در دوران بارداری تمام ویتامین ها و مواد مغذی باید به بدن مادر برسد. به این ترتیب نیازهای ارگانیسم مادر و همچنین نیازهای رشد جنین تامین می شود.
اهمیت خوردن هفته به هفته در بارداری چیست؟
تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ می دهد باعث تغییرات فیزیکی برای مادر می شود. این تغییرات فیزیکی یکی از ویژگی های بارداری است که قابل پیشگیری نیست.
بلکه باید با راهکارهای مناسب به حفظ سلامت کمک کنیم. یکی از راه های مهم برای تضمین سلامت جنین و مادر و زایمان آسان، تغذیه است. در واقع تغذیه را می توان یکی از عوامل مهم در سلامت بارداری دانست.
در این دوران هر غذایی که مصرف می شود بر سلامت جنین و مادر تاثیر می گذارد. به گفته متخصصان، غذا در دوران بارداری باید متنوع باشد. با افزایش نیاز بدن مادر به مواد مغذی و ویتامین ها.
اما در این بین باید در نظر داشت که برخلاف تصور قدیمی، مادر نباید برای دو نفر غذا بخورد. زیرا کافی است ویتامین ها و مواد مغذی بیشتری به میزان لازم برای رشد جنین در اختیار بدن قرار دهیم.
وزن مادر با تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری تغییر می کند
یکی از دغدغه های مادران در دوران بارداری مربوط به تغییر وزن است. باید در نظر داشت که برای بارداری نمی توان مدل خاصی را مشخص کرد و همه مادران باید اینگونه باشند.
از آنجایی که الگوهای تغییر وزن افراد مختلف متفاوت است، شما نباید همه افراد را با یک الگوی خاص اندازه گیری کنید.
اما به طور کلی حد طبیعی افزایش وزن در دوران بارداری مقدار مشخصی است. زنانی که قبل از بارداری وزن طبیعی داشتند، می توانند در دوران بارداری بین 13 تا 18 کیلوگرم وزن اضافه کنند.
مادرانی که قبل از بارداری اضافه وزن داشتند باید بین 7 تا 11 کیلوگرم در دوران بارداری وزن اضافه کنند. اما در مواردی که حاملگی دوقلو یا چند قلو وجود داشته باشد، طبیعتاً افزایش وزن بیشتری انتظار می رود.
اصول مهم تغذیه هفته به هفته بارداری
یک بارداری طبیعی معمولا بین 37 تا 42 هفته طول می کشد. در هر یک از روزها و هفته های این دوره تغییرات زیادی برای مادر ایجاد می شود. همچنین برای رشد اسکلت استخوانی، بافت های عضلانی و اندام های حیاتی جنین از مادر تغذیه می شود.
به همین دلیل، مادر باید رژیم غذایی متنوعی داشته باشد.
در زیر اصول مهم تغذیه در دوران بارداری را هفته به هفته توضیح خواهیم داد.
تنوع غذایی
یکی از مهم ترین نکات تغذیه هفته به هفته در دوران بارداری، تنوع غذاهاست. در این دوره، مادر باید از گروه های غذایی مختلف مانند موارد زیر استفاده کند:
انواع میوه ها
انواع سبزیجات با رنگ های مختلف
انواع گوشت کم چرب
محصولات لبنی
یک تخم مرغ
باب
نان و غلات کامل
آجیل و دانه ها
دانه های مفید
وعده های غذایی در رژیم غذایی هفته به هفته بارداری
مادران باید به تامین انرژی مورد نیاز بدن در طول شبانه روز توجه داشته باشند. به همین دلیل خوردن تنقلات بین وعده های اصلی بسیار مهم است. در دوران بارداری، مادران باید سه وعده غذایی اصلی و سه یا چهار میان وعده سالم بخورند. این از گزینه های زیر جلوگیری می کند:
گرسنگی
اسیدهای معده
حالت تهوع
سرگیجه و سردرد
از دست دادن انرژی
بی حالی
پرهیز از غذا را جدی بگیرید
مهم نیست که افراد در چه سنی هستند، مقداری پرهیز از غذا باید برای همیشه جدی گرفته شود. اما در دوران بارداری به دلیل حساسیت شرایط باید با جدیت بیشتری با آن برخورد کرد.
