حمیده امینیفرد| طرح نوسازی تاکسی های فرسوده از سال 95 آغاز شده است که در این 5 سال تاکنون 82 هزار و 909 دستگاه تاکسی فرسوده نوسازی شده است اما هنوز 192 هزار تاکسی در سراسر کشور به سن فرسودگی رسیده و در مرحله تعمیر هستند. .
البته از ابتدای سال جاری تا ۲۰ آبان ۵۸۷۵ دستگاه تاکسی نوسازی شده و به علاقمندان تحویل داده شده است. در فاصله سال های 94 تا 95 با توجه به ثبات قیمت خودرو و پرداخت وجوه نوسازی توسط بانک ها، نوسازی تاکسی های فرسوده سرعت گرفت و حدود 64 هزار خودرو نوسازی شدند.
به گفته مرتضی ضامنی، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی شهری، روند نوسازی تاکسی های فرسوده یک سال است که متوقف نشده است، اما به دلیل افزایش قیمت خودرو و نبود فرصت بانکی، این روند از سال 97 با کندی مواجه شده است.
«از سال 96 تا تابستان 1400 شاهد افزایش 255 درصدی قیمت پژو و 299 درصدی افزایش قیمت سمند بودیم.
وی با اشاره به فعالیت 318 هزار تاکسی در کشور و 76 هزار تاکسی در تهران، گفت: بر اساس مصوبه هیات وزیران تاکسی های 10 ساله مشمول فرسودگی هستند. اما با وجود همه مشکلات، سال گذشته موفق شدیم روند تمدید را دوباره فعال کنیم. اگرچه در اوایل سال 1378 با مشکل الزام مندرج در آیین نامه قانون پاکسازی هوا برای افزایش سطح آلایندگی خودروهای صنعتی از یورو 4 به یورو 5 مواجه بودیم، اما خودروساز آمادگی اعمال آن را نداشت.
در نهایت با تایید سازمان حفاظت محیط زیست مجوز نوسازی 5000 تاکسی یورو 4 صادر شد که در حال حاضر روند نوسازی ناوگان تاکسیرانی با عرضه خودروهای یورو 5 با تحویل سمند و پژو 405 در حال انجام است. یکی از دلایل تاخیر در نوسازی ناوگان، عدم همکاری دولت در ارائه تسهیلات بانکی و همچنین افزایش قیمت ها بوده است.
بر اساس قانون هوای پاک مصوب سال 96 مجلس، دولت موظف است 4 درصد از سازوکار و تسهیلات مقرون به صرفه را برای جایگزینی خودروهای فرسوده با پرداخت 10 سال صرفه جویی ناشی از بهبود و مدیریت سوخت ناشی از اجرای این قانون
ما از دولت می خواهیم که روند نوسازی را تسریع بخشد. زمانی می گوید: از سال 86 بر اساس اجرای قانون هدفمندی یارانه ها، دولت 50 درصد حق بیمه را در قالب یارانه دولتی به رانندگان پرداخت می کند.
مشکل اینجاست که اطلاعات رانندگان از سال 92 توسط سازمان تامین اجتماعی به روز نشده است و سازمان از پذیرش لیست های جدید و به روز رسانی لیست های سال 92 خودداری می کند و البته ما آماده همکاری با آنها هستیم.
قیمت ماشین بالاست، ما نمی توانیم جایگزین کنیم
مومنی راننده تاکسی گفت: از ثبت نام تا تحویل خودرو حداقل 45 روز تا حداکثر سه ماه طول می کشد. مشکل اینجاست که در این مرحله چون ماشین ما فرسوده شده مدام در حال قاطی شدن است و مجبور به تعمیر و تعویض قطعات هستیم.
خب اگر این زمان حتی به دلیل بی توجهی خودروسازان هم طول نکشید، باز هم زمان زیادی است و ارزش هزینه اضافی را ندارد، زیرا در نهایت خودرو باید اسقاط شود. به همین دلیل است که بسیاری از آنها در این مدت بیکار هستند».
آقای عزیزی یکی دیگر از رانندگان نیز گفت: تعرفه سمند 56 میلیون تن و پژو 46 میلیون تن است که نسبت به پارسال تعرفه می شود اما مشخص نیست دوباره تعرفه تغییر می کند یا خیر. استرس افزایش قیمت ها بیشتر متوجه ماست. شما فرض کنید این پول حدود سه ماه در بانک بماند اما در ازای آن سودی به ما نمی دهند.
تسهیلات سازمان تاکسیرانی 90 میلیون تن است که اقساط آن ماهیانه یک میلیون و 800 هزار تن و همچنین 5 ساله است. البته اگر بانک کارشکنی نکند و به موقع وام بدهد. الان فقط تحویل ایران خودرو داریم و سایپا خودرو ارائه نمی دهد.
اما همون ماشینی که به ما تحویل میدن کیفیتش خیلی پایینه و گاهی مجبوریم قطعات جدید رو عوض کنیم یا مثلا برق مشکل داره و بعد از مدت کوتاهی نیاز به سرویس اولیه داره که 700- 800 هزار تن او آن را در دستان ما می گذارد.
خانم فرهادی یکی دیگر از رانندگان خط می گوید: «مشکل اصلی مراکز اسقاط است. الان 14 میلیون تومان پراید و 20 میلیون تومان سمند به ما می دهند، اما اگر قطعات خراب شود یا ماشین روشن نشود، این مبلغ را کم می کنند. «مثلاً اگر خودرو جعبه بنزین نداشته باشد، 5 تا 7 میلیون تن از راننده کم می کنند یا مشکلات زیادی برای راننده ایجاد می شود.
نمی توانیم اقساط را پرداخت کنیم
فرهاد مفتک، یکی دیگر از رانندگان خط می گوید: «کمک های سنگین به ما اجازه نمی دهد برای تعمیر برویم. ماشین من مدل 88 است اما توان پرداخت اقساط را ندارم.» سایپا نیز در حال حاضر محصولاتی را عرضه نمی کند. در حالی که در تمام دنیا بهترین تاکسی ها وجود دارد.
موسی سیدی یکی دیگر از رانندگان می گوید پارسال ثبت نام کردم، برای وام 90 میلیونی پیامک دادند اما می خواستند بلافاصله 56 میلیون تن سمند وارد کنند که نتوانستم. مدل ماشین سمند من 87 است.
شاهرخ نعیمی یکی دیگر از رانندگان تاکسی می گوید که از مردادماه تاکنون 40 میلیون تن برای خرید پژو 405 پرداخت کرده است.
پورسمیعی هم می گوید اوایل شهریور پول واریز کردم اما سه ماه بعد که با تاکسیران ها تماس گرفتم با بی احترامی گفتند بیا پولت را پس بده اگر نمی خواهی. به مدیر تعمیر گفتم با افزایش قیمت خودرو چه بلایی سرمان می آید؟
وی گفت تا زمان تحویل عوارض جدید مشمول افزایش قیمت خواهید بود. صادقی یکی دیگر از رانندگان می گوید: «تا دو سال پیش 20 درصد هزینه کارخانه را دولت پرداخت می کرد. در سال 97 قیمت پژو 405 32 میلیون بوده است. اجرا نخواهد شد.»
منبع: روزنامه ایران