دانش آموزان قربانی خودروهای فرسوده!

418509 730 خبر مرکزی

هادی هاشمی| کمتر از سه ماه از افتتاح این مدارس نگذشته بود که مینی بوس مدرسه دخترانه کوثر ماهیدشت با کامیون برخورد کرد و دو دختر دانش آموز جان باختند.

خبر تلخی که بعد از دو سال اسکان دانشجویی خیلی ها را غمگین کرد. کووید تاکنون برای کودکان و نوجوانان با اندوه و کسالت کار کرده است.

بیماری کرونا از یک طرف 51 هزار کودک را از والدینشان جدا کرده است و از طرف دیگر تعطیلی مدارس و یادگیری آنلاین خودشان باعث بی حوصلگی و خستگی دانش آموزان شده است. اکنون که مدارس آماده باز شدن هستند و شرایط دانش آموزان به قبل از تاج برمی گردد، خبر می رسد که یک سرویس مدرسه دخترانه در مناطق فقیرنشین در حال فروریختن است و دو دختر نوجوان را می کشد.

دانش آموزانی که در مناطق فقیرنشین خود به مدرسه می روند داستان عجیبی برای گفتن دارند. دختران و پسران روستا وقتی کلاس ششم را تمام می کنند مجبورند برای رفتن به سطح دیگری به مدارسی بروند که کیلومترها با روستای خودشان فاصله دارد.اغلب از این راه می روند.

همین کمبود مدرسه است که باعث شده بسیاری در روستاها ترک تحصیل کنند. دخترها به اندازه کافی خوش شانس هستند که به خانه می روند و پسرها به دنبال بازار کار هستند. حکایت مدرسه رفتن دانش آموزان در مناطق فقیرنشین حکایت تلخ آن سال های تحصیل است. همان داستان خانواده های ثروتمند و فقیر.

آنهایی که دارند، در مدارس مجلل درس می خوانند، آنهایی که مجبور نیستند بسوزند و بسازند. برای دانش آموزان مناطق محروم که مسافت طولانی از خانه تا مدرسه را طی می کنند، خدمات مدرسه می تواند از هر نوعی باشد.

بومی های نیسان یا خودروهای حامل سوخت و یا خودروهای پراید که خارج از ظرفیت دانش آموز حرکت می کنند و گاه حوادث تلخی را برای دانش آموزان رقم می زند. حادثه ای که برای «عسل افوت» و «مبینا مرادی» دو دانش آموز کرمانشاهی رخ داد.

  مرگ کودک سه ساله با شربت متادون; قتل یا تصادف؟

ماجرای مدرسه رفتن این دختران را بچمن نریمانی، رئیس سازمان بازرسی و آموزش و پرورش استان کرمانشاه چنین توضیح می دهد: «این دانش آموزان از چند روستا هستند. در بسیاری از روستاها به دلیل تعداد کم دانش آموز، مدرسه ابتدایی و راهنمایی نداریم.

برای برخی از دانش آموزان مناطق محروم، کلاس هایی را در روستای دیگری برگزار می کنیم که به آن روستای مرکزی می گوییم. البته کرونا دو سال غیبت داشت اما امسال طبق بخشنامه وزارت آموزش و پرورش به خانواده ها اعلام کردیم طبق پروتکل های بهداشتی دانش آموزان باید هفته ای دو روز در مدرسه حضور داشته باشند.

بر اساس تعهدی که داشتیم، در شهریور ماه نامه ای به بخشداری نوشتیم و در آن تاکید کردیم که وضعیت فنی خودروها و صلاحیت رانندگان را رصد کند.

پاسخی دریافت نکردیم. ما در آموزش و پرورش می دانستیم که راننده فعلی دو روز نمی تواند در کلاس های خدمات دانش آموزی شرکت کند و خانواده ها نمی توانند همان دو روز را پرداخت کنند. اما ما طبق تعهدات خود وارد بحث خدمت دانشجو شدیم.

در مورد این سرویس مدرسه باید بگویم که خود خانواده ها این ماشین را دریافت کردند. اکثر خودروهای این منطقه نیز فرسوده هستند. ما به منطقه یادآور شدیم که مدارس نیاز به خدمات دارند و استعلام کنند.

در برخی روستاها دانش آموزان سرویس مدرسه ندارند

این شرایط سخت فقط مختص دانش آموزان کرمانشاهی نیست. دانش آموزان سیستان و بلوچستان نیز با این مشکل مواجه هستند و برخی با خودروهای حامل سوخت خود راهی مدرسه می شوند. یکی از معلمان یکی از مناطق فقیرنشین سیستان و بلوچستان می گوید: در برخی روستاها دانش آموزان اصلا سرویس مدرسه ندارند.

