خودرو از آذرماه رسما گران می شود؟!

این در حالی است که با دستور رئیس جمهور که از سوی بازار اعلام شد، افزایش قیمت خودروهای داخلی متوقف شد، منحنی قیمت پس از اعلام رسمی افزایش قیمت خودروها ابتدا افزایش یافت و سپس تثبیت شد.

به گزارش اخبار بازار، پس از اعلام خودروسازان از افزایش قیمت محصولات خود، بازار به این موضوع واکنش نشان داد و قیمت ها افزایش یافت.

بر اساس آمار بازار نیازمندی های آنلاین – دیوار – میانگین قیمت خودروهای صفر کیلومتر (وارداتی و داخلی) در دو روز ابتدایی هفته جاری نسبت به دو روز ابتدایی هفته گذشته به طور میانگین یک درصد افزایش یافته است. قیمت رانا با هفت میلیون تن کاهش یافت.

اگرچه فعلاً با دستور رئیس جمهور افزایش قیمت متوقف شده است، اما این موضوع نمی تواند قیمت ها را به حالت قبل (قبل از اعلام قیمت های جدید) بازگرداند. البته این امر با رشد نرخ ارز همزمان شد.

به گفته فعالان بازار، دخالت رئیس جمهور در گرانی خودروهای داخلی به نوعی تنها جلوی گرانی را گرفت اما قدرت بازگشت قیمت ها را به حالت عادی نداشت. سه شنبه شب هفته گذشته به طور ناگهانی اعلام شد که قیمت خودرو با مجوز دولت افزایش یافته است و خودروسازان به زودی لیست قیمت محصولات جدید خود را منتشر می کنند.

گفته می‌شود قیمت‌های جدید بر اساس تحلیل هزینه‌های تولید خودروسازان و مرکز تنظیم بازار به تصویب سازمان حمایت مصرف‌کننده و تولیدکننده رسیده است.

یعنی قیمت های جدید به گونه ای تعیین شد که خودروسازان از تولید و فروش خود ضرر نکنند و حتی دو تا سه درصد سود ببرند. اگرچه خودروسازان به دنبال آزادسازی قیمت ها بودند، اما همین تصمیم (قیمت گذاری بر اساس هزینه های تولید) آنها را نیز خوشحال کرد، زیرا دیگر مجبور نبودند محصولات خود را با ضرر بفروشند.

خودروسازان راضی بودند اما طبق اعلام رئیس جمهور 48 ساعت بیشتر طول نکشید چرا که ستاد بازار مصوبه ای در مورد قیمت خودرو نداشت و افزایش قیمت لغو شد. موضع رئیس جمهور آب سردی بر بدن خودروسازانی بود که خرسند از پایان زیان، خود را برای افزایش تولید و فروش آماده می کردند.

اما همانطور که خوشحالی خودروسازان زیاد طول نکشید، غم و اندوه آن ها از لغو این کنسلی نیز زیاد طول نکشید چرا که اعلام شد توافق ضمنی رئیس جمهور برای از سرگیری افزایش قیمت خودرو صورت گرفته است.

اکنون طبق آخرین اخبار، قیمت خودروهای داخلی پس از پایان آبان و ابتدای آذر و احتمالاً همان قیمت های قبلی (قیمت های اعلام شده سه شنبه شب گذشته متناسب با هزینه های تولید خودروسازان) رسماً افزایش می یابد.

نوسانات تصمیمات و سیاست های دولت در خصوص قیمت خودرو، بازار و مشتریان را حیرت زده کرده است. به تعبیری بازار طی هفته گذشته به بازیچه سیاست های لرزان دولت تبدیل شده است و اتفاقی که اکنون افتاده افزایش قیمت هاست.

  مشکلات بی شمار زائران در جامعه کربلا 24

پس از انتشار خبر افزایش قیمت کارخانه خودروسازی در اواسط هفته گذشته، منحنی قیمت بازار نیز افزایش یافت. این اتفاق قابل پیش بینی بود و کارشناسان آن را یک روند طبیعی توصیف کردند که در صورت افزایش عرضه خودرو در قالب طرح فروش به خودروسازان، می توان آن را متوقف یا حتی معکوس کرد.

در واقع شرط صدور مجوز افزایش قیمت خودروهای داخلی توسط دولت، رشد تولید و عرضه بود (و هست) تا منحنی قیمتی خشن و زیر و رو نشود. با این حال، سکته مغزی به دنبال دستور رئیس جمهور مبنی بر لغو افزایش قیمت، برنامه ریزی را مختل کرد.

