آهنگ بنی یعقوب| «وقتی شنیدم مدل جدیدی از تاج در آفریقا در حال گسترش است، به او گفتم واکسن بزن. پسر 20 ساله ای را در یکی از مراکز واکسیناسیون شرق تهران می بینم که هیچ وقت از واکسن راضی نبود و فکر می کرد از واکسن زدن می ترسد و فکر می کرد اگر واکسن بزند اتفاق بدی برایش می افتد.
اما وقتی صدای فشار جدیدی از تاج شنید، متقاعد شد. دست هایش را روی چشم هایش می گذارد تا تزریق واکسن را نبیند. خانم مسئول بعد از آمپول می خندد و می گوید دستت را بگیر … اصلا فهمیدی؟ پسر بدون اینکه متوجه شود می خندد.
سویه omicron یک جهش جدید در ویروس کووید است که از آفریقا به سایر نقاط جهان گسترش یافته و تعدادی را به مراکز واکسیناسیون فرستاده است. اما امروز به چندین مرکز واکسیناسیون مراجعه می کنم تا ببینم دوز تقویت کننده یا تقویت کننده تزریق می شود که نوبت سوم است و پزشکان سه ماه بعد از دوز دوم آن را توصیه می کنند. اولین مرکز واکسیناسیونی که می روم خصوصی است.
نام چهار یا پنج واکسنی که در این مرکز تزریق می شود در ورودی درج شده است. وی گفت: در حال حاضر فقط افراد بالای 60 سال، بیماران خاص و کادر درمانی می توانند دوز تقویت کننده را تزریق کنند و هنوز دستورالعمل دیگری به ما ابلاغ نشده است. وی همچنین به برخی افراد منتظر اشاره می کند: آنهایی که جوان هستند نیز با همان واکسن هایی که این روزها قانع شده بودند، واکسینه شده اند.
Omicron تاج جدیدی از کلمات و احادیث ایجاد کرد. این که بسیار مسری است و می تواند بسیاری از کشورها را دوباره تحت تاثیر قرار دهد. پاسخ کارشناسان نیز مشخص است; چند هفته طول می کشد تا بفهمیم این سویه جدید دقیقا چه می کند. با این حال، یکی از مهم ترین توصیه ها برای مقابله با این سویه جدید، تزریق دوز تقویت کننده یا دوز سوم است.
این مرد 64 ساله است و به او یادآوری شد که یک دوز تزریق کند. کلاهش را سر می گذارد و ماسک را به چشمانش نزدیک می کند. او گفت: «آنها به من کفش و کلاه دادند تا اینکه گفتند می توانند نوبت سوم را بالای شصت سال بخورند. از خانم صادق بپرس که آیا به من می گویند 10 بار واکسن می زنم. ضررش چیه؟ “همه چیز آماده است. ببینید چگونه همه چیز خوب است.”
حق با اوست مرکز واکسیناسیون خصوصی است و امکان انتخاب دوز سوم واکسن وجود دارد. صف روزهای اول واکسن دیگر مشخص نیست.
فردی که دو دوز اول سینوفارم را تزریق می کند تصمیم می گیرد نوبت سوم واکسن آسترازنکا را دریافت کند. او به مرد جوانی که برای دوز دوم از همان واکسن مراجعه کرده بود، گفت: «به پسر جان نگاه کن، من به همه گفتم که طرفدار علم هستم. هر چقدر این واکسن ها عوارض جانبی داشته باشند، به اندازه خود بیماری عوارض جانبی ندارند. حاضرم سه واکسن بزنم که سه تای آن آسان است.» پسر جوان همچنین تاکید کرد: عوارض واکسن فقط دو روز است و در روز سوم فرد کاملا سالم است.
زن و مرد جوانی تازه وارد شده اند و به این گفتگو گوش می دهند. زن به شوهرش می گوید: ببین یاد بگیر! “پس مجبورت کردم.” من میرم مرکز واکسیناسیون دیگری در مرکز تهران. آنها یک منطقه باز بزرگ با چادر و پلاستیک را به مرکز واکسیناسیون تبدیل کردند.
واکسن های موجود نیز در اینجا فهرست شده اند. چند نفر از دور روی صندلی ها نشسته اند و منتظر تزریق هستند. از سوپروایزر واکسیناسیون این مرکز می پرسم آیا می توانم نوبت سوم واکسن را دریافت کنم؟ همان پاسخ قبلی را می شنوم: «در حال حاضر سه گروه در اولویت هستند، بقیه باید منتظر خبر رسمی باشند».
