سرمایه گذاران معاملات دوشنبه تصمیم گرفته اند سهام خود را در مناطقی بفروشند که به گفته بسیاری از کارشناسان کمتر از ارزش ذاتی سهام است.
دیروز رفتار هیجانی معامله گران را فرا گرفت به طوری که پس از این رفتار ارتفاع دماسنج اصلی بورس تهران 25 هزار و 249 واحد کاهش یافت و در نهایت شاخص کل مجبور شد تنها در 100 واحد به کانال 1.2 میلیون واحدی بازگردد. روزهای کاری. شد.
دیروز همزمان با کاهش قیمت سهام شرکت های بزرگ و بازارسازان، سهام گروه های کوچک و متوسط با تعدیل قیمتی منفی همراه شد و شاخص کل بورس که متاثر از تمامی نمادهای تجاری به طور یکسان است، ۱. 8 درصد و در پایان معاملات به 349197 عدد می رسد.
این در حالی است که ارزش معاملات خرد بورسی (سهام و حق ترجیح) در 2288 میلیارد تن تثبیت شده است. به گفته کارشناسان بازار سرمایه، بودجه 1401 عامل اصلی افزایش فشار فروشندگان در معاملات دیروز بود اما در حالی که برخلاف گمانه زنی ها در محاسبه درآمد و هزینه سال آینده شاهد شکل گیری موجی از فروش سهام توسط سرمایه گذاران بودیم. ، اکثر بودجه های فرآیند کسب و کار شرکت های بورسی و فرابورس مثبت تلقی می شوند.
رفتارشناسان بازار سرمایه در عین حال معتقدند رفتار غیرواقعی و غیرمنطقی برخی سرمایه گذاران در کنار قوانین محدودکننده و ناکارآمد بورس، نه تنها رکود معاملات را تشدید می کند، بلکه ممکن است روند فرسایشی کاهش قیمت سهام را ادامه دهد. از پول. بخش تولید و تزریق آن به بازارهای غیر تولیدی.
همان طور که گفته شد، نتیجه اظهارات کارشناسان نشان می دهد که افت شدید شاخص کل طی دو روز کاری گذشته ناشی از فضای شبهه آفرینی در معاملات سهام در کشور است که منجر به ایجاد صف های طولانی بدون منطق و حمایت بنیادی سرمایه گذاران شده است. در تجارت. دیروز تشکیل شد.
در زمان تقدیم بودجه دولت سیزدهم به مجلس شورای اسلامی شاهد حذف یک ریسک بزرگ در فرآیند تجارت بودیم که احتمالاً در سال 1401 با تصویب بودجه جاری تأثیری بر سودآوری سهام اکثر صنایع و شرکت ها نخواهد داشت. .
بنابراین مجموع بودجه از سوی کارشناسان اقتصادی مثبت ارزیابی می شود و از جمله انگیزه های مثبتی را به جامعه سهامی کشور ارسال می کند، اما دیروز بر معاملات بورس به گونه ای دیگر رصد شد. به نظر می رسد شرایط بورس به گونه ای است که در حال حاضر معامله گران وزن بیشتری به اخبار منفی می دهند.
حذف ارز ترجیحی یکی از اقدامات سنجیده دولت در بودجه برای کاهش فشار مالی و از همه مهمتر جلوگیری از توسعه رانت در اقتصاد کشور است. این رویداد قطعا تاثیر مثبتی بر سرمایه گذاران در صنایع مختلف از جمله داروسازی خواهد داشت.
با توجه به نرخ 23000 دلاری اسکناس آمریکا، موضوع دیگری است که قطعا در بهبود فضای کسب و کار در اکثر صنایع به خصوص بانک و بیمه موثر است. نرخ سود املاک معدنی که هر ساله به دلیل تعدیل مثبت آن مورد انتقاد سرمایه گذاران قرار می گیرد، امسال تغییری نکرده است.
تخصیص مالیات بر معاملات سهام به صندوق تثبیت بازار موضوع دیگری است که عزم دولت را برای حمایت از بازار سرمایه کشور نشان می دهد. تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار موضوع دیگری است که رئیس سازمان بورس در تازه ترین اظهارات خود از آن رونمایی کرد.
اگر حمایت ها جنبه دخالت در روند معاملات سرمایه گذاران را آشکار نکند، این گونه موارد قطعا می تواند به نفع بخش تولیدی اقتصاد کشور باشد. از سوی دیگر، کاهش مالیات شرکت ها یک رویداد مثبت است که ممکن است بر فضای معاملات کلی بازار سهام تأثیر بگذارد.
انتشار اوراق قرضه یکی دیگر از موضوعات مورد توجه سرمایه گذاران بورسی است، هرچند کارشناسان معتقدند به دلیل متفاوت بودن ریسک پذیری سرمایه گذاران بورس و بدهی، مشارکت کنندگان در این بازارها از نظر سود با یکدیگر تداخل نخواهند کرد، اما اثر روانی این امر باعث می شود. سال آینده به دلیل کاهش 45 درصدی انتشار این اوراق کاهش می یابد.
این مهم را می توان در جای خود به عنوان یکی دیگر از سیگنال های مثبت دولت به بورس نام برد. اما تنها چیزی که می تواند سودآوری شرکت ها را تعدیل منفی کند، بحث افزایش نرخ سوخت گاز صنعتی خواهد بود که احتمالاً گامی در جهت چنین افزایشی از سوی دولت است.
اگرچه دولت بارها بودجه 1401 را اعلام کرده است، با فرض ادامه تحریم ها، اما در صورت اتخاذ سیاست خارجی مثبت (مذاکرات هسته ای)، سرمایه گذاران می توانند با افزایش تولید و بهبود فضای کسب و کار، انتظار افزایش سودآوری شرکت های تولیدی را داشته باشند.
دیروز خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی حاکی از انتقال 436 میلیارد تن سهم از سبد سرمایه گذاران حقیقی به سبد سرمایه گذاران حقوقی بود. مواد شیمیایی با نزدیک به 90 میلیارد تن و فلزات اساسی با بیش از 50 میلیارد تن بیشترین فروش خالص کالاهای واقعی را در این روز معاملاتی به خود اختصاص داده اند.
باشعاری از آمار دریچه
در روزی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از 335 نماد معامله شده 1.91 درصد افت کرد، قیمت پایانی 26 سهم (80 درصد) مثبت و 304 سهم (91.9 درصد) در سطوح منفی معامله شدند.
در این بازار 5 نماد (یک درصد) برای خرید 60 میلیارد تنی صف تشکیل دادند. اما برخلاف آنها شاهد تشکیل صف فروش 145 نماد بورسی (43 درصد) به ارزش 321 میلیارد تن بوده ایم. با این حال، در روز افت 1.41 درصدی آیفکس، 125 نماد در فرابورس ایران معامله شد که 15 سهم (12 درصد) مثبت و 126 نماد (101 درصد) منفی بود.
در این بازار 4 نماد (30 درصد) به ارزش 30 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند و در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در 69 نماد بورسی (55 درصد) به ارزش 139 میلیارد تن بودیم. بازار پایه نیز دیروز میزبان 123 معامله نماد بود.
در این میان 16 سهم (13 درصد) مثبت باقی ماندند و در مقابل شاهد 101 سهم (82 درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار 10 نماد (80 درصد) به ارزش 67 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند و صف فروش در این بازار به 94 نماد (76 درصد) به ارزش 259 میلیارد تن تقسیم شد.