پس از اظهارات رئیس جمهور مبنی بر عدم تایید افزایش قیمت خودرو در ستاد تنظیم بازار و لغو آن، برخی انتظار افت منحنی قیمت در بازار را داشتند اما این اتفاق به صورت دسته جمعی رخ نداد. فعالان بازار می گویند پس از لغو این مصوبه، رشد قیمت خودرو متوقف شد و حتی قیمت ها تا حدودی کاهش یافت، اما هرگز به سطح قبلی (قبل از اعلام قیمت های جدید) برنگشتند.

به گفته آنها در حال حاضر بازار به دلیل تاثیر تغییر در رای موقت دولت در سردرگمی به سر می برد و منحنی قیمت ها کاهش چندانی نداشته است چرا که احتمال شروع مجدد افزایش وجود دارد. در واقع، از آنجایی که قیمت خودروهای داخلی احتمالاً به طور رسمی افزایش می یابد، این بار با مجوز محدود، بعید است که منحنی قیمت کاهش یابد و به کانال قبلی بازگردد.

در همین رابطه علیرضا پورحسنی، فعال بازار به «دنیای اقتصاد» می گوید: بازار خودرو طی یکی دو هفته اخیر به دلیل نوسانات نرخ ارز افزایش قیمت داشته و افزایش قیمت خودرو در این کارخانه باعث شده است. منجر به افزایش بیشتر قیمت‌ها شد.»

وی با اشاره به کاهش قیمت ارز طی دو روز گذشته، افزود: با توجه به روند نزولی ارز از یک سو و معکوس شدن موقت افزایش قیمت ها، از سوی دیگر، منحنی قیمت در بازار در صورت کاهش محسوس خواهد بود. اما این اتفاق نیفتاد. او گفت: سردرگمی بازار بر سر تصمیمات اخیر قیمت ها را با وجود سقوط ارز بالا نگه می دارد.

به گفته وی، موضوع دیگر این است که با توجه به قیمت خودروهای جدید از آذرماه، طبیعی است که قیمت در بازار کاهش پیدا نکند، اما اینکه بیشتر شود بیشتر به وضعیت ارز بستگی دارد.

به گفته پورحسنی، در صورت از سرگیری افزایش قیمت ها بعید است بازار شاهد رشد بیشتری در این حوزه باشد چرا که پیش از این افزایش قیمت ها اتفاق افتاده است. البته وی همچنین گفت که در صورت افزایش مجدد قیمت ارز، احتمال افزایش قیمت در بازار در این حوزه وجود دارد.

تعدیل ناقص قیمت

اما موضوع دیگری که به دلیل تصمیمات اخیر دولت در مورد قیمت خودرو مورد انتقاد برخی کارشناسان و فعالان صنعت خودرو قرار گرفته است، ادامه قیمت گذاری دستوری است. اصل تصمیم دولت این است که قیمت خودروهای داخلی را به حدی افزایش دهد که دیگر خودروسازان ضرر نکنند اما برنامه ای برای آزادسازی وجود ندارد.

  جک EJS1؛ کوچکترین جک برای ماشین برقی

به این ترتیب خودروسازان تولید و فروش را از دست خواهند داد، اما رانت و سفته بازی ادامه خواهد داشت. دولت می خواهد قیمت خودروهای داخلی را افزایش دهد و به این ترتیب خودروسازان را حذف کند که در هر صورت حرکتی برای حمایت از تولید است.

مشکل اما اینجاست که در این سیاست فقط منفعت تولیدکننده دیده می شود و سر مصرف کننده واقعی بی کلاه می ماند. از آنجایی که حتی در صورت اعمال افزایش قیمت خودرو، باز هم فاصله قیمت کارخانه با بازار زیاد و وسوسه کننده خواهد بود، نمی توان آن را سرنوشت واسطه گری و معامله گری در این بازار نامید. بنابراین بسیاری از مصرف کنندگان واقعی که توانایی خرید از بازار را ندارند نیز از افزایش قیمت خودرو رنج می برند زیرا قدرت خرید آنها کاهش می یابد.

در این شرایط اگر تولید و عرضه خودرو افزایش پیدا نکند، منحنی قیمت در بازار بالا می رود و این به معنای قطع ارتباط بیشتر شهروندان از بازار خودرو است. با این حال، رشد تولید و عرضه (در قالب طرح های فروش) می تواند کمک قابل توجهی به تثبیت یا حتی کاهش قیمت های بازار کند.

به گفته فعالان بازار، زمانی که خودروسازان عرضه را در قالب طرح های فروش افزایش می دهند، مصرف کنندگان واقعی این فرصت را دارند که به جای بازار از کارخانه که قیمت بسیار پایین تری دارد، خرید خود را انجام دهند. بنابراین هر چه میزان عرضه خودرو بیشتر باشد، تقاضا در بازار آزاد کاهش پیدا می کند و بالطبع قیمت نیز افزایش چندانی نخواهد داشت و در حالت خوش بینانه حتی ممکن است کاهش قیمت داشته باشد.

