بورس تهران بار دیگر خوشحالی خود را در روز دوشنبه به رخ سهامداران خود کشید و شاخص کل این بازار پس از 23 روز کاری با رشد 1.18 درصدی به کانال 1.4 میلیون ابر کانال بازگشت.
این روند صعودی در حالی صورت گرفت که هم شاهد شناخت بنیادی جذابیت قیمت ها در سطوح فعلی و حمایت از مشوق های بنیادی بورس بودیم و هم از نگاه کارشناسان فنی پس از غلبه بر مقاومت یک میلیون و 300 هزار واحدی به تداوم. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران هموار شد.
این در حالی است که کارشناسان تاکید می کنند که بازگرداندن اعتماد به فعالان واقعی بازار سهام که هنوز اقدام به خرید فعال سهام نکرده اند، بستگی به دیدگاه سیاست گذاران اقتصادی برای این بازار دارد.
نوع اصلی معامله گران
شب گذشته ساعت 18:00 به وقت محلی (20:30 به وقت تهران) دور جدید مذاکرات هسته ای در سطح روسای هیئت های مذاکره کننده 1+5، اتحادیه اروپا و ایران برگزار شد. در زمان نگارش این مطلب خبری از این دیدار منتشر نشده است.
فعالان بازار و سرمایه گذاران این روزها همیشه وین را دیده اند و منتظرند ببینند در این دور از مذاکرات چه گفته می شود. گزاره ای که می تواند تاثیر مستقیمی بر قیمت ارز در بازار آزاد داشته باشد و به طور غیرمستقیم معاملات سهام را چه در حاشیه دلار و چه در سرنوشت تحریم ها تحت تاثیر قرار دهد.
با این حال، قدرت معاملات دیروز نشان داد که سهامداران به این دور از مذاکرات خوش بین هستند و این بار با دید واقع بینانه تری به موفقیت مذاکرات می نگرند. پیش از این کاهش ارزش دلار، هسته مرکزی برخی سهامداران را در صورت توافق به هراس انداخت و هرگونه خبر مثبت در این زمینه، سهام را برای فروش تحت فشار قرار داد.
اکنون به نظر می رسد معامله گران متوجه شده اند که اگر تحریم ها پس از مذاکرات هسته ای برداشته شود، بازار سهام سود خواهد برد و اثرات کاهشی نرخ دلار نه تنها در میان مدت جبران می شود، بلکه کسب و کارها نیز از رفع تحریم ها سود خواهند برد.
در جایی که لغو تحریم ها ظاهر می شود، برخی از چالش های کنونی پیش روی بورس مانند تعطیلی برق و گاز و تعطیلی کارخانه ها مورد توجه قرار گرفته و سیاست های نظارتی در بخش های مختلف اقتصادی کشور بررسی می شود.
واقعیت این است که تحریم های اعمال شده در سال های اخیر اجرای بسیاری از پروژه های بالادستی در زنجیره برق و گاز را به تاخیر انداخته است. بنابراین با توجه به افزایش مصرف گاز در بخشهای مختلف صنعت، هر ساله با افزایش مصرف داخلی در روزهای سرد زمستان، با مشکل تزریق گاز در کارخانههای تولیدی مواجه میشویم.
اما در صورت رفع تحریم ها می توان امیدوار بود که سایه ریسک نهایی گاز و برق توسط بورس و سهامداران برطرف شود تا علاوه بر رفع هزینه های پنهان تحریم ها، شاهد واقعی و غیر واقعی باشیم. -رشد سود اسمی این شرکت های بورسی.
در عین حال باید توجه داشت که پایه دلار در شرکت های کالایی 23 تا 24 هزار تن است و بنابراین نوسان جزئی این اسکناس آمریکایی خطری برای سودآوری این گروه از شرکت های ثبت شده ندارد. به عبارت دیگر، حتی اگر دلار تا این حد سقوط کند، هیچ تهدیدی برای سودآوری این گروه از شرکت های بورسی وجود ندارد.
در روزهای اخیر اسکناس های آمریکا در بازار ارز کف جدیدی نشان داده اند. جایی که نوسانات کم دلار حول مرز 30 هزار تن برای مدت طولانی ادامه دارد. از سوی دیگر در نیمی از بازار، دلار در کانال 24 هزار تنی باقی می ماند که خبر خوبی برای شرکت های کالایی در بورس تهران است.
به همین دلیل دیروز شاهد افزایش نسبی تقاضا در تالار شیشه ای و ارزش معاملات خرد بودیم که اگرچه نتوانست از 3 تریلیون تن فراتر رود، اما نسبت به روز کاری قبل و البته کمترین میزان ثبت شده در آذرماه افزایش یافت و به 2819 میلیارد تن رسید.
گذار معامله گران از مقاومت فنی
در حالی که کارشناسان بورس از مقاومت شاخص کل با مقاومت 1.3 میلیون واحدی صحبت می کردند، دیروز این نماگر توانست بر این مقاومت فائق آید و از نظر فنی سطوح بالاتری از این نماگر را انتظار دارد.
