بزرگترین برگشت شاخص کل بورس در 6 بهمن ماه آغاز حمایت گرامر رخ داد و مجددا ابر کانال به 3.1 میلیون واحد منتقل شد. در عین حال، واقعیت ها دومین سفر دشوار امسال را رقم زد. آیا حمایت مالی از بورس در ماه عسل است؟
آیا سیاستمداران با این حمایت به اهداف خود رسیدند؟ آیا زیان سهامداران خرد جبران شد؟ پاسخ به این سوالات هرچه باشد، تجربه گذشته نشان داده است که چنین اسپری هایی نمی توانند بازار سهام را احیا کنند یا اعتماد از دست رفته را بازگردانند.
پایان حمایت بورس از ماه عسل؟
این پنجمین بار در سال 1400 است که این کانال که اکنون به یک سد قوی روانی تبدیل شده است، کنار گذاشته میشود، اما علاوه بر این کاهش مورد انتظار، واقعیتها دومین پیامد دشوار امسال و مالکیت نزدیک به 1300 میلیارد سهم را رقم میزند. تقدیم سهامداران حقوقی.
پشتیبانی یا از دست دادن منابع
روز چهارشنبه هفته اول بهمن ماه پس از سخنرانی زنده رئیس جمهور و تاکید مجدد ایشان بر حمایت از بورس و سهامداران، معاون اول رئیس جمهور نتیجه چهل و دومین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی 5 باند دولت را اعلام کرد. .
بر اساس این ابلاغیه مقرر شد به استثنای سرعت گاز خوراک پتروشیمی ها حداکثر به 5000 تومان، نرخ گاز برای سوخت پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و صنایع پایین دستی، مجتمع های بازیافت فولاد و مصارف مربوطه برسد. به تاسیسات و پالایشگاه های مشترک پتروشیمی و صنایع تا 2000 تن. نرخ مواد اولیه پتروشیمی 10 درصد، نرخ سود مالکیت تولیدی و برنامه زمانبندی انتشار اوراق دولتی به گونه ای تنظیم شود که فروش اوراق در بازار سرمایه بدون احتساب فروش وجوه انجام شود. درآمد ثابت معادل 50 درصد جریان های نقدی ماهانه بازار است.
همچنین بانک مرکزی باید نرخ تسعیر دارایی های ارزی بانک ها و موسسات را حداقل معادل 90 درصد نرخ ارز شش ماهه 60 ماه گذشته اعلام کند و مالیات بر سود تسعیر این دارایی های ارزی نیز باید باشد. بر اساس نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی محاسبه و وصول می شود.
همچنین مقرر شد بانک مرکزی در بازار بین بانکی فعالانه دخالت کند تا میانگین نرخ سود ماهانه در بازار بین بانکی حداکثر 20 درصد باشد. علاوه بر این بندهای پشتیبانی سایبری، تصاویری منتشر شد که نشان می داد نمایندگان اشخاص حقوقی در اتاقی گرد آمده بودند که در «هماهنگی بازاریابی حمایت از بازار» فعالیت می کردند.
به این ترتیب از همان روز جریان معاملات بورس در تالار شیشه ای تغییر کرد و بازار سبز سبز به نظر رسید. روند تقریباً صعودی و رشد حدود 80 درصدی شاخص بورس اوراق بهادار تهران نتیجه همین حمایت های دستوری بود، اما در عین حال کارشناسان هشدار دادند که تجربه گذشته نشان می دهد که چنین حمایت هایی تنها منجر به افزایش موقتی خواهد شد و تنها فرصتی را برای سهامداران، در مضیقه هستند تا سرمایه خود را سریعتر از بازار خارج کنید.
همین اتفاق افتاد، به جز دو روز کاری اول اسپانسرینگ، واقعی ها در بقیه روز فروخته شد (هر چند قیمت سهام در حال افزایش بود). بررسی ها نشان می دهد که از پنجم بهمن ماه (آغاز جهت گیری بازار) در مجموع بیش از 2700 میلیارد تن پول از معاملات سهام خارج شده است.
به عبارت دیگر قانون گرایان مجبور شدند این میزان سرمایه را به بازار تزریق کنند تا بتوانند مسیر بازار را تغییر دهند. به نظر نمی رسد از دست دادن منابع منجر به تغییر شده باشد.
آیا حمایت مالی کمکی کرد؟
همانطور که بار دیگر اشاره شد، افت آزاردهنده سهام و درماندگی سیاستمداران از اتخاذ تصمیم درست و اصولی برای احیای بورس، موضوع حمایت پولی را دوباره در بازار مطرح کرده است. این در حالی است که تامین منافع هر چند کوتاه باعث شد هیچکس به واقعیت ها توجهی نداشته باشد و اگر تمجید و تشویق نبود تا حد امکان شاهد سکوت بورس ها بودیم.
به این ترتیب علیرغم تجربه مشابه در سال های اخیر که ناکارآمدی این گونه حمایت ها را تایید کرده است، این دور باطل تکرار می شود، اما نتیجه این حمایت ها چیست؟ بررسی ها نشان می دهد در 8 روز کاری گذشته در مجموع 2721 میلیارد تن پول قانونی به سهام (چه در بورس و چه در فرابورس) تزریق شده است.
