هفته گذشته حمایت لفظی سیاستمداران از بورس و افزایش قیمت دلار در کانال 27 هزار حجمی منجر به افزایش بیش از 3 درصدی شاخص کل تالار شیشه ای در معاملات دیروز شد و در عین حال سبزترین روز را به ثبت رساند. بازار سهام در سال جاری، برای چهارمین بار به 1.4 میلیون واحد رسید.
در این میان، اگرچه معاملات سهام هنوز چندان قوی نیست، اما خوشبینی به ادامه افزایش قیمتها و زیانها میتواند سرمایهگذاران واقعی را که مدتهاست تصمیم به خروج از بورس گرفتهاند را آشتی دهد.
بورس تهران پس از مدت ها رکورد شکست. بر این اساس، در اولین روز از هفته سوم آبان ماه، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با رشد 3.02 درصدی به بالاترین رشد شاخص بورس در سال 1400 رسید. این چهارمین ورود شاخص کل در کانال بود. 1 میلیون و 400 هزار واحدی و پس از افزایش حمایت کلامی در بازار سرمایه در اواسط هفته گذشته شکل گرفت.
روز گذشته با وجود کم ارزش بودن معاملات خرد، 368 میلیارد تن پول سرمایه گذاران حقیقی وارد چرخه بورس شد تا خروج سرمایه از بازار مربوطه متوقف شود. همه این اتفاقات در حالی رخ داد که خوشبینی بازار سهام و فعالان آن برای سادهسازی قیمتگذاری کالاها باید به گونهای مدیریت شود که هنگام کنترل ریسک سرمایهگذاری، از واکنش بیش از حد در این بازار جلوگیری شود.
اولین افزایش 3 درصدی
در جریان معاملات روز شنبه، شاخص بورس تهران برای چهارمین بار در سال جاری وارد سوپرمدل 1.4 میلیونی شد تا احتمال تداوم رکود بازار را کاهش دهد. با این حال، آنچه بیش از همه شگفتانگیز بود، وارونگی نمایشگر در هفتههای اخیر نبود، بلکه رشد بیش از 30 درصدی آن در تنها یک روز بود.
بر این اساس امسال برای اولین بار است که شاهد افزایش شاخص کل بورس بودیم و اگر بخواهیم رشد 3 درصدی را با رکورد بازار سهام در شرایط عادی مقایسه کنیم، بد نیست بگوییم که این ممکن است بهترین عملکرد شاخص در یک روز برای سال 1400 است، اگرچه شکستن این رکورد اصلا محتمل نیست.
در هر صورت اتفاقی که دیروز افتاد افزایش تقاضا در بورس بود که باعث شد با رشد 42 هزار واحدی شاخص بورس این رقم را به محدوده یک میلیون و 400 هزار واحدی برساند.
به نظر می رسد حمایت لفظی رئیس سازمان بورس از بورس و صحبت های وزیر اقتصاد و دیدار با حقوقدانان پس از یک ریزش تقریبا مستمر باعث شده تا فعالان بورس به قدری متمایل شوند که تقاضای سهام آنها همزمان شود. با افزایش نسبی قیمت ارز.
دیروز قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد به حدود 27 هزار و 820 تن رسید. این در حالی است که در سامانه نیما قیمت هر واحد این ارز معتبر تنها 23 هزار و 300 تن بود.
در راستای این تفاوت در نرخ ارز، می توان گفت که واکنش بازار به قیمت ارز در بازار آزاد به ویژه زمانی که نرخ دلار با بازار شرکت ها بسیار متفاوت است، ناشی از تورم موجود است. خوشبینانه نسبت به رشد نیمی از نرخ. البته تحقق یا عدم تحقق چنین ایده ای تنها با گذشت زمان مشخص خواهد شد.
بازار فرابورس نیز وضعیت بسیار مشابهی با بورس داشت. رونق معاملات در این بخش از بورس به حدی بود که تنها یک سهم با افت قیمت همراه شد. افزایش تقاضا در این بازار منجر به افزایش 507 واحدی (2.56 درصدی) نماگر فرابورس به محدوده 20 هزار و 360 واحدی شد. همانطور که بسیاری از کارشناسان می گویند، قیمت ها در حال حاضر در مسیر ارزش قرار دارند، بنابراین رشد بازار را نمی توان زیر سوال برد.
البته لازم به یادآوری است که ارزش معاملات خرده فروشی دیروز همچنان پایین بود و در محدوده 3118 میلیارد تن قرار داشت. اگرچه این میزان نسبت به روزهای معاملاتی هفته قبل افزایش یافته است، اما باید توجه داشت که از ابتدای سال تاکنون به طور میانگین به 3792 میلیارد تن الوار کم است. ناگفته نماند رکورد 11.5 تریلیون تنی آن در اوایل شهریور امسال.
از انتظارات تا واقعیت ها
اما علاوه بر رشد کم شاخص های بازار در روز گذشته که در عملکرد روز شنبه بورس و به طور کلی در رشد بازار سرمایه در این روزها مشهود است، بازار دوباره به حرفه ای بودن بورس و مسئولان دولتی اعتماد می کند. از بازار سرمایه حمایت کرد. او توانست بازار سهام را گرم کند. چه چیزی در این حرفه ها بود که بازار را تا این حد خوشبین کرد؟
همانطور که می دانیم چند هفته ای است که بازار سهام چه در بورس و چه در فرابورس روند نزولی داشته است و در حالی که قیمت های بازار جهانی روند صعودی داشته است، با وجود اتفاقاتی که در خارج از ایران رخ می دهد، در بسیاری از کشورها برای انباشت عرضه با مشکل مواجه شده است. نمادها. .
