از آنجایی که این واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است، مانند برخی دیگر از واکسن های تاج مانند سینوفارم و فایزر، بسیاری از کشورها آن را برای واکسیناسیون افراد خریداری کرده اند. این واکسن در برخی مراکز بهداشتی درمانی کشورمان نیز تزریق می شود.
این واکسن مانند برخی دیگر از واکسن های کرونا مانند سینوفارم و فایزر مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته و توسط بسیاری از کشورها برای واکسیناسیون افراد خریداری شده است. این واکسن در برخی مراکز بهداشتی درمانی کشورمان نیز تزریق می شود.
برای ساخت واکسن آسترازنکا از چه فناوری استفاده شده است؟
تکنولوژی واکسن Astraznka؛ برخلاف واکسن سینوفارم، این واکسن سنتی نیست. این بدان معنی است که واکسن حاوی ویروس زنده نیست. بنابراین نمی تواند افراد را بیمار کند.
در واقع بخشی از پروتئین ویروسی برای ساخت واکسن آسترازنکا استفاده شد. بنابراین ممکن است در افرادی که این واکسن را دریافت کرده اند ایمنی قابل قبولی ایجاد کند.
عوارض جانبی احتمالی دریافت واکسن آسترازنکا چیست؟
اولین نکته ای که در هنگام دریافت واکسن آسترازنکا باید در نظر داشت این است که بلافاصله پس از دریافت واکسن از مرکز بهداشت خارج نشوید. برای اطمینان از اینکه بدن شما خیلی سریع به واکسن واکنش نشان نمی دهد، بهتر است 15 تا 20 دقیقه در محل واکسن صبر کنید.
به خاطر داشته باشید که ممکن است پس از دریافت واکسن عوارض جانبی وجود داشته باشد. بنابراین، اگرچه فناوری واکسن نشان داده است که می تواند بدون خطر بیماری از بدن محافظت کند، برخی از عوارض جانبی پس از دریافت واکسن کاملا طبیعی است.
این علائم می تواند در افراد مختلف به اشکال مختلف ظاهر شود. شدت این عوارض معمولاً یکسان نیست. اما در هر صورت طی چند روز پس از دریافت واکسن کاملا از بین می رود.
برخی از رایج ترین علائمی که ممکن است پس از دریافت واکسن کرونا تجربه کنید عبارتند از:
احساس درد، کبودی یا خارش در محل تزریق
دمای نور
سردرد
خستگی
درد عضلانی
درد مفاصل
اسهال
احساس لرزش
تورم غدد لنفاوی زیر بغل
کاهش اشتها
تعریق
سرگیجه
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، بهتر است استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید. اما به خاطر داشته باشید که علائم واکسن معمولا در عرض چند روز ناپدید می شوند. بنابراین، اگر شروع علائم طولانی شد، بهتر است داستان خود را برای تسکین بیشتر با پزشک خود در میان بگذارید.
همچنین به خاطر داشته باشید که وجود علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی یا سرفه عوارض جانبی هیچ یک از واکسن های تاج از جمله فایزر، مدرنا، سینوفارم، آسترازنکا و برکات نیست.
آیا درست است که تزریق واکسن آسترازنکا باعث لخته شدن خون می شود؟
عوارض جانبی داروهای ضد التهابی را هرگز نمی توان نادیده گرفت. واکسن Astrazenka نیز از این قاعده مستثنی نیست. بر اساس تحقیقات، درصد بسیار کمی از افراد پس از دریافت این واکسن دچار لخته شدن خون می شوند.
میزان لخته شدن خون در زنان زیر 50 سال که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند بسیار بیشتر است. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها تزریق واکسن آسترازنکا را در زنان زیر 50 سال ممنوع کرده اند.
نتایج مطالعه نشان می دهد که ایمنی ایجاد شده توسط واکسن Astrazenka در افراد مسن بسیار بالاتر است. بنابراین در برخی کشورها این واکسن را فقط به افراد بالای 60 سال تزریق می کنند.
واکسن استرازنکا چقدر موثر است؟
قبل از ظهور سویه دلتای کروناویروس، مطالعات نشان داد که واکسن Astrazenka تقریباً 92٪ در برابر کرونا مصونیت ایجاد می کند.
اما اکنون با ظهور گونه های مختلف این ویروس، اثربخشی واکسن آسترازنکا کاهش یافته است. در حال حاضر، به دلیل ظهور گونه دلتا کرونا، ایمنی ایجاد شده توسط واکسن آسترازنکا حدود 60 تا 67 درصد است.
با این حال، به جرات می توان گفت که واکسن Astraznka خطر ابتلا به بیماری شدید عروق کرونر قلب و مرگ را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
چرا واکسن آسترازنکا به یکی از محبوب ترین واکسن ها در جهان تبدیل شده است؟
تکنولوژی تولید، متفاوت از روش سنتی تولید واکسن و قیمت مناسب واکسن آسترازنکا، آن را در بسیاری از کشورهای جهان محبوب کرده است.
البته علاوه بر هزینه پایین این واکسن، مصونیت ایجاد شده توسط سازمان های وابسته به سازمان بهداشت جهانی، باعث محبوبیت بیشتر واکسن آسترازنکا در کشورهای مختلف شده است.
واکسن آسترازنکا برای چه گروه سنی مناسب است؟
در ابتدای واکسیناسیون تاج، پزشکان در برخی کشورها اکیدا توصیه کردند که واکسن آسترازنکا برای افراد بالای 45 سال مناسب باشد. اما اکنون که سویههای جهشیافته ویروس کرونا بسیاری از جوانان را مبتلا کردهاند و احتمال مرگ افراد جوان از تاج بسیار زیاد است، این واکسن بدون در نظر گرفتن سن تزریق میشود.
به همین دلیل است که افراد بالای 18 سال اکنون می توانند واکسن Astrazenka را دریافت کنند.
چه کسانی نباید واکسن آسترازنکا را دریافت کنند؟
طبق تحقیقات انجام شده واکسن آسترازنکا برای افرادی که سابقه واکنش های آلرژیک یا آنافیلاکسی دارند و همچنین برای افرادی که دمای بالای 38 درجه دارند توصیه نمی شود. همچنین لازم به ذکر است که آن دسته از افرادی که پس از دریافت اولین دوز این واکسن دچار عوارض جانبی شدید شدند. بهتر است دوز دوم واکسن آسترازنکا را مصرف نکنید.
منبع: سلامت نیوز