فوتبال ایران روزهای عجیبی را سپری می کند; در حالی که تیم ملی آماده میشود تا سریعترین مسابقه مقدماتی جام جهانی خود را در فوریه امسال جشن بگیرد و قدرت خود را با شکست دادن رقبای بیشتری در آسیا نشان دهد، ممکن است حدود یک ماه بعد با چالشی سخت مواجه شود که مجلس عوام آن را تشویق کرده است. اسلامی و البته نمایندگان فعلی باشید!
موضوع مربوط به اساسنامه فدراسیون فوتبال است که چیزی تا پایان مهلت تصویب قانونی باقی نمانده و عرصه بر فدراسیون فوتبال ایران از یک سو و برای فوتبال ایران از سوی دیگر در حال تنگ شدن است. . فوتبال ایران این روزها با درخشش ستاره های بی نظیرش در عرصه ملی بار دیگر به قدرت اول آسیا تبدیل شده و کمی رنگ و آرامش فنی پیدا کرده است.
سوال قانون اساسی و نگرانی هایی که مجلس در مورد آن مطرح کرده می تواند این خواب راحت را مختل کند. برای اینکه بفهمیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است، ابتدا باید خیلی سریع مسائل موجود در اساسنامه را بررسی کنیم.
فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) چند سالی است که وضعیت فدراسیون فوتبال ایران را زیر نظر دارد و موضوع دخالت دولت در امور این فدراسیون را بسیار جدی می گیرد. پس از استعفای مهدی تاج از فدراسیون فوتبال ایران، این نهاد مجوز برگزاری انتخابات فدراسیون را صادر نکرد چرا که معتقد بود باید بندهای مختلفی در اساسنامه فدراسیون فوتبال تغییر کند.
دو سه بند مهمی که فیفا تاکید کرده تا زمانی که این بندها اصلاح نشود، اجازه برگزاری انتخابات و تعیین رئیس جدید را به فوتبال ایران نمی دهد. یکی از بندهای آن حضور وزیر ورزش در مجمع عمومی فدراسیون فوتبال و حق رای به نمایندگی از وی بود.
طبق اعلام فیفا، این بند مداخله مستقیم دولت در اداره فدراسیون است. اما بند اصلی مربوط به بند اول اساسنامه بود که فدراسیون فوتبال را «سازمان عمومی غیردولتی» تعریف می کند. چند سالی است که فیفا به این ابهام عبارت «عمومی» پایبند بوده و معتقد است چنین سخنانی به بهانه های مختلف زمینه را برای دخالت دولت در امور فدراسیون فراهم می کند.
سرانجام پس از کش و قوس فراوان، اساسنامه جدیدی برای فدراسیون فوتبال ایران نوشته شد که در آن دو بند اصلاح شد. حضور وزیر ورزش ابتدا محترم شمرده شد و عنوان شد که وی حق رای ندارد. وی در خصوص بند اول اعلام کرد که فدراسیون فوتبال ایران یک سازمان مستقل و غیردولتی است.
قانون اساسی جدید با اصلاحات به تصویب دولت رسید و به فیفا ارسال شد. فیفا اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال را نیز تصویب کرد و به ایران علاوه بر اجازه انتخاب فدراسیون فوتبال، یک سال فرصت داد تا این اساسنامه را که باید چراغ سبز مجلس ایران نیز داشته باشد، نهایی کند.
اکنون تنها سه ماه باقی مانده است که کمتر از صد روز به پایان ضرب الاجل فیفا برای فوتبال ایران می گذرد. نکته بحث برانگیز این است که قانون اساسی که به تصویب فیفا و دولت رسیده است در مجلس مانده است و نمایندگان مجلس هنوز درباره تدوین و تصویب علنی آن تصمیمی نگرفته اند.
برخی از نمایندگان مجلس همچنان به یک بند در قانون اساسی حساس هستند، ماده ای که فیفا بیشترین حساسیت را نسبت به آن داشته است و می گوید عنوان نهاد مستقل برای فدراسیون فوتبال ایران ضروری نیست. اما فیفا تاکید می کند که فدراسیون های مرتبط با این نهاد باید مستقل و عاری از دخالت دولت در امور اداری باشند.
