در اولین روز معاملاتی ماه مارس، شاخص های سهام قرمز شدند و شاخص اصلی 0.61 درصد کاهش یافت.
این روزها فضای پرنشاطی در سالن شیشهای حاکم است. بنابراین در گوشه و کنار گروه های ریالی مانند بانک و خودرو که طبق تجربه سال 94 به عنوان صنایع برجامی نیز شناخته می شوند، معامله گران در محدوده سبز تابلو تبلیغاتی معامله می کنند و در گوشه و کنار، صنایع دلاری و کالایی در مرکز قرار دارند. از فروش سهامداران این طناب همچنین تغییرات روزانه شاخص های بورس را محدود کرد.
علاوه بر شاخص کل، نماگر وزنی دیروز تنها 0.2 درصد افت ارتفاعی داشت تا دید واقعی تری از معاملات روزانه در بورس نشان دهد. این در حالی است که تداوم چرخش دماسنج ها در بازار و از دست دادن کانال یک میلیون و 280 هزار واحدی با وجود وضعیت عمومی مساعد کل سهام به نظر می رسد احتیاط سرمایه گذاران را نشان دهد.
بورسا و بردجام
فضای ایجاد شده با انتقال سیگنال سیاسی از وین به تهران مثبت است و کارگزاران بورس نیز مانند سال 94 تصمیم گرفتند سرمایه خود را به گروه هایی منتقل کنند که در کوتاه مدت بیشترین سود را از توافق هسته ای و لغو تحریم ها ببرند.
به این ترتیب دو گروه بانک و خودرو که البته اکنون در بین اهالی تالار شیشه ای به عنوان صنایع برجامی شناخته می شوند، در مقابل صنایع کالایی که بیشترین تاثیر را از نوسانات ارزی دارند، مورد توجه معامله گران قرار می گیرند. دوره ها در لیست فروش بازرگانان قرار دارند. گرفته اند.
به نظر می رسد برخی پارامترهای داخلی از جمله گزارش های مطلوب شرکت ها در 9 ماه گذشته، ثبات نسبی نرخ نیم دلاری در برابر قیمت اسکناس آمریکا در بازار آزاد، افزایش قیمت کالاها در بازارهای جهانی و اساسی کالاهایی از جمله مس و نفت که اخیراً رکوردهای جدیدی را به ثبت رسانده اند، هنوز مورد توجه سهامداران خرد و حتی نهادی بازار قرار نگرفته است، زیرا در حال حاضر تمرکز سرمایه گذاران تنها بر موضوع مذاکرات هسته ای ایران با قدرت های جهانی است و علی رغم با پتانسیل مذکور، بورس تهران و فرابورس ایران نظارت بر دیپلمات های کشور در وین را در دستور کار تجاری خود قرار داده اند.
بنابراین همانطور که گفته شد در چنین شرایطی که بازار از دید کارشناسان در فضای موفقی قرار دارد، رفتار معاملاتی سهامداران نیز نشان می دهد که جهت گیری استراتژی بورس رنگ و بوی برجامی به خود گرفته است. اما تردیدها همچنان پابرجاست، بازار سهام در بین مردم وجود دارد و همین امر مانع از ورود منابع جدید به سالن شیشه ای و افزایش تقاضا شده است.
اگرچه در کوتاه مدت پس از توافق هسته ای، کاهش ارزش دلار ممکن است نوسانات عرضی را برای بازار سهام و سهامداران ایجاد کند، اما در بلندمدت انتظار می رود سرمایه گذاران به متغیرهای پیرامونی شرکت ها توجه کنند. با لغو تحریم ها، تولید و فروش بنگاه ها چه به صورت واقعی و چه به صورت دلاری ارزش گذاری مثبتی دارد و می تواند سود واقعی (و نه اسمی) را برای بورس و سهامداران به همراه داشته باشد.
در این شرایط، اکتشافات سیاسی مبنای مهمی برای آغاز و تسهیل روند روابط بین الملل می شود. رونق عرضه نفت، صادرات محصولات داخلی به سایر کشورها، تسهیل نقل و انتقالات بین بانکی با کشورها، حذف هزینه های ناشی از دور زدن تحریم ها و استفاده از آن برای توسعه صنعتی، حذف تجار و بازرگانان تحریم و موارد دیگر. می تواند با معرفی فناوری های جدید منجر به توسعه کسب و کار، اشتغال زایی و بهبود زیرساخت های داخلی شود.
از سوی دیگر، مداخله دولت در فرآیند قیمت گذاری و به عبارت دیگر قیمت گذاری اجباری را می توان با افزایش ورود پول به اقتصاد از طریق مبادلات بین المللی به میزان قابل توجهی کاهش داد. اما کارشناسان پیشبینی میکنند حتی در صورت شکست مذاکرات هستهای که البته بعید است، ادامه روند نزولی سهام تقریبا بعید است، چرا که در آن زمان پیشبینی میشود که رشد شاخصهای بورسی همگام با تورم دوباره دنبال شود. انتظارات برای کشور
یکشنبه بازار سهام از طریق آمار
در اولین روز معاملاتی اسفند ماه، مواد شیمیایی، پالایشگاهی و فلزات اساسی بیشترین تاثیر منفی را بر حرکت نماگر اصلی بورس تهران داشتند. سایر زیر گروه ها و گروه های تحت تاثیر نیز پس از رهبران بازار، با صف های فروش سنگین مواجه شدند.
ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حق بازخرید ترجیحی) نیز به 1614 میلیارد تن رسید و نسبت به روز معاملاتی قبل کاهش یافت. گروه فلزات اساسی روز یکشنبه با نشت بیش از 70 میلیارد تن سرمایه واقعی مواجه شد و سپس گروه های نفتی و شیمیایی شاهد نشت نزدیک به 30 میلیارد تن سرمایه خرد بودند.
اگرچه در این فرآیند سرمایه گذاران نهادی جایگزین شدند، اما خروج سهامداران خرد از سهام شرکت های بزرگ، سیگنال هشدار دهنده ای به سایر معامله گران مبنی بر سقوط دلار بود. آن روز شاهد خرید خالص قابل توجه املاک در گروه بانکی (نزدیک به 40 میلیارد تن) بودیم.
سایر گروه ها از جمله محصولات فلزی، مخابرات، اطلاعات و ارتباطات از نظر خرید کم بودند. از اتفاقات مهم دو روز کاری ابتدایی این هفته می توان به تغییرات نرخ دلار اشاره کرد.
نرخ دلار آمریکا در بازار این هفته پس از مدت ها به میانه کانال 25 هزار تنی سقوط کرد که با توجه به ثبات نیم دلاری در کانال 24 هزار تنی می توان برای معامله گران بازار مثبت تلقی کرد. تن و کاهش فاصله بین این دو سرعت .
پیش بینی بورس اوراق بهادار تهران تا پایان سال
فردین آقا بزرگی – کارشناس بازار سرمایه: تجربه نشان داده است که انتقال سیگنال های مثبت و منفی ناشی از توافق یا عدم توافق در حوزه سیاست خارجی تا آستانه به روز رسانی آخرین اخبار تاثیر متفاوتی بر روند معاملات بورس کشور دارد. جو تجاری فعلی بر کاهش نسبی دلار در بازار آزاد متمرکز است.
اکنون به نقطهای رسیدهایم که به نظر میرسد جایی برای بهبود وجود ندارد، اما یکی از دلایل رکود بورس ممکن است به دلیل عدم قطعیتهای فراوان پیرامون احیای برجام، تعدیلهای مختلف نرخ اسکناس آمریکا و گمانهزنیها در مورد آن باشد. به دوره اصلاحات فرسایشی اشاره کرد که بیش از یک سال و نیم به طول انجامید.
شرایط کنونی بورس تهران و فرابورس ایران شباهت چندانی به سال های گذشته (مذاکرات با برجام در دولت قبل) ندارد، زیرا چند نکته در کنار هم فضای عمومی بلاتکلیفی را در بازار سرمایه و در کل اقتصاد تقویت کرده است. به نظر می رسد تعادل نسبی بین تعدیل و کاهش قیمت و سایر مشکلات ذکر شده در بورس اتفاق افتاده و منجر به کاهش حجم معاملات شده است.
اکنون مهمترین موضوعی که در چند دوره اخیر در روند فرسایشی معاملات بورس تاثیرگذار بوده، فضای ناخوشایند و غیرطبیعی سال 1399 است. اتفاقات سال گذشته منجر به استقبال بیشتر عرضه و تقاضا شده است.
در سال گذشته سرمایه گذاران کمترین توجه را به سیستم سودآوری شرکت ها داشته اند، در سال 1400 شرایط به گونه ای تغییر کرد که سهامداران نسبت به افزایش و کاهش سودآوری شرکت ها حساسیت بیش از حد منفی داشتند. این واکنش افراطی را می توان دوره گذار از اصلاحات سال 1399 و ورود به دوره جدید 1400 دانست که نتیجه آن می تواند نشان دهنده نقطه مناسب تری در بازار باشد.
کاهش فاصله بین سطح ارزش، ارزش ذاتی و ارزش تجاری شرکت ها می تواند باعث جذابیت بیشتر شرکت ها شود. ثبات در اقتصاد عمومی کشور و تصمیمات سیاسی از مذاکرات گرفته تا لزوم ایجاد تعادل در نرخ سود بین بانکی، نرخ سود موثر، مدیریت صحیح بازار ارز و… از جمله مواردی است که می تواند به تعمیق بازار سرمایه منجر شود، زیرا هرگونه بی ثباتی منجر به تکان اقتصاد و قطعاً بازار سرمایه می شود.
در 18 روز کاری آینده حجم تحویل بسیار بیشتر خواهد شد. موسسات و موسساتی که برای پرداخت حقوق نیاز به نقدینگی دارند سهام می فروشند تا عرضه بیشتر از تقاضا باشد. مناسب تلقی می شود.