کارشناسان فنی این بازار نیز نسبت به وضعیت بورس مثبتتر هستند و انتظار افزایش قیمتها در تالار شیشهای را دارند. با این حال، آنها معتقدند که رسیدن به اوج در سال 1999 مستلزم تحلیل رفتار سیاستمداران و نگاه آنها به بازار سهام است که امسال بعید به نظر می رسد.
پشتون مشهوری نژاد، کارشناس بازار سهام در روندهای فنی می گوید: از نظر فنی، نشانه هایی از بازگشت به روند صعودی در بورس وجود دارد و به طور سنتی فصل بهار اغلب نقطه شروع تحولات مثبت در بورس ایران است. در شاخص بورس تهران حرکت صعودی بازار در روزهای اخیر شاید برای این روند سنتی خوشایند باشد.
متأسفانه برخورد غیراصولی دولت با بورس و سهامداران آنقدر به باور سهامداران ضربه وارد کرده و فعالان بورس را به وحشت انداخته است که بعید به نظر می رسد پول مردم عادی به راحتی به بورس بازگردد. آنچه این روزها شاهد آن هستیم تنها سرمایه های قدیمی های بازار است که پس از مشاهده رشد تورم در بازارهای موازی مانند ملک، ارز و خودرو به این نتیجه رسیدند که فروش سهام در حال حاضر. سطح پایین قیمت باعث تورم بیش از حد در سایر فرصت های سرمایه گذاری باقی می ماند.
به همین دلیل این حرکت مثبت آغاز شده است. بنابراین به نظر می رسد روند صعودی فعلی ناشی از همین سرمایه گذاری ها در بازار باشد و نه تزریق منابع جدید. از نظر فنی، این روند صعودی تا زمانی که شاخص به بالای یک میلیون و 460 هزار نرسد، قدرت لازم را نخواهد داشت، اما در صورت عبور از این خط، ادامه رشد منتفی نخواهد بود.
در اولین حرکت تا یک میلیون و 580 هزار واحد و در صورت عبور از این مقاومت، رشد شاخص تا رقم یک میلیون و 900 هزار واحد خواهد بود. اما در حال حاضر با توجه به نگرش سیاستمداران به بورس و بازگشت اعتماد سرمایه گذاران به بازار و متولیان آن، به جز سال آینده، هدفی بالاتر از این انتظار نمی رود.
مرحله OTC برای شروع حذف حجم عمده
یکشنبه شب بود که فرابورس ایران در اطلاعیه های مهمی مبنی بر حجم نمادهای پایه برای خرید و فروش در بازار پایه، تصمیم به تغییر حجم پایه نمادهای پایه در صورت قرار گرفتن در صف خرید و فروش 20 روزه گرفت. به معنای حذف حجم اصلی برای این کاراکترها است.
حجم مبنا حداقل تعداد سهامی است که باید در طول روز معامله شود تا قیمت این سهم بسته به سقف و کف دامنه نوسانات افزایش یا کاهش یابد. «پایه حجمی» میراثی از «محدوده نوسانات» در بورس است که در سال 1382 متولد شد، تضعیف نقدینگی در بورس اما مهمترین ایراد این قانون این بود که در سالهای اخیر نه تنها بازار سهام، بلکه در محاسبه شاخص کل نیز نشان داده شده است، به طوری که با وجود معاملات سهام در کف، قیمت مجاز در زمان صف است. فروش (خرید) اتفاق افتاد، اما به دلیل بسته شدن معاملات و عدم انجام معاملات، قیمت پایانی آنچنان کاهش (افزایش) نداشت و در نتیجه شاخص کل از انعکاس واقعیت معاملات بازماند و مانند آینه ای تاریک عمل کرد. .
بورس دوشنبه از پنجره آمار
در روزی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افزایش 1.18 درصدی از 348 نماد معامله شد، قیمت پایانی 283 سهم (81 درصد) مثبت و 50 سهم (14 درصد) در سطوح منفی معامله شد. . در این بازار 46 نماد (13 درصد) به ارزش 116 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند اما در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در 9 نماد بورسی (30 درصد) به ارزش 83 میلیارد تن بودیم.
با این حال، در روزی که آیفکس با رشد 0.33 درصدی روبرو شد، 141 نماد شامل 104 نماد (74 درصد) مثبت و 35 نماد (25 درصد) منفی در فرابورس ایران معامله شد.
در این بازار 30 نماد (21 درصد) برای خرید 49 میلیارد تنی صف تشکیل دادند و در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در نماد بورس (یک درصد) به ارزش 23 میلیارد تن بودیم. بازار پایه نیز دیروز میزبان 139 شخصیت بود.
از این تعداد 50 سهم (36 درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد 82 سهم (59 درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار 24 نماد (17 درصد) به ارزش 649 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند و صف فروش در این بازار به 52 نماد (37 درصد) به ارزش 179 میلیارد تن تقسیم شد.