روند شاخص بورس از ابتدای تابستان تا مهر

محمد خدباش| بسته شدن شاخص بورس تهران در هفته های اخیر نشان از سردرگمی کارگزاران دارد. زمانی که این نماگر در ابر کانال 1.4 میلیون واحدی اندکی به حرکت خود ادامه می دهد و ارزش معاملات خرد سهام همچنان ناچیز است.

در این میان ، جدا از دلایل مالی و رفتاری ، به نظر می رسد تقابل سازندگان بازی ها باعث شده است که سهامداران حل نشده روزی فروشنده و روز بعد خریدار باشند. در چنین شرایطی ، به نظر می رسد با افزایش جذابیت بازار رمزنگاری ، رقیبی جدی در برابر بازار سهام پدیدار شده است.

شاخص بورس در آخرین روز معاملاتی هفته 0.9 درصد عقب نشینی کرد ، اما معاملات در آخرین هفته اکتبر با 2.79 درصد افزایش بسته شد.

در این دوره ، عدم قطعیت های سیاسی ، به ویژه در مورد احیای برجام ، مانع از حرکت کافی بازارهای جهانی در دماسنج بازار سهام شد و باعث شد معامله گران بدون توجه به واکنش های رفتاری در مواجهه با عوامل مخالف سرگردان شوند.

در این شرایط ، مطالعات نشان می دهد که از 12 سپتامبر ، شاخص بورس تقریباً حرکتهای کوچک خود را در ابر کانال 1.4 میلیون واحد ادامه داده است و متوسط ​​نوسان روزانه این شاخص به 0.2 درصد محدود شده است. همه اینها تا زمانی اتفاق افتاده است که اگر افزایش قیمت در بازار ارزهای رمزنگاری شده را جدی نگیریم ، در بازارهای داخلی مانند ارز و سکه ، هیچ یک از بازارهای سهام عملکرد خوبی ندارند و هر دو بازار نتایج نزدیک به صفر دارند.

جذابیت روزافزون بازار کریپتو، آن را به یک رقیب جدی در بازار سهام تبدیل کرده است و اگر سیاستمداران از این فرصت برای احیای بازار سهام استفاده کنند، می تواند منجر به مهاجرت سرمایه از بازاری شود که می تواند نقش سازنده ای در اقتصاد داشته باشد.

آخرین روز معاملاتی ماه

بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی هفته با عملکرد ضعیف خریداران روبرو شد. در نتیجه ، کاهش نسبی تقاضا در اکثر نمادهای بازار سرمایه منجر به کاهش همه شاخص های بازار سهام نسبت به روز گذشته شد و سرانجام از معاملات روز شنبه استقبال کرد ، در حالی که در عملکرد آنها هیچ نشانه ای از امید به آینده وجود ندارد.

در جریان معاملات روز چهارشنبه ، تغییر نسبی قیمت بازار سهام منجر به کاهش 0.91 درصدی میانگین موزون قیمت سهام در بورس شد.

بر این اساس ، شاخص کلی بورس اوراق بهادار طی یک روز گذشته بیش از 13 هزار واحد از دست داد و در سطح یک میلیون و 436 هزار واحد قرار گرفت تا ترس فعالان بازار سهام از کاهش بیشتر در بازار پایه سهام افزایش یابد. با این حال ، این کاهش کافی نبود تا بتوان با اطمینان گفت که دماسنج اصلی بازار سهام برای افت بیشتر تا 1.3 میلیون واحد و حتی تثبیت در این کانال باز است.

  آمریکا: امیدواریم با ایران به توافق برسیم

دیروز واقعیت ها در بازار سهام به حرکت خود ادامه داد. این اقدام با خروج 221 میلیارد تومان از بورس تهران انجام شد. بر این اساس ، در 24 ساعت گذشته گروه فلزات اساسی در صدر گروه های فهرست پول های خروجی واقعی قرار داشت. این گروه در آن روز 80 میلیارد تن سرمایه واقعی فعالان خود را از دست داد. این گروه به ترتیب توسط صنایع شیمیایی و بانک ها دنبال می شوند.

