این مشکل کمک کند.
  • نوشیدن قهوه و نوشیدنی های گازدار که آب بدن را کم می کند، باعث افزایش گرفتگی عضلات می شود.
  • قبل از خواب، عضلات پاهای خود را شل کنید. این به کاهش تنش عضلانی کمک می کند و میزان گرفتگی عضلات پا در شب را کاهش می دهد. طبق یک مطالعه در سال 2012، شل کردن عضلات قبل از خواب، شدت و دفعات گرفتگی عضلات پا را در افراد مسن کاهش می دهد.
  • گزینه دیگری که برای کاهش گرفتگی شبانه مفید است استفاده از دوچرخه ثابت است. 10 دقیقه قبل از خواب روی دوچرخه ثابت رکاب بزنید.
  • هنگام خواب، مطمئن شوید که پتوها و ملحفه ها با پاهای شما تداخل نداشته باشند و انگشتان پا در موقعیت غیرعادی قرار نگیرند.
  • اگر گرفتگی پا دارید، پاهای خود را به مدت 10 تا 15 دقیقه ماساژ دهید.
  • پیاده روی و آهسته دویدن بعد از گرفتگی عضلات پا باعث کاهش سرعت بهبودی می شود.
  • کمپرس آب گرم می تواند شدت گرفتگی عضلات را کاهش دهد و به تسکین آنها کمک کند.
  • پتاسیم کافی دریافت کنید. موز، خرما، زردآلو، انگور، کلم، کلم بروکلی، پرتقال، گریپ فروت، ماهی و گوشت منابع خوبی از پتاسیم هستند.
  • سعی کنید منیزیم بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید. آجیل، میوه های خشک و حبوبات منابع عالی منیزیم هستند. زنان باردار برای مصرف مکمل های منیزیم به مشاوره پزشکی نیاز دارند.

دیدگاهتان را بنویسید