عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تشریح وضعیت کنونی کرونا در کشور و دلایل افزایش تعداد این بیماری، در عین حال نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی به ویژه در دوران هشدار داد. سفر تابستانی
دکتر سید احمد طباطبایی درباره وضعیت کنونی کرونا در کشور گفت: تقریباً دو تا سه هفته پیش تعداد بیمارانی که با علائم آمیکرون با سویه های احتمالی BA 4 و BA 5 مراجعه کرده بودند کم بود و به همین دلیل است. خوشحالی که مردم فکر می کنند همه گیری تمام شده است.
در رابطه با رعایت نکات بهداشتی و عدم برداشتن ماسک از تجمعات عمومی در اتوبوس، مترو، هواپیما و سایر تجمعات بسته، باید مراقبت کافی برای ادامه استفاده مردم از ماسک صورت گیرد، اما با توجه به اینکه قبلاً ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که شیوع این بیماری کاهش یافته و مصوباتی در خصوص استفاده از ماسک وجود دارد، مردم بدون رعایت پروتکل ها تعداد سفرها را در جشن ها، عروسی ها و سفرها و غیره افزایش داده اند.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: اکنون شاهد افزایش دو تا سه برابری مراجعه کنندگان به مطب خود بوده ام، البته نمی توان گفت که آمار کشوری دقیقاً از این الگو پیروی می کند، اما این یک نمونه است. مراجعه بیماران نسبت به هفته های گذشته افزایش یافته است.ویزیت ها افزایش یافته است که نتیجه آن نه تنها رعایت نکردن توصیه های بهداشتی است.
وی در خصوص پیشبینی وضعیت کرونا در کشور در روزهای آینده، تصریح کرد: صحبت از میلیونها نفر ممکن است به این ویروس مبتلا شوند. همه از جمله مسافران باید توصیه های بهداشتی را رعایت کنند، اما مشکل فراتر از این است. افتتاح استخر، باشگاه، تئاتر، کنسرت، استادیوم و غیره. ممکن است در افزایش بیماری نقش داشته باشد.
وی تاکید کرد: همین الگویی را که آنها طی کردند تقریباً یکی دو ماه دورتر از کشورهای دیگر را تجربه می کنیم. در مورد آلفا، بتا، دلتا و… اتفاقاً همین الگوها را در کشور با فاصله 2 تا 3 ماهه از دنیا مشاهده کردیم. اکنون کرونا در برخی از کشورهای اروپایی شیوع زیادی پیدا کرده است.
با توجه به افزایش نرخ واکسیناسیون در کشور که می تواند عاملی برای پیشگیری از بروز نوع شدید بیماری باشد، اما همچنان عواملی وجود دارند که باعث افزایش بیماری می شوند. مثلاً اگر به مهر و آبان برسیم، ممکن است مانند سایر کشورهای ایران از الگوی افزایشی عبور کنیم.
طباطبایی درباره جهش های جدید کرونا گفت: سویه های BA 4 و BA 5 غالب هستند. سویه جدید ممکن است در برخی از کشورهایی وجود داشته باشد که در حال حاضر دوره سردی را تجربه میکنند و دوره همزمان کرونا و آنفولانزا دارند. از سوی دیگر بعید نیست که در نیمه دوم سال همزمان با شیوع جدید کرونا و آنفولانزا مواجه باشیم.
امیدواریم گونه جدیدی از کرونا در این فصل ظاهر نشود، اما احتمال این مشکل صفر نیست. چون دیدیم که کرونا در دو سال و نیم گذشته جهش های زیادی داشته است.
وی با اشاره به اهمیت تکمیل واکسیناسیون کرونا گفت: برای تزریق نوبت سوم توصیه میشود نوبت سوم واکسن پس از مدت زمانی مشخص تزریق شود. زیرا مصونیت ها کاهش می یابد. الان یکی از مشکلات ما این است که به دلیل عدم استقبال مردم، اکثر مراکز واکسیناسیون که قبلاً به صورت گسترده کار می کردند جمع آوری شده اند و الان فقط مراکز خاصی هستند که واکسن تزریق می کنند، اما این وضعیت با تشویق مردم و چرخش است. واکسن را می توان تغییر داد تا دولت موظف شود مراکز بیشتری برای تزریق واکسن فراهم کند.
وی با تاکید بر اینکه تزریق دوز چهارم واکسن همچنان برای گروه های خاصی مطرح است، گفت: از جمله افراد دارای نقص سیستم ایمنی، بیماران مزمن، مصرف کنندگان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، افراد شاغل در مراکز بیمارستانی و کادر درمانی هستند. به آنها توصیه شد که نوبت چهارم واکسن را به خود تزریق کنند.
وی افزود: برای کودکان زیر 18 سال در حال حاضر مصرف نوبت سوم واکسن توصیه نمی شود، اما متاسفانه مشکل اینجاست که هنوز کودکان زیادی هستند که حتی دوز اول و دوم واکسن را تزریق نکرده اند. به نظر نمی رسد که بی توجهی این خانواده به این موضوع به نفع این کودکان قطع شود. در حال حاضر مجوز تزریق واکسن برای کودکان بالای 5 سال صادر شده است.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: خستگی افراد ناشی از رعایت توصیههای بهداشتی در دو سال گذشته، ممکن است موجب رفتار نامناسب در رعایت پروتکلهای بهداشتی به ویژه در فصل تابستان شود. سفرهایی که نباید باشد اگر اتفاقی افتاد و رعایت توصیه های بهداشتی را فراموش نکنید.