روش پخت و پز “شولی”؛ طعم خاطره انگیز در روزهای سرد

شولی یک غذای سنتی یزدی به جای مانده از گذشته و یکی از بهترین غذاهای سنتی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست است.

شولی یزد در فهرست آثار ناملموس کشور قرار گرفته است و این روزها که مردم مجبور به خانه نشینی هستند، می تواند تفریحی ساده، سالم و خوش طعم برای شهروندان باشد.

می توان گفت شولی نوعی آش سنتی یزد است که از محصولاتی مانند چغندر با برگ، شوید تازه یا خشک، عدس، نخود، پیاز داغ، نعناع تند در صورت تمایل، سیر داغ، آرد، سرکه، نمک تهیه می شود. فلفل و زردچوبه و گاهی شیرین (بعد از پخت).

ترکیب محصولات مورد استفاده برای تهیه شولی دارای تعدادی خواص تغذیه ای ویژه است. شولی، شیافی که به دلیل استفاده از آرد گندم، پیاز، برخی سبزیجات و چغندر ممکن است فیبر داشته باشد که بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر می گذارد و عملکرد حرکتی دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.

علاوه بر این به دلیل استفاده از برخی حبوبات دارای پروتئین لازم است و به طور کلی شولی از یک طرف پیش غذا است که حاوی انرژی است و استفاده از آن برای افراد دارای اضافه وزن مشکلی ایجاد نمی کند و از طرف دیگر یک غذای مناسب است. دسر به دلیل خواص تغذیه ای آن در نظر گرفته شده است.

مزایای آن هزینه کم و پخت آسان است. شولی یکی از غذاهای سنتی است که به بهانه پختن و خوردن شولی، قبایل را دور هم جمع می کند.

امروزه که باید بهانه ای برای خانه نشینی پیدا کرد، پختن شولی و خوردن آن بهانه خوبی است، هزینه زیادی ندارد، به بدن و دستگاه گوارش آسیب نمی رساند و حتی مورد تایید پزشکان و متخصصان تغذیه است.

  ساعت کاری شعب بانک رفاه اجتماعی تغییر کرد

آش شولی یکی از غذاهای مورد علاقه ساکنان یزد است که سبزی مخصوص این آش اسفناج، شوید، برگ چغندر است. خود چغندر از نعنا و سرکه خشک شده است.

مواد لازم برای تهیه شولی یزدی:

سبزیجات: (نصف اسفناج و نیم دیگر تره، جعفری و چند ساقه شنبلیله) یک و نیم پوند
چغندر: دو تکه بزرگ
پیاز: سه عدد
نعنا: دو قاشق غذاخوری خشک کنید
آرد: یک و نیم پیمانه
عدس: فنجان
روغن: برای پیاز داغ و نعناع لازم است
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: دو قاشق مرباخوری
سرکه: اختیاری

طرز پخت شولی یزدی

سیب زمینی ها را پوست گرفته و آب آن را بگیرید.

بعد از نیم پز شدن چغندرها، عدس و سبزی خرد شده را اضافه کنید و صبر کنید تا کاملا بپزد.

در همین حین نعنا داغ و پیاز را آماده کرده و زردچوبه را اضافه کنید.

حدود 4 تا 5 فنجان آب به آرد اضافه کنید و سپس آنها را با دست کاملاً مخلوط کنید.

وقتی سبزی و عدس پخته شد، نیمی از پیاز داغ را به تابه اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه بپزد.

سپس ابتدا حدود 4 پیمانه آب جوش به سوپ اضافه کنید و سپس آرد ذوب شده را به آرامی به سوپ اضافه کنید و در عین حال خوب هم بزنید تا آرد گلوله نشود.

اگر سوپ خیلی غلیظ شد دوباره آب اضافه کنید و بعد خوب هم بزنید تا شبیه سوپ شود.

بعد از اندازه گیری نمک و فلفل، نعنا داغ و بقیه پیاز داغ و سرکه (البته مقداری از آن را برای تزیین نگه می داریم) اضافه می کنیم و چند دقیقه می گذاریم تا بوی تند سرکه کم شود.

  گزینه پرسپولیس پشیمان شد پایگاه خبری افکارنیوز

اگر سرکه دوست ندارید، می توانید سوپ را با رب انار امتحان کنید.

در خانه بمانید و شولی بخورید، شولی خیره خِش (خِش: اصطلاحی یزدی به معنای خوب و شاد).

دیدگاهتان را بنویسید