حلیم بادمجان یک غذای خوشمزه ایرانی است و کمتر کسی آن را دوست ندارد. حلیم بادمجان عمدتاً شیرازی، کرمانی و اصفهانی است اما امروزه در اقصی نقاط کشورمان طبخ می شود. مواد اصلی حلیم بادمجان شامل بادمجان، گوشت، برنج و عدس است که در شهرهای مختلف موادی به آن اضافه یا حذف می شود.
بادمجان نرم غذایی با ارزش غذایی بالاست. این غذا مانند میرزا قاسمی و کشک بادمجان طرفداران بی شماری دارد.
بادمجان حلیم را می توانید به عنوان یک پیش غذای خوشمزه یا غذای اصلی همراه با نان در مهمانی ها سرو کنید. این غذای خوشمزه را می توانید با برنج یا نان امتحان کنید. در ادامه مواد لازم و دستور پخت بادمجان را برای 4 نفر توضیح می دهیم.
مواد لازم برای تهیه حلیم بادمجان
گوشت گوسفند 300 گرم
بادمجان 1 کیلوگرم
1 فنجان برنج
عدس 1 فنجان
3 عدد پیاز
سیر 4 تا 5 حبه
100 گرم پنیر دلمه
100 گرم گردوی آسیاب شده
روغن به میزان لازم
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
نعنا خشک 2 قاشق غذاخوری
طرز پخت بادمجان با برنج
ابتدا بادمجان ها را پوست گرفته و خلال کنید. سپس آنها را با آب بشویید و در صافی بریزید و نمک بزنید و کنار بگذارید تا آب بادمجان خشک شود و تلخی آن گرفته شود. بنابراین در هنگام سرخ کردن بادمجان روغن کمتری جذب می کند.
بادمجان ها را در روغن سرخ کنید و بعد از سرخ شدن روی کاغذ روغنی قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
پیاز و سیر را خرد کرده و کمی روغن در تابه بریزید و پیاز را در آن تفت دهید. کمی زردچوبه به پیاز اضافه کنید و مقداری پیاز را با زردچوبه تفت دهید. سپس گوشت از قبل شسته شده را به پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس کمی آب به گوشت اضافه کنید و اجازه دهید تا گوشت کاملا بپزد.
پخت کامل گوشت حدود 2 ساعت یا بیشتر طول می کشد. بعد از پخته شدن گوشت آن را خارج کرده و در صافی می گذاریم تا آب آن گرفته شود. پس از خنک شدن گوشت، آن را برش دهید و در قابلمه بریزید.
بادمجان های از قبل سرخ شده را به گوشت خرد شده اضافه کنید. گردوی آسیاب شده را به مخلوط گوشت و بادمجان اضافه کنید تا گردو روی حرارت ملایم گرم شود. بادمجان را حتما هم بزنید.
حالا برنج را خیس کنید و آب را در قابلمه بجوشانید و برنج را با کمی نمک اضافه کنید. برنج را بجوشانید تا له شود. وقتی برنج کاملا پخته شد، آن را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
حالا عدس ها را با کمی آب در قابلمه ای بریزید و بگذارید تا عدس ها کاملا پخته و له شوند. سپس برنج و عدس پخته شده را با گوشت کوب له کنید و به مخلوط گوشت و بادمجان اضافه کنید. مواد را در قابلمه ای با گوشت کوب بزنید تا بادمجان ها کاملا له شوند.
2 پیاز را پوست گرفته و ریز خرد کنید و در روغن تفت دهید. کمی نعنا در روغن بریزید و تفت دهید. نیمی از پیاز داغ و نعناع را برای تزیین روی بادمجان بچینید و بقیه را داخل قابلمه با گوشت بریزید.
کمی آب به تابه اضافه کنید و مواد را مخلوط کنید و حرارت را کم کنید و مدام هم بزنید. هم زدن در بادمجان های سبک بسیار مهم است، زیرا هم از نرم شدن بادمجان جلوگیری می کند و هم غذا را در هنگام خوردن کش می دهد. بادمجان را روی حرارت ملایم بگذارید تا کاملا آب شود و با کره آغشته شود.
سپس پنیر دلمه را با کمی زعفران و آب جوش مخلوط کرده و به تابه اضافه کنید. حدود 10 دقیقه حرارت را کم کنید تا کشک خوب شود و سپس بادمجان شما آماده شود.
بادمجان ها را در ظرفی سرو کنید و با پیاز داغ، نعنا داغ، گردو پودر شده و پنیر دلمه تزیین کنید. بادمجان حلیم با نان و سبزیجات بسیار خوشمزه است.
لحظات مهم در تهیه بادمجان
گوشتی که در بادمجان استفاده می شود، گوشت بدون استخوان است. برای تهیه این غذا معمولا از گوشت دست یا گردن استفاده می شود.
اگر می خواهید لطافت شما کشیده شود از گوشت گردن استفاده کنید.
در نظر داشته باشید زمانی که پنیر دلمه را به بادمجان اضافه می کنید، غذای شما نباید زیاد بجوشد، زیرا جوشاندن زیاد باعث جذب پنیر و تغییر طعم و حالت آن می شود.
در صورت تمایل می توانید عدس را جدا کرده و بادمجان را فقط با برنج بپزید.
در برخی مناطق از بلغور جو یا جو سالم در پخت بادمجان نیز استفاده می شود که در آن جو یا جو را با آب می جوشانند و با چرخ گوشت کاملا له می کنند و به همراه برنج و عدس به گوشت اضافه می کنند.
مراحل مختلف پخت بادمجان در شهرهای مختلف متفاوت است. مثلاً در کرمانشاه نخود و لوبیا سفید را به بادمجان اضافه می کنند.
می توانید به جای گوشت گوسفند از بوقلمون هم استفاده کنید. در این صورت به ازای هر 2 عدد بادمجان یک چهارم سینه بوقلمون لازم است و کافی است گوشت را با نمک و زردچوبه بپزید و له کنید. سایر مراحل را طبق دستورالعمل انجام دهید.
منبع: آکالا