به عنوان مثال در برخی نقاط سیستان و بلوچستان سوخت خدمت معلمان و دانش آموزان است. هیچ ماشین دیگری به جز سوخت در بسیاری از مناطق تردد نمی کند. بیشتر اوقات یک وانت یا تویوتا بین روستاها تردد می کند و دانش آموزان با آن تردد می کنند.

  پخش فصل چهارم «جوکر» با حضور مهران رجبی و یوسف تیموری

گاهی بچه ها راه می روند. الان فصل بارندگی و سرماست، در بعضی مناطق جاده زیاد نیست و در منطقه ما رودخانه های زیادی وجود دارد. ما معلمان و دانش آموزان باید خودمان به مدرسه برسیم. گاهی آب رودخانه بالا می رود و دیگر نمی توان از آن عبور کرد. باید یک روز صبح را به غروب موکول کنیم تا رودخانه آرام شود. «این شرایط برای رفتن به مدرسه در برخی روستاهای سیستان و بلوچستان است.

در خوزستان هم وضعیت به همین منوال است. با توجه به گستردگی استان، دانش آموزان برای رفت و آمد به مدرسه از اهالی محل استفاده می کنند.

نوری زاده، مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش خوزستان به این مشکل اشاره می کند و می گوید: دانش آموزان این استان برای رفت و آمد مشکلی ندارند. به طور کلی، مردم محلی از ماشین های خود برای سرویس مدرسه استفاده می کنند. در شهرها نظارت مستقیم بر استاندارد خودروها بر عهده شهرداری هاست و در روستاها خود ما نظارت جدی داریم. امسال بعد از دو سال تعطیلی مدارس به فرماندار و بخشدار نامه نوشتیم و سرویس مدارس شروع به کار کرد.

مشکل اصلی خانواده ها بحث آموزش بود. شاید این هزینه مانع از دریافت خدمات خانواده ها شود. البته بخشی از هزینه را در روستاها پرداخت می کنیم. هزینه های حمل و نقل و آموزش دانش آموزان خانواده ها را تحت فشار قرار می دهد. البته در مورد استاندارد خودرو هم باید بگویم که این خودروها مانند خودروهای دیگر هستند.

وظیفه خود را انجام دهید

سال هاست که خودروهای فرسوده دانش آموزان را آزار می دهند. فاجعه ای که به خانواده ها آسیب می زند و هیچ کس مسئولیت آن را بر عهده نمی گیرد. اگر خانواده ها به مدیر مدرسه یا مدیر آموزش و پرورش منطقه اعتراض کنند، در نهایت راننده را مقصر می دانند.

  فال حافظ، 10 اردیبهشت 1401

مدیرکل دفتر انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش گفت: وزارت آموزش و پرورش مسئولیت مستقیم نظارت بر کیفیت و استاندارد خدمات مدارس را ندارد. در شهرستان ها این وظیفه بر عهده شهرداری است و شهرداری نیز شرکت هایی را معرفی می کند.

این شرکت ها ایمنی خودروها را بررسی می کنند. آنها ما را با خدمات استاندارد آشنا می کنند. در کل خودروهای معرفی شده از سوی شهرداری ها مشکلی ندارند. وزارت راه و شهرسازی نیز مسئول مناطق و روستاهای فقیرنشین است.

برخی از سرویس های مدارس در روستاها فرسوده شده و بارها این موضوع را به وزارت راه و شهرسازی گزارش داده ایم. متاسفانه وزارت راه و شهرسازی در مناطق فقیرنشین به تعهدات خود عمل نمی کند.

وزارت راه و شهرسازی و کشور موظف به راه اندازی شرکت های پیمانکاری بودند، وزارت راه و شهرسازی وظیفه انتقال دانش آموزان به حومه شهر را بر عهده داشت و باید راننده و پیمانکار لازم را تامین می کرد. »

نورعلی آباپور به مسئولیت آموزش و پرورش در این زمینه اشاره می کند و می گوید: ما وظیفه داریم خودروهای استاندارد خانواده را معرفی کنیم. در روستاها چون تعداد دانش آموزان کم است و پیمانکار از سوی وزارت راه و شهرسازی معرفی نشده است، خود خانواده ها برای دانش آموزان خود خدمات دریافت می کنند.

حدود سه میلیون نفر در مناطق روستایی از خدمات مدرسه استفاده می کنند. این ازدحام برای ما زیاد است و تنها درخواست ما از مسئولین این است که اگر کسی تعهدی دارد به وظیفه خود عمل کند. ما از آنها خواستیم بهترین خودروهای خود را برای دانش آموزان بگذارند، اما متأسفانه می بینیم که برای خدمات رسانی به مدارس مناطق فقیرنشین کار زیادی انجام نمی شود.

منبع: روزنامه ایران

دیدگاهتان را بنویسید