البته معمولا در شرایط ناپایدار اقتصادی، بازار خودرو به دلیل انتظارات تورمی و نرخ ارز دچار نوسان می شود، اما بدون شک زمانی که عرضه به قیمت کارخانه رشد می کند، تقاضای بازار کاهش می یابد و قیمت ها کنترل می شود.

از سوی دیگر، برخی از مشتریانی که مجبور به خرید خودرو از بازار و نمایندگی‌ها هستند، با افزایش عرضه از سوی خودروسازان، می‌توانند با قیمت بسیار کمتری خرید کنند. فرض کنید یک خودرو 200 میلیون تن در کارخانه و 350 میلیون تن در بازار قیمت دارد. وقتی قیمت کارخانه و مجوز افزایش آن به 250 میلیون تن صادر می شود به شرط عرضه فراوان، مصرف کننده واقعی شانس بیشتری برای خرید خودرو به قیمت کارخانه دارد. با این حال، زمانی که خودروسازان قیمت‌ها را از دست بدهند، تولید در شرایط خوبی نخواهد بود و در نتیجه عرضه پایین می‌ماند. وقتی عرضه کم است، مصرف کنندگان باید نیازهای خود را برای بازار آزاد و دلالان و تجار برآورده کنند که طبیعتاً به ضرر آنها تمام می شود. بنابراین فایده ای که تعدیل قیمت می تواند برای مصرف کنندگان واقعی به همراه داشته باشد افزایش شانس خرید خودرو به قیمت کارخانه است.

  5 خبر مهم بازار سهام

درست است که مصرف کننده در اینجا باید پول بیشتری نسبت به گذشته برای خرید خودرو خرج کند، اما این قیمت بسیار کمتر از پولی است که باید در بازار آزاد خرج کند.

در حال حاضر بیشتر تقاضا در بازار خودرو جعلی و در هوای استفاده از رانت های هنگفت آن است، در حالی که هر چه عرضه به قیمت کارخانه افزایش یابد در بازار کمتر مورد استقبال قرار می گیرد و تجاری سازی کاهش می یابد. البته تا زمانی که آزادسازی صورت نگیرد و تفاوت فاحشی بین قیمت کارخانه و بازار خودرو وجود نداشته باشد، تجارت منتفی نخواهد شد. بنابراین گام دوم و تکمیلی دولت برای اصلاح قیمت خودرو، آزادسازی یا تعیین قیمت ها بر اساس حاشیه بازار است.

در حال حاضر تصمیم دولت افزایش قیمت ها تا زمانی است که خودروساز ضرر نکند و این اقدام هر چند کوتاه می تواند صنعت خودرو را از زیان تولید رها کند و منجر به افزایش تولید و عرضه شود. اما مرحله اصلی و نهایی، گذار کامل از قیمت گذاری دستوری است، به طوری که یا قیمت گذاری در اختیار سازنده قرار می گیرد و یا حاشیه بازار ملاک قیمت کارخانه ای خودرو است.

افزایش قیمت در بازار

اما با توجه به اطلاعات بازار در مورد نیازهای آنلاین – دیوار – قیمت برخی خودروها در دو روز ابتدایی هفته جاری و نسبت به هفته گذشته افزایش یافته است. این در حالی است که برلیانس اتوماتیک با رشد 14 میلیون تنی مواجه است و قیمت آن به 486 میلیون تن رسیده است. شاهین با رشد هفت میلیون تنی به قیمت 347 میلیون تن خرید و فروش می شود.

سورن پلاس با قیمت 263 میلیون تومان در اوایل هفته جاری دو میلیون تومان افزایش قیمت داشت. همچنین قیمت ساینا از 188 به 193 میلیون تن افزایش یافته است بنابراین این محصول ظرف یک هفته پنج میلیون تن گران می شود.

بازار پراید نیز از قیمت 167 میلیون تومانی این خودرو با جهش شش میلیون تومانی در مدل 111 خبر داد که بر اساس اطلاعات دریافتی از بازار، قیمت پژو 206 تیپ 5 نیز از 295 میلیون تن به 300 میلیون رسید. فولاد و مدل تیپ 2 آن نیز حدود چهار میلیون تن رشد داشته است.

افزایش قیمت این خودروها در حالی است که بازار در چند مورد با افت قیمت مواجه است. به عنوان مثال رانا با 280 میلیون تومان قیمت در این هفته به 273 میلیون تومان رسید.

دیدگاهتان را بنویسید