از جمله موارد زیر:
برای پیشگیری از دیابت بارداری از مصرف قندهای مصنوعی مانند نوشابه و شیرینی جات پرهیز کنید
پرهیز از مصرف نمک و غذاهای شور برای جلوگیری از فشار خون بالا در دوران بارداری و عوارض جدی آن
از خوردن غذاهای چرب و سرخ شده خودداری کنید
از غذاهای فرآوری شده خودداری کنید
پرهیز از تنقلات مضر بدون ارزش غذایی
از مصرف غذاهای فاسد خودداری کنید
از نوشیدن الکل خودداری کنید
انرژی یا کالری مورد نیاز در دوران بارداری
سه ماهه اول: 1800 کالری در روز (حدود 300-400 کالری بیشتر از قبل از بارداری)
سه ماهه دوم: 2200 کالری در روز
سه ماهه سوم: 2400 کالری در روز
اعداد منتشر شده میانگین هستند و میزان دقیق کالری مورد نیاز بدن مادر ممکن است بسته به شرایطی مانند فعالیت بدنی، متابولیسم بدن، چاقی یا لاغری، قد و وزن و بسیاری عوامل دیگر متفاوت باشد.
به همین دلیل بهتر است برنامه غذایی در دوران بارداری را از متخصص تغذیه دریافت کنید تا با شرایط بدن مادر مطابقت داشته باشد.
در رژیم هفتگی بارداری چه غذاهایی باید مصرف شود؟
در دوران بارداری، مادران می توانند انواع غذاهای سالم بخورند. البته باید توجه داشت که تغییرات در جنین در هر دوره متفاوت است و نیازهای خاص خود را دارد. در زیر به نکات تغذیه ای برای هر هفته بارداری می پردازیم.
خوردن هفته به هفته در سه ماه اول بارداری
غذا خوردن در هفته اول و دوم بارداری معمولا به روش معمول بهتر است. در این دو هفته معمولاً مزاج بارداری روی مادر تأثیر نمی گذارد. اما وعده غذایی اصلی باید قبل از آن انجام شود. مصرف متعادل اسید فولیک نیز بسیار مهم است.
غذا خوردن در هفته سوم بارداری کمی متفاوت است. بهتر است از این به بعد تغذیه هفته به هفته بارداری را با حساسیت بیشتری تنظیم کنید.
همچنین از هفته چهارم بارداری به بعد، مادر باید احتیاطات تغذیه ای مانند پرهیز از مصرف الکل و کاهش شدید مصرف کافئین را رعایت کند.
از هفته پنجم ماه دوم بارداری تغییرات قابل توجهی رخ خواهد داد. در این دوران بیشتر مادران در دوران بارداری با درد مواجه می شوند. هوس غذایی و گاهی حالت تهوع از علائم ماه دوم است.
معمولا این علائم در هفته ششم نیز مشاهده می شود، بنابراین بهتر است در این مدت کمی رژیم غذایی خود را تغییر دهید تا از بروز حالت تهوع کاسته شود.
در هفته هفتم بارداری باید از غذاهای سالمی که مادر بیشتر دوست دارد استفاده شود. چون عصر اشتهاست. غذاهایی مانند موارد زیر برای این هفته بارداری بسیار مناسب هستند:
جوجه
ذرت
سوپ
سیب زمینیها
در برنامه غذایی بارداری، از هفته هشتم به بعد باید هفته به هفته اسید فولیک بیشتری مصرف شود. موارد زیر منابع خوب اسید فولیک هستند:
عدس
اسفناج
سیب زمینی شیرین
اسید فولیک یک ویتامین بسیار مهم دوران بارداری است. حتی از سه ماه قبل از بارداری تا هفته دوازدهم بارداری باید در حد اعتدال مصرف شود. روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک باید به بدن مادر برسد.
کمبود آن می تواند عوارض زیادی مانند زایمان زودرس یا ناهنجاری های عصبی در نوزاد ایجاد کند. منابع عالی اسید فولیک عبارتند از:
کلم
کلم بروکلی
نخود سبز
اسفناج
عدس
گوشت
انواع سبزی های برگ دار
رژیم بارداری هفته به هفته
همیشه باید در نظر داشته باشید که سلامت بارداری موضوع بسیار مهمی است که مادران می توانند با تغذیه سالم از آن اطمینان حاصل کنند. اما علاوه بر این، مدیریت استرس، خواب کافی و وضعیت روحی خوب نیز بسیار مهم است.
متخصصان تغذیه رژیم غذایی در دوران بارداری را توصیه نمی کنند. اما در این مدت باید برنامه غذایی مناسبی را دنبال کنید که به خوبی نیازها را برطرف کند. این برنامه غذایی نباید خودسرانه تنظیم شود.
پیشنهاد می کنیم برای دریافت رژیم غذایی مخصوص این دوران از کارشناسان مجرب و آموزش دیده مشاوره بگیرید. پیشنهاد ما این است که از متخصصین زنان و زایمان با تجربه مشاوره بگیرید.
2023-03-18 07:34:10