معاملات روز چهارشنبه نیز به پایان رسید ، در حالی که ارزش معاملات کوچک در آن روز به حدود 2654 میلیارد تن رسید که کمترین میزان از 26 ژوئن است.

همانطور که در گزارش های قبلی ذکر شده بود ، ارزش معاملات خرده فروشی در هفته های اخیر نسبتاً کاهش یافته است. خرید خالص املاک نیز از همین روال پیروی می کند و اگر معاملات روز شنبه را در نظر نگیریم ، پول سرمایه گذاران خرد در تمام روزهای گذشته از بازار سرمایه خارج شده است.

هفته آخر مهر

با این حال همانطور که می دانیم وضعیت بورس در هفته های اخیر چندان خوب نبوده است. اگر شنبه غیر منتظره در بازار سهام با افزایش چشمگیر تقاضا را در نظر نگیریم ، سایر روزهای بورس تهران در این هفته آنقدر ضعیف بود که می توانیم فضای آزاد را در رونق احساس کنیم.

البته این کمبود باعث نشد که در هفته آخر مهر ماه شاهد معکوس شدن شاخص سهام باشیم. بر این اساس ، در این مدت شاخص اصلی بازار سهام 2.79 درصد افزایش یافت و از سطح یک میلیون و 397 هزار واحد به محدوده یک میلیون و 396 هزار واحد رسید.

این نشان می دهد که با وجود نبود تقاضای موثر در بورس، سرمایه گذاران چندان رغبتی به تماشای شاخص زیر محدوده 1.4 میلیون واحدی ندارند.

لازم به ذکر است که برای دومین بار در هفته های اخیر ، شاخص بورس موفق شد از کانال 1.3 میلیون واحدی به سطح 1.4 میلیون کانال برسد. این موضوع باعث شد بازدهی بورس در هفته گذشته به لطف رشد شاخص در روز شنبه منفی نباشد.

  وویت یک خودکشی مضاعف زن و شوهری در فیلم

اگرچه به نظر می رسد بازار سرمایه در هفته های اخیر موفق شده است سطح محدودی از شاخص کل را حفظ کند ، اما همچنان تحت تأثیر ریسک هایی قرار دارد که سایه سنگینی بر بازار سرمایه ایجاد می کند.

همانطور که بارها در گزارشهای قبلی بیان شد ، بازار سرمایه فعلی تحت تأثیر گزینه های سیاست گذاری قرار گرفته است. مذاکره برای احیای برجام که از سرگیری و توسعه آن تاثیر معکوس بر انتظارات تورمی دارد، در صورت پیگیری طرف ایرانی و برآورده شدن خواسته های آن از سوی طرف مقابل، می تواند منجر به کاهش قیمت ارز در بازار آزاد شود.

این امر باعث می شود که قیمت اوراق بهادار در بازار سرمایه به ویژه در بازار سهام تحت تأثیر قرار گیرد. به همین دلیل ، شرکت کنندگان در بازار سرمایه که معتقدند ادامه این مذاکرات به ویژه توسط دستگاه دیپلماسی بیشتر دنبال می شود ، در هفته های اخیر بیشتر به اخبار مربوطه توجه کرده اند.

به عبارت دیگر، ریسک مورد انتظار برای فعالان بازار سهام به عنوان بازاری که طی سال‌های متمادی تحت تاثیر تورم قرار گرفته، افزایش یافته است، در حالی که سایر بخش‌های اقتصاد تحت تاثیر نوسانات صعودی نرخ ارز قرار گرفته‌اند، همانطور که بازار سهام در ماه‌های اخیر به وضوح نشان داده است. ممکن است منجر به تغییر قیمت سهام در این بازار شود.

این امر ناشی از تأثیر صورتهای مالی شرکتها بر نرخ دلار است که برخلاف انتظار بازار ، قیمت دلار دیروز به جای تأثیرگذاری بر قیمت 27 هزار و 290 تن ، تحت تاثیر نیمی از قیمت 23 هزار و 400 تومان.