بی توجهی نمایندگان در این زمینه می تواند عواقب خطرناکی برای فوتبال ایران داشته باشد. ضمن اینکه همین فوتبال قبلاً توسط فیفا تهدید شده و از تاریخ کمیته نقل و انتقالات جان سالم به در برده است.
نکته اینجاست که در صورت عدم تایید مجلس با تغییرات صورت گرفته در اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال، فوتبال ایران در آستانه جام جهانی با چالش عجیبی روبرو خواهد شد که می تواند موضوع را به کمیته نقل و انتقالات بازگرداند.
یعنی فیفا افرادی را با نظر مستقیم خودشان و فارغ از قوانین ایران برای نوشتن اساسنامه جدید برای فوتبال ایران منصوب می کند. بحث خطرناک این است که کمیته نقل و انتقالات لزوما نباید از چهره های ایرانی تشکیل شود و این خطر وجود دارد که یک خارجی اساسنامه جدیدی برای فوتبال و قوانین مربوط به ایران بنویسد.
حال این سوال مطرح می شود که آیا نمایندگان مجلس فعلی تمایلی به عدم پذیرش قانون اساسی دارند و تصمیم نهایی در این مورد را یک خارجی می گیرد؟ شاید این نکته چندان مورد توجه نمایندگان پارلمان قرار نگرفته باشد، اما نباید فراموش کرد که موضوع آنقدر حساس و ظریف است که می تواند عواقب جدی تری داشته باشد.
ماده 1 اساسنامه فدراسیون فوتبال در شرایطی به فیفا توجه ویژه ای داشته است که قبلا یکی دو بار اصلاح شده است. در ابتدا از فدراسیون فوتبال ایران به عنوان یک سازمان غیردولتی یاد می شد، اما بعداً در تصمیمی جنجالی که احتمالاً تحت تأثیر تصمیم گیران نزدیک به سایر فدراسیون ها بود، کلمه «عمومی» به آن اضافه شد.
در مقطعی عنوان شد که 50 یا 51 فدراسیونی که در ایران فعالیت می کنند را نمی توان NGO عمومی نامید، اما فدراسیون های فوتبال می توانند غیردولتی باشند. بعداً در اساسنامه در همان بند یک کلمه عمومی به غیردولتی اضافه شد و فیفا از آن زمان با تردید به این کلمه نگاه کرده و معتقد است که تاریخ استقلال فدراسیون فوتبال در ایران زیر سوال رفته است.
درج کلمه نهاد مستقل در اساسنامه فدراسیون فوتبال پس از همین حساسیت ها صورت گرفت که در نهایت با چراغ سبز فیفا مواجه شد. اما حالا که فوتبال ایران در آستانه صعود به جام جهانی است، این موضوع به یک دغدغه جدی تبدیل شده است. در واقع فیفا در تاریخ اساسنامه فدراسیون فوتبال ایران به اندازه کافی انعطاف پذیر بوده است و به سختی می توان تصور کرد که از این پس مانند گذشته راه برای اصلاح این موضوع باز شود.
این در حالی است که یکی دو کشور در حال رقابت با ایران بر سر موضوع صعود به جام جهانی از جمله امارات در این میان جام داغتر از خاکستر است و با تماشای اتفاقات رخ داده در این حوزه سعی در فشار بر فیفا دارد. برای سفت کردن فوتبال.آنها ایرانی هستند به امید اینکه فرجی بتواند وارد جام جهانی شود.
در چنین اتفاقی این سوال مطرح می شود که آیا مجلس آگاهانه و با علم به بروز چنین مشکلاتی به موضوع اساسنامه فدراسیون فوتبال عمل می کند یا خیر؟ هر چه هست سرنوشت این روزهای فوتبالی به ویژه در آستانه جام جهانی در دست نمایندگانی است که اکثرا مدعی فوتبالی هستند و از مشکلات مدیریتی در این حوزه آگاه هستند.
در حال حاضر، با توجه به زمان کمی که تا پایان دوره فیفا باقی مانده است، مجلس شایسته رهبری است و نگرانی ها در مورد اساسنامه فدراسیون فوتبال را در اسرع وقت برطرف کند.