این در حالی است که به یکباره اعتراضات به عدم حمایت دولتی بالا گرفت و مصاحبه های تلویزیونی رئیس سازمان بورس در کنار دیدارهای وزیر اقتصاد زمینه را برای موج جدیدی از عرضه در بازار مربوطه فراهم کرد.
در جریان این حمایت لفظی، آنچه توانست محبوبیت این بازار را افزایش دهد، تمایل به تغییر قیمت گذاری دستوری به ویژه در صنایعی مانند صنعت خودرو بود. وزیر اقتصاد به رسانه ها گفت: برنامه ما پیش بینی اقتصاد و حذف قیمت گذاری مضر در بورس است و به زودی خبر تغییر نظام قیمت گذاری خودرو از سوی وزارت صمت اعلام می شود.
مشخص نیست چه قیمتی برای کالاهای غیرخودرویی تغییر خواهد کرد، اما رضایت واقعی از خرید سهام در کنار خوش بینی به وعده ها، بازار را با افزایش قیمت سهام مواجه کرده است. مشکل اینجاست که سهامداران واقعی در حال حاضر بر این باورند که تغییرات قیمت ها و افزایش اختلاف قیمت های بازار با قیمت های بخشنامه ای می تواند تاثیر بسزایی بر قیمت سهام داشته باشد.
این فرض به خودی خود نادرست نیست، اما باید توجه داشت که با توجه به نوسانات قیمتی ناشی از این خوشبینی، این احتمال وجود دارد که مانند دوره کاهش قیمتها، بازار به نوعی در دام بیفتد. صعود کردن. این در حالی است که تلاش برای افزایش سهام در پرتفوی مردم در ابتدا تنها از طریق فرض ارزش سهام صورت گرفت.
چنین فرضی نیاز به احتیاط را در انتخاب قراردادهای سبد سهام بیش از پیش می کند. در حال حاضر افزایش شدید قیمت ها در بازار شرایطی را ایجاد کرده است که در صورت ادامه آن ممکن است سهم هر شرکتی در تقاضا افزایش یابد.
احتمالاً این اتفاق می افتد زیرا سایر بازارهای موازی ماه ها است که وجود دارند و تقریباً هیچ بازاری نمی تواند از نظر بازدهی با آن بازار رقابت کند که بازار سهام در حال رونق است. بنابراین به نظر می رسد نیاز به احتیاط بیشتر و استفاده از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم بسیار حائز اهمیت است چرا که هنوز مشخص نیست تغییر قیمت گذاری دستوری در بازار به کجا می انجامد.
در روزهای رکود بازار، تقاضا برای حذف قیمت گذاری سفارشی وجود داشت که به نظر می رسد با وعده ساده سازی این نوع قیمت گذاری کم رنگ شده است. اما حتی اگر قیمت گذاری به گونه ای باشد که قیمت کالاها از قیمت بازار بیشتر باشد، نمی توان از افزایش سودآوری شرکت ها چندان راضی بود.
دلیل تاکید بر لغو قیمت گذاری دستوری نه تنها به نفع بورس بلکه به نفع کل اقتصاد از مزایای کاهش فساد و تحقق قیمت ها در کل اقتصاد است. با این حال، اگر قیمت ها به هیچ وجه مهم ترین سیگنال برای تامین کنندگان و جستجوگران واقعی نباشد، هیچ راه بهتری برای تجزیه و تحلیل شرایط و عملکرد شرکت ها وجود ندارد.
دلیل این ادعا این است که در حالی که قیمت ها به جای بازار در داخل خانه تعیین می شود، همه انواع اندازه گیری های اقتصادی و داده های تحلیلی عملا بی فایده است و بنابراین نمی توان در هیچ بازاری با ریسک پایین سرمایه گذاری کرد.
از آنجایی که افزایش ریسک بازده مورد انتظار را افزایش می دهد و با افزایش بازده مورد انتظار، قیمت دارایی باید پایین باشد تا بتواند با نرخ بازده تطبیق یابد.
بنابراین با کاهش قیمتها در بازار سهام در هفتههای اخیر شاهدیم که بازار عملا سیگنالی برای توسعه بازار جهانی دریافت نمیکند و صرفاً به دلیل نامشخص بودن عوامل داخلی و بالا بودن سطح ریسک سیستماتیک بالاست.
در آینه فیگورها
با وجود تمامی مشکلات مربوط به بازار و تغییرات بنیادین، از مجموع 346 نماد معامله شده در روز گذشته، قیمت پایانی 338 سهم معادل 98 درصد از کل نمادهای معامله شده مثبت شد. در مقابل، 5 سهم (تنها یک درصد از کل نمادهای مجاز برای معامله) در سطوح منفی معامله شد. (که از این تعداد 4 نماد مربوط به سهام در سرمایه شرکت های سرمایه گذاری استانی است)
در این بازار 146 نماد (42 درصد) 633 میلیارد تن صف خرید داشتند که بر خلاف آنها تنها صف فروش در 6 نماد بورسی (20 درصد) به ارزش 54 میلیارد تن تشکیل شد.
اما در بازار فرابورس در روز رشد 2.56 درصدی آیفکس، 138 نماد معامله شد که در این میان قیمت 137 سهم (99 درصد) مثبت و یک سهم (کمتر از 1 درصد) منفی بود. در این بازار 66 نماد (48 درصد) به ارزش 92.5 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند و در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در نماد بورسی (1 درصد) به ارزش 818 میلیارد تن بودیم.
در آن روز خالص خرید واقعی 368 میلیارد تن مثبت بود که نسبت به میانگین منفی ماه قبل افزایش چشمگیری را نشان می دهد. گفتنی است در این روز صنایع شیمیایی، فرآورده های نفتی و چندین رشته صنعتی بیشترین ورود پول واقعی را داشتند.