مسعود کریمی| شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات دیروز ۰.۰۶ درصد کاهش یافت. سرمایه گذاران روزهای پایانی تیرماه را سپری می کنند و روزهای بعد آخرین فرصت برای برگزاری جلسات شرکت و انتشار ارائه خود در سامانه کدال است.
معمولاً در هفته آخر تیرماه، طبق سنت همیشگی، بازار سهام با ترافیک رالی مواجه است. اغلب شرکت های بزرگ بازار سرمایه نیز در روزهای پایانی چهارمین ماه سال، نتایج مالی خود را اعلام می کنند و به همین دلیل معامله گران سهام با احتیاط و تحلیل کارشناسانه اقدام به معامله در بورس می کنند.
به این ترتیب در جریان معاملات روز سه شنبه در غیاب برخی نمادهای معاملاتی که متوقف شده بودند، دماسنج بورس تهران با افت کمتری نسبت به روزهای گذشته همراه شد. از سوی دیگر، ارزش معاملات خرد در بورس تهران (سهام و اختیار خرید) به 1160 میلیارد تومان سقوط کرد تا رکورد جدیدی در 14 ماه گذشته ثبت کند.
توقف انبوه نمادهای بزرگ برای مجمع سالانه را می توان یکی از دلایل مهم در این زمینه دانست. از سوی دیگر، تعمیق رکود تجاری ناشی از رویدادهای اقتصادی و سیاسی را می توان یکی دیگر از دلایل کاهش این پارامتر اقتصادی دانست.
آمارها حاکی از آن است که ارزش معاملات در 7 تیرماه کمترین رقم ثبت شده توسط این شاخص در 14 ماه گذشته (از 23 اردیبهشت 1400) بوده است. این در حالی است که روز گذشته به دلیل توقف های بالا، رکود معاملات تشدید شد که در سال های گذشته با وجود شرایط مشابه (نمادهای توقف)، ارزش معاملات حتی افزایش یافت.
اما اکنون سایه ریسک های مختلف بر سر سهامداران و بازار سرمایه به حدی است که سرمایه گذاران با انواع بهانه ها به دنبال راهی برای برون رفت از جریان معاملات هستند.
نتیجه چنین نگرشی را می توان به وضوح در نتایج آمار معاملات و به ویژه در ارزش معاملات کوچک مشاهده کرد. دیروز تنها 276 توکن مجاز به معامله شدند و توکن اصلی در نهایت موفق به توزیع یک میلیون و 468 واحد شد.
ورود به جشنواره
بازار سهام در سومین روز کاری هفته جاری مانند روزهای گذشته همچنان قانونی بود و 208 میلیارد تومان سرمایه واقعی از بورس تهران خارج شد. اگرچه آمارها و ارقام حاکی از افزایش خروج سهامداران خرد از بورس تهران و بورس اوراق بهادار ایران است، اما در صورت ادامه خروج این گروه از سرمایه گذاران از نقدینگی سرگردان، به ناچار بخش غیرمولد را از نظر کسب بازدهی انتخاب خواهند کرد. به سطح انتظارات تورمی در جامعه.
سهامداران منتظر تصمیم فدرال رزرو هستند
در معاملات اولیه روز سهشنبه، بازار سهام به دلیل جو مثبت در بازارهای جهانی (به دنبال ترس از تشدید احتمالی سیاستهای فدرال رزرو به دلیل کاهش تورم انرژی و مواد غذایی در ماه گذشته) و شاخصها نیز جو مثبتی داشت. شاهد تغییر جهت قیمت و قرمز شدن بازار بودیم.
اگرچه به گفته برخی کارشناسان، بهبود نسبی بازارهای جهانی را میتوان روزنهای امید برای این روزهای اتاق شیشهای دانست، اما قیمت کالاهای اساسی (پس از تعیین آمار تورم سالانه آمریکا) گره خورده است. امکان تشدید سیاست انقباضی فدرال رزرو در آینده. برخی فعالان اقتصادی آرامش نسبی حاکم بر معاملات بازارهای جهانی را شکننده توصیف می کنند.
اگر بانک مرکزی آمریکا در تصمیمات آتی خود نرخ سود را بیش از انتظارات موجود افزایش دهد، قطعاً بازارهای مالی با شوک جدی مواجه خواهند شد که این شوک در بورس تهران قابل مشاهده است.