حمایتی که عمدتاً بین سهام گروههای اصلی بازار توزیع میشد تا سیاستمداران موفق شوند ظاهری سبز به این بازار نشان دهند. زمانی که 84 درصد از پول قانونی تخصیص یافته به بازار به شش صنعت فلزات اساسی، فرآورده های نفتی، شیمیایی، بانک ها، خودروها و صنایع سنگ فلزی تعلق گرفت، سایر گروه ها (از جمله 34 صنعت) سود چندانی از این حمایت نداشتند و تنها 90 درصد از این پول ها عایدی نشدند. از میان 450 شرکت، نظرسنجی ها توانستند بالاتر از شاخص کل (در 8 روز گذشته) رشد کنند.
نتیجه اینکه درست است در روزهایی که شاهد حمایت اجباری از بورس به بهانه حمایت از سهامداران خرد هستیم، دماسنج اصلی تالار لباس سبز به تن می کند، اما این حمایت ها و افزایش قیمت های بعدی فقط شامل گروه های فعلی و می شود. شرکت ها سهامداران سایر شرکت ها اما وقتی منابعی برای حمایت باقی نمی ماند و بازار به عقب می رود، افت قیمت ها و فشار فروش هیجانی در بازار سرایت می کند و پول قانونی نداشتند و سپس با افت شدید قیمت مواجه شدند. قیمت.
کنترل بازار؛ از اسیلاتورها تا تعمیر و نگهداری مصنوعی
زمانی که موج جدیدی از حمایت های نظارتی از بازار سهام آغاز می شود، اغلب منتقدان این سیاست ها از موضع بازار سهام مورد حمله قرار می گیرند.
تریبون ها بر این باورند که دولت موظف به حمایت همه جانبه از بازار و سهامداران است، اما واقعیت این است که همانطور که حوزه بی ثبات نتوانست از حمایت سهامدار خرد به رخ بکشد، این حمایت های پولی نیز جواب نداده و نخواهد شد. کار، اما آنچه باید مورد توجه سهامداران قرار گیرد از چنین حمایتی ناراضی باشید، زیرا عملا هرگونه کنترل و مداخله در مکانیسم بازار توسط دولت خطرناک خواهد بود. زیرا همانطور که دولت با تزریق منابع می تواند روند صعودی را در بازار تشخیص دهد، می تواند برعکس عمل کند و زیان قابل توجهی را به سهامداران وارد کند.
بنابراین آنچه باید محکوم شود مداخله دولت و کنترل قیمت بازار است که در عمل آن را به بازار تبدیل می کند. خواه دامنه ناپایدار باشد یا کنترل نظارتی بر فروش اشخاص حقوقی.
دومین نتیجه دشوار واقعیت در سال 1400
همانطور که دیروز اشاره کردیم، بورس تهران شاهد افت 1.72 درصدی شاخص کل و خروج مجدد ابر کانال به میزان 1.3 میلیون واحد بود. فعالان حقیقی در آن روز مالکیت 1255 میلیارد تنی از سهام خود را به سهامداران عمده بورس تهران واگذار کردند که بدترین فرار از 8 شهریور و دومین خروج سرمایه در سال جاری بود.
در این روز تنها 40 گروه با ورود سرمایه های خرد همراه بودند که مجموع این نهاده ها کمی بیش از یک میلیارد تن بود و 33 صنعت با خالص فروش مثبت از سوی افراد حقیقی مواجه شدند.
اما گروه فلزات اساسی با ثبت 561 میلیارد تن واقعی در مسیر حقیقی به حقوقی در صدر فهرست فروش به سهامداران خرد قرار گرفت و پس از آن سهام پالایشگاه با خالص فروش 185 میلیارد و 884 میلیون ریالی قرار گرفت. گوجه فرنگیها.
اسامی گروههای بانکی، محصولات شیمیایی، سنگهای فلزی، خودروسازی و شرکتهای صنعتی چند رشتهای نیز در رتبههای بعدی بیشترین خروج سرمایه خرد قرار گرفتند.
یکشنبه بازار سهام از طریق آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران 1.72 درصد از 343 نماد معامله شده افت کرد، قیمت پایانی 32 درصد (90 درصد) مثبت و 303 سهم (88 درصد) منفی معامله شد.
در این بازار 10 نماد (3 درصد) برای خرید 24 میلیارد تنی صف تشکیل دادند اما در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در 152 نماد بورسی (44 درصدی) به ارزش 388 میلیارد تن بودیم که منجر به اختلاف شدید شد. ارزش معاملات خرد بین خریداران و فروشندگان، ارزش معاملات خرد سهام در بورس اوراق بهادار تهران به حدود 2.9 تریلیون تن رسید که از 25 ژانویه تاکنون بی سابقه بوده است.
با این حال، در روز افت 1.4 درصدی آیفکس، 145 سهم در فرابورس ایران معامله شد که 19 سهم (13 درصد) مثبت و 122 سهم (84 درصد) منفی بود. در این بازار 3 نماد (20 درصد) برای خرید تا 50 میلیارد تن صف تشکیل دادند و در مقابل تنها در 52 نماد فرابورس (36 درصد) به ارزش 82 میلیون تن شاهد تشکیل صف فروش بودیم.
بازار پایه نیز دیروز میزبان 146 شخصیت بود. از این تعداد 43 سهم (29 درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد 88 سهم (60 درصد) در محدوده منفی بودیم.