این در حالی است که بازار سرمایه توجه چندانی به این موضوع ندارد که طی چند هفته گذشته در معاملات خود شاهد نوسانات سریع قیمت ارز بوده است. این امر موجب تشدید احتیاط در بورس تهران شده است.

این اقدام پیشگیرانه در روزهای گذشته توانست خود را در خروج مداوم پول از معاملات سهام نشان دهد. مروری بر معاملات طی هفته گذشته نشان می دهد که علی رغم بازدهی مثبت بورس در این مدت ، شاهد خروج 7361 میلیارد ریال سرمایه معامله گران واقعی از بورس هستیم.

اگرچه این رقم نسبت به هفته گذشته کمتر است ، اما نشان می دهد سرمایه گذاران بازار سهام هنوز هیچ دلیل موجهی برای افزایش دارایی های بازار سرمایه خود ندارند.

وضعیت کنونی بازارهای موازی

با این حال ، رکود در بازار سهام منجر به رونق بازارهای موازی نشد. بر این اساس ، بازار سهام هفته گذشته را با ضعف سپری کرد ، اما خبر خاصی در بازار ارز منتشر نشد. دلار با بازدهی مثبت تقریباً صفر درصد در حال معامله است ، که در بازارهای دیگر مانند سکه چنین نیست.

  MG1; کراس اوور جدید چینی با طراحی تمام اسپرت

سکه نیز تقریباً در هفته گذشته بدون بازگشت بوده است. افول نداشت. به نظر می رسد بازارهای دیگر نیز برای شنیدن خبر وین دست به دست می شوند ، بنابراین نمی توان گفت که خروج پول از بازار سهام به دلیل انتقال سرمایه به سایر بازارهای دارایی است.

در همین حال ، تنها بازارهایی که توانستند حرکت محسوسی از خود نشان دهند ، بازارهای جهانی بودند که در هفته گذشته هم در ارزهای رمزنگاری و هم در کالاها رشد کردند.

در هفته جاری اگرچه افزایش قیمت کالاها نتوانست روند قابل اعتمادی در بورس برای نمادهای کالایی در بورس تهران ایجاد کند، اما می توان حدس زد که حداقل بخشی از خروج پول از بازار سرمایه مسیر رمزارز را طی کند. در غیاب خبری در داخل ، سرمایه گذاران خطرپذیر شانس خود را در بازار دیگری دنبال می کنند.

در دایره احتمال

اما جدا از بحث بازار ، اوضاع در سیاست خارجی در حال تغییر است. کشورهای برجام که بارها از فرصت های نامحدود مذاکره برای ایران صحبت کرده اند ، اکنون به تدریج به دنبال تشدید محاصره ایران با تشدید لفاظی ها هستند. بر این اساس، پیش بینی می شود ادامه روند فعلی در موضوع احیای برجام در هفته های آینده زمینه را برای برخی تحریم های ناخوشایند هموار کند.

در صورت بروز این عامل می توان شاهد وضعیتی بود که نوسانات بازار ارز به سایر بازارها سرایت می کند و بورس تهران به عنوان مهم ترین بازار مساعد تورم کشور از این وضعیت بهره نمی برد.

با این حال ، باید توجه داشت که در این بین ، بازار سرمایه نیز مانند هر بازار دیگری ، مسافر بسیاری از مسافران در اقتصاد ایران است و منطقی نیست که تصور شود که می تواند هرگونه افزایش تنش های دلاری را به دلیل محدودیت های اقتصادی واقعی. کشور باید سود دائمی دریافت کند.

این باعث می شود که تورم و انتظارات تورمی که به دلیل بودجه ضعیف سال 1400 در حال افزایش است ، بیش از سایر عوامل بر بازار سهام در اقتصاد ایران تأثیر بگذارد. حال باید منتظر ماند و دید که چگونه کاروان اقتصادی کشور توسط اعضای اقتصادی کابینه سیزدهم هدایت می شود.

روند شاخص بورس

دیدگاهتان را بنویسید