اوم با بیان اینکه این روزها با انتشار خبر راه اندازی مسیر جدید کرونا، مراجعه بیماران به این مرکز افزایش یافته و این خبر خوبی است، می گوید: با انتشار این خبر، برخی افراد تشویق به واکسینه شدن می شوند.
پیرمرد 70 ساله ای که برای نوبت سوم وارد شد، گفت: “نمی دانم این داستان تاج کی به پایان می رسد.” یعنی چند وقت یکبار بیایم واکسن بزنیم؟ وقتی واکسن را زدیم باید دوباره ماسک بزنیم و بچه ها می گویند لازم نیست زیاد دور بزنیم. “خسته ایم، پروردگار.”
همسرش با دقت به حرف های او گوش می دهد. بعد به من میگوید: «میدانی، مادر جان به من گفت واکسنی که زدم طوری بود که باید سه ماه بعد برای زدن واکسن سوم صبر کنم. من مشکلی ندارم اما شوهرم مدام از واکسیناسیون و رعایت آن شاکی است.
من می گویم ما باید به این گوش کنیم که سوزن چه زمانی می تواند بیمار نشود. مخصوصا الان که یه تاج دیگه اومده. تا شنیدم گفتم بلند شو برو نوبت سوم رو مخلوط کن. – تلویزیون هر روز خبر می دهد، نشنیده ای؟
دکتر روزبه بیاتی، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، درباره تأثیر دوز تقویت کننده و سویه جدید کروناویروس گفت:
اما شاید در اولین فرصت ممکن، ترجیح می دهند ابتدا گروه های هدف، مانند کادر پزشکی، سالمندان و بیماران خاص و سپس سایرین را واکسینه کنند.
اما شکی نیست که دوز تقویت کننده برای همه ضروری است. «قبلاً میگفتند تزریق دوز تقویتکننده شش ماه طول میکشد، اما اکنون به سه ماه کاهش یافته است و میگویند هرکس دو بار واکسن زده باشد، میتواند در سه ماه دوز تقویتی تزریق کند. “
دکتر بیاتی ادامه می دهد: سویه جدید به شدت مسری است و در آفریقا و برخی کشورهای دیگر مشاهده شده و به حدی هشدار دهنده است که تعدادی از کشورها مرزهای خود را به روی کشورهای متبوع خود بسته اند. اما علائم او به شدت تا کنون نیست.
البته باید طی دو سه هفته آینده بیماران مبتلا به این سویه را تحت نظر داشت و دید که وضعیت بیماران مبتلا به این سویه چگونه است، این سویه چقدر تهاجمی است و چه عوارضی دارد؟ در حال حاضر شکل شدید بیماری را نمی بینیم، اما واضح است که این بیماری به شدت مسری است. ویروس کرونا زمانی که به طور مداوم از بدنی به بدن دیگر منتقل می شود، بیماری زایی خود را افزایش می دهد.
ابتدا اینطور است، اما بعد ضعیف تر می شود. ویروس کراون دارای جهش های ژنتیکی است که ممکن است ضعیف شوند، اما نباید در کوتاه مدت چنین انتظاری داشته باشیم.
وی گفت: “این سویه جدید واکسن نشان می دهد که ویروس هنوز زنده و سالم است و ما همچنان بیماران را به دلیل کوید 19 و گاهی از دست دادن آنها می پذیریم.” شاید این آنها را متقاعد کند که واکسینه شوند.
حال سوال اصلی ما از بیماران این است که آیا آنها سرپایی هستند یا آنچه در بخش مراقبت های ویژه می بینیم این است که آیا آنها واکسینه شده اند یا خیر؟ و این یک واقعیت است که این روزها فقط کسانی می آیند که برای مشکلات ریوی و بد خلقی واکسینه نشده اند.
این یک حقیقت است؛ البته میدونم که اصلا نمیشه بعضی ها رو قانع کرد که واکسن بزنن و در همه جای دنیا هم هستن.
همچنین باید بدانیم که وقتی واکسینه میشوید، احتمال عفونت و بستری شدن در بیمارستان وجود دارد، اما این احتمال بسیار بسیار کم است. این واکسن شدت بیماری را کاهش می دهد و تنها در یک مورد ممکن است فردی واکسینه شود و به شکل شدید بیماری مبتلا شود. عقل سلیم حکم می کند که همه واکسینه شوند».
این روزها، برخی برای اولین بار از سویه omicron استفاده می کنند، در حالی که برخی دیگر برای تزریق دوز یادآور به مراکز واکسیناسیون به سن نیاز دارند. به هر حال، تاج در حال حاضر قصد خروج ندارد و تنها سلاح ما در برابر آن واکسن است. دوز سوم و شاید دوزهای بعدی.