ثانیه شماری برای تکمیل گزارش های بهار
اگرچه سرمایهگذاران منتظر انتشار گزارشهای فصلی هستند و کاهش نرخها در بازارهای جهانی زنگ خطر را از احتمال کاهش اسپرد پالایشگاه تابستانی به صدا درآورده است، اما نگاه بازار به گزارشهای بهاره پالایشگاه همچنان مثبت است.
در حال حاضر ارزیابی سهامداران که گزارش فعالیت این گروه را مطلوب ارزیابی می کنند، منجر به افزایش تقاضا برای خرید شده است. به گفته اکثر سرمایه گذاران، گروه هایی مانند پالایشگاه ها پتانسیل رشد قابل توجهی دارند زیرا نرخ های هیئت مدیره هنوز با قیمت های جهانی سازگار نشده است.
اکنون ریسک قیمت گذاری مواد اولیه (به صورت تجویزی و غیر کارشناسی) توسط سیاست گذار را می توان چالش اصلی پیش روی فعالان صنعت مذکور دانست.
روزهای خبر خوب خودرو
بازگشت رنگ سبز به صنعت خودرو یکی دیگر از رویدادهای مهم روز گذشته بود. در روزی که غول های صنعت خودرو کشور به دلیل برگزاری مجامع و شفاف سازی نتایج مالی متوقف شدند، سایر نمادهای معاملاتی این گروه اغلب با افزایش قیمت همراه بودند.
خبرهای مثبت چند روز اخیر به ویژه در حوزه واگذاری سهام مدیریتی دولت در خودروسازان، دوباره سهامداران این صنعت را به درگیری واداشته است. اگرچه هیچ خبری از جزئیات این گیربکس منتشر نشده است، اما موج خوش بینی ایجاد شده باعث شد تا فروش خودرو در روز گذشته به حالت اولیه بازگردد.
وجوه مشکوک
حال کاهش ارزش معاملات خرد در بورس تهران را می توان یکی از مهمترین محورهای معاملاتی روز گذشته بورس دانست. مشکلی که در ابتدا به آن اشاره شد، اما کاهش ارزش معاملات خرد به همین جا ختم نمی شود. مدتی است که سرمایه گذاران واقعی با وجود اینکه منابع خود را از بورس بیرون می کشند، از صندوق های با درآمد ثابت نیز خارج می کنند.
دو سناریو در آینده برای جریان های نقدی از بخش تولید وجود خواهد داشت. اولاً به سایر بازارهای مالی سرازیر می شود و افزایش قیمت ها را در اقتصاد کشور تقویت می کند و ثانیا (با توجه به تورم افسارگسیخته فعلی) به جریان های مالی مختلف از جمله هزینه های سپرده و اجاره مسکن، هزینه های تحصیل دانشگاه و موارد دیگر تزریق می شود.
در این میان، رکود بازار سهام تنها دستاورد سیاستی خواهد بود که سعی در ایجاد تعادل در بازارهای مالی از طریق مداخله داشت. در این میان برخی از فعالان بازار سرمایه نیز عملکرد صندوق های تثبیت و توسعه را به چالش می کشند.
اگرچه این انتظار که صندوق ها بتوانند با تزریق منابع سعی در ایجاد تعادل در بازار داشته باشند نیز انتظاری نادرست است، زیرا بازار با عدم مداخله اجباری در حوزه قانون گذاری، قیمت گذاری و با مدیریت صحیح طی تعدادی از اقدامات داخلی و خطرات خارجی، موثر است. به مرور زمان به تعادل می رسد.
فارغ از این مشکل، بر کسی پوشیده نیست که این دو صندوق سال ها بدون انتشار بخشی از عملکرد خود فعالیت می کنند. صندوق تثبیت که به عنوان منبع جذب 1 درصد نقدینگی صندوق توسعه ملی کشور معرفی شد، هنوز کوچکترین آماری از عملکرد خود به جامعه 50 میلیونی بازار سرمایه ارائه نکرده است.
اکنون با توجه به تبادلات سیاسی اخیر در خاورمیانه (سفر بایدن از عربستان سعودی) و ناامیدی آمریکا از ایجاد ائتلاف علیه ایران در سطح منطقه، سفر اردوغان و پوتین به تهران احتمالا با رویکرد حمایت از ادامه مذاکرات. تا زمان حصول توافق با قدرت های جهانی، می توان از منظر اقتصاد و سیاست خارجی کشور، رویداد مهمی تلقی کرد.
در این میان واکنش بازارهای مالی به ویژه بازار سرمایه برای ادامه حرکت نقدینگی سرگردان جامعه مهم تلقی می شود.