حامد خانجانی| قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب 1374 قانون مرجع کشور برای تضمین کیفیت ساخت و ساز است. این قانون به منظور تامین ایمنی، آسایش، سلامت، استفاده مناسب و صرفه اقتصادی ساختمان ها و انجام صحیح وظایف مسئولین برای تامین کیفیت ساختمان ها، سطوح مختلف نظارت را تعریف می کند.
«نظارت عالی بر اجرای ضوابط شهرسازی و مقررات ملی ساخت و ساز» که بر اساس ماده 35 این قانون به عهده وزارت راه و شهرسازی می باشد. «کنترل و نظارت بر اجرای ساختمان و شهرسازی» که طبق مواد 30 و 34 باید توسط شهرداری ها انجام شود.
“نظارت بر حسن اجرای عملیات ساختمانی با توجه به رعایت مشخصات مندرج در پروانه، نقشه ها و محاسبات فنی” توسط مهندسان ناظر بر اساس مواد 21 و 22 آیین نامه اجرایی هنر. انجام خدمات مهندسی به اشخاص حقیقی و حقوقی “مهندسی طبق ماده 15” و “نظارت بر اعمال ضوابط شهرسازی و ضوابط ساختمانی توسط کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمانها و ارگانهای دولتی و غیردولتی” طبق ماده 36 اجرای احکام قانون.
به عبارت دیگر، نظارت زنجیره ای وجود دارد تا ساختمان هایی که در شهرها و روستاهای کشور بر اساس صدور پروانه ساختمانی توسط شهرداری ها و دهیاری ها ساخته می شوند، دارای استاندارد باشند. البته مورد اخیر یعنی نظارت عمومی به عامل دیگری بستگی دارد و آن «آگاهی عمومی از قوانین و مقررات» در این زمینه است.
ماده 37 آیین نامه اعمال هنر. ماده 33 قانون مذکور نیز اطلاع رسانی و آگاهی مردم را از طرق مختلف از جمله تهیه و پخش برنامه ها از طریق رسانه ها، وزارت راه و شهرسازی در نظر گرفته است.
با وجود موارد نظارتی فوق، چگونه است که در مرکز کشور و در مناطق بیست و دو شهرداری تهران، شهری که میانگین هزینه مسکن بالای 30 میلیون تن است، در پاییز 1400، 25 سال بعد، قانون تصویب شده است، آیا برخلاف مقررات ملی انجام شده است؟
من به عنوان مهندس عمران و پژوهشگر شهرسازی اخیراً از ساختمانی در منطقه 19 تهران بازدید کردم که دارای پروانه بوده و پلان های 5 طبقه را تایید کرده بود اما مالک در مرحله سفت کاری ساختمان هفت طبقه را می ساخت. .
خوابگاه ها پوشیده شده بودند و بخش هایی از سازه که قرار بود استحکام و استحکام ساختمان را در برابر نیروهای خارجی مانند زلزله فراهم کند، حتی با نقشه های اولیه پنج طبقه مطابقت نداشت و ضعیف تر بود.
علاوه بر قانون و مقررات نظام مهندسی، تبصره 7 ماده. در 100 قانون شهرداری نیز مسئولیت مهندسان ناظر و شهرداری در قبال نحوه ساخت و ساز ساختمان ها ذکر شده است. مهندسان ناظر موظفند بر مسئولیت جاری فعالیت اجرایی ساختمان نظارت و مراتب تخلف را به موقع به شهرداری گزارش دهند.
همچنین مسئولان شهری موظف به نظارت بر ساخت و ساز و جلوگیری از تخلفات پروانه هستند. در مواردی که شهرداری بر اساس گزارش مهندسان ناظر موظف به ممانعت از فعالیتهای ساختمانی باشد، در صورت عدم اجرای دستور شهرداری از سوی مالک و پیمانکار، شهرداری میتواند با استفاده از کارکنان خود و در صورت لزوم از مأموران نیروی انتظامی، عملیات اجرایی را متوقف کند.
با توجه به ساختمان بازدید شده در منطقه 19 ناظر بارها تخلفات و ناهماهنگی در شهرداری منطقه را گزارش کرده است اما از ادامه کار ساخت و ساز توسط ماموران شهرداری به طور موثر جلوگیری نشده است. وضعیت سایر مناطق شهرداری تهران نیز با مورد مذکور تفاوتی ندارد.
بیتوجهی شهرسازی و ناامنی ساختمانهای شهری در شهرهای امروزی نتیجه حکومتی است که مشکلات را «تکبعدی» و توسعه را «کالبدی» میداند و از تخلفات متراژ (مساحت و ارتفاع) درآمد کسب میکند و فنی و فنی را نادیده میگیرد. مشکلات مقاومتی . .
ساختمان مورد بازدید در محله 19 دارای مجوز بازسازی است اما مرجع صدور پروانه کنترلی بر نحوه ساخت آن ندارد و تلاش های نظارتی آن برای اطلاع رسانی به شهرداری از تخلفات و جلوگیری از اجرای بیشتر ناکام مانده است.
چندی پیش معاون شهردار تهران از آماده سازی زمینی به مساحت 13 هکتار در جنوب تهران برای دفن آسیب دیدگان زلزله احتمالی خبر داد.
این در حالی است که ایران یکی از 10 کشور لرزه خیز جهان است و بر اساس تحقیقات پژوهشگاه لرزه نگاری، تهران با حدود 9 میلیون نفر جمعیت در معرض یک سری شکاف های بزرگ قرار دارد و در یک دهه آینده تهران را تهدید به زلزله های شدید می کند. ; اما شهرداری تهران به جای تمرکز بر پیشگیری از بحران و ایفای وظایف خود برای تضمین کیفیت ساختمان ها، به فکر مرحله نهایی مدیریت بحران و فراهم کردن مکانی برای دفن کشته شدگان زلزله است.
البته این اقدام نیز ضروری است، اما بسیاری از اقدامات مهم مغفول مانده و اولویت بندی شده است. اقداماتی برای کاهش تلفات جانی و مالی ناشی از زلزله.
تضمین کیفیت و ایمنی زیستگاه های شهروندان. انتقادات شهرداری ها به دلیل عدم کنترل و عدم کنترل ساخت و ساز ساختمان ها متوجه وزارت راه و شهرسازی در سطح بالاتر است. وزارت راه و شهرسازی به عنوان ناظر عالی بر روند ساخت و ساز باید مسئول کار سایر ناظران ساختمان باشد.