بازار سهام سبز شد

بازار سهام در اولین روز هفته سبز شد و امیدواری ها برای بازگشت بازار سهام به روند صعودی را تقویت کرد. بر این اساس، روز گذشته نماگر اصلی بورس موفق به رشد 0.95 درصدی شد در حالی که تا چندی پیش دور جدید کاهش قیمت در این بازار، شاخص کل را به زیر 1.3 میلیون واحد رساند و بسیاری بر این باورند که سطوح پایین تر احتمالاً به زودی خواهد بود. بر روی دماسنج اصلی بازار سهام نشان داده شده است.

با این حال، این اتفاق نیفتاد. نبود عرضه زیاد همراه با کمبود نسبی تقاضا در روز چهارشنبه، اگرچه نتوانست به افزایش چشمگیر نماگر منجر شود، اما تنها شکست نماگر گام مثبتی بود، بنابراین در روز شنبه شاهد ادامه روند صعودی نخواهیم بود. شاخص سهام

بر این اساس، روز شنبه شاخص کل بورس حدود 12 هزار واحد رشد کرد و به سطح یک میلیون و 305 هزار واحد رسید. نمادهایی مانند «شپدیس»، «پارسان»، «کگل» و «هدرو» بیشترین تأثیر را در رشد شاخص بورس داشتند. این نشان دهنده بازگشت بازار به سمت دلار و نمادهایی است که در هفته های اخیر در مقابل فشار ریسک های مختلف از جمله ابهام در ارقام بودجه پیشنهادی و مذاکرات احیا مقاومت کرده اند.

در شاخص همگن روند مشابهی با توسعه شاخص پایه داشت. این نماگر نیز در آخرین روز معاملاتی 0.72 درصد افزایش یافت که تفاوت چندانی با تغییرات شاخص کل ندارد. این نشان می دهد که بازار طی روز گذشته تقریباً یک طرفه رشد کرده است و تحولات بازار و فراتر از آن نه تنها بر شاخص ها تأثیر گذاشته است.

اما چه عاملی توانسته است روند منفی بورس را در روزهای اخیر تغییر دهد و زمینه تطبیق تقاضا با بازار سرمایه را فراهم کند؟ به نظر می رسد بورس به برخی اخبار مهم پاسخ دهد.

مصمم به حمایت

بررسی روند توسعه بورس در روزهای اخیر نشان می دهد این بازار در هفته های اخیر تا حدودی تحت تاثیر از دست دادن حمایت روانی یک میلیون و 300 هزار واحدی و ابهامات ناشی از لایحه بودجه 1401 در بازار سرمایه قرار گرفته است. این موضوع نه تنها منجر به افزایش شفافیت نسبت به ابهامات بودجه در هفته گذشته شد، بلکه تاثیر مخرب نزولی شاخص بورس بر افکار عمومی را به همراه داشت و مسئولان مختلف را به حمایت از بازار سرمایه و نظارت بر روند توسعه آن واداشت.

یکی از این تلاش ها که هفته گذشته مورد توجه اهالی بورس قرار گرفت، دیدار غلامحسین محسنی اجایی رئیس قوه قضائیه با مجید عشقی رئیس سازمان بورس بود. در این نشست دو طرف به بررسی مشکلات مختلف به وجود آمده در بورس پرداختند و به بررسی کاستی های بازار سرمایه و دلایل رکود شدید در این بازار پرداختند.

از سوی دیگر در همین روزها بود که اخباری مبنی بر محتوای بودجه پیشنهادی دولت برای سال جاری در میان فعالان بازار سرمایه پیچید که برخی سوءتفاهم ها پیرامون آن برطرف شد. به عنوان مثال با توجه به نگرانی‌های مربوط به مالکیت معادن که در بودجه سال آینده افزایش چشمگیری داشت، گفته شد که این رقم تغییری نکرده و افزایش آن نسبت به سال‌های گذشته به دلیل علاقه برخی معادن به کشور است. هنوز پرداخت نکرده اند.

  عکس/ سلفی ناصرالدین شاه

همانطور که از بررسی لایحه پیشنهادی بودجه سال آینده مشخص است، رقم مذکور حدود 40 هزار میلیارد تن است که به گفته مدیر روابط عمومی سازمان بورس تعهدی برای اجرای آن ندارد.

علاوه بر این افزایش قیمت سوخت برای تولیدکنندگان فولاد داشتیم. در بودجه پیشنهادی سال 1401 قیمت گاز این صنایع به طور ناگهانی از 30 درصد قیمت مواد اولیه پتروشیمی به 100 درصد افزایش یافت. این افزایش بیش از 3 برابری باعث شده نمادهای صنعت فولاد که همواره یکی از مطمئن ترین صنایع بزرگ بازار بوده اند با بی مهری خریداران مواجه شوند.

چندی بعد اما زیان های پیش بینی شده این صنعت نیز توسط محل مذکور تکذیب شد و رئیس سازمان بورس از آزادسازی نرخ دلار در سامانه نیما برای صنایع تولیدی خبر داد. شنیده ها حاکی از آن است که با وجود افزایش قابل توجه هزینه های تولید برای این شرکت ها، آزادسازی رقابت از نظر قیمت ارز به تنهایی می تواند تا سقف 20 هزار میلیارد تن فولاد برای صنعت فولاد به ارمغان بیاورد.

اظهارات جدید رئیس جمهور

در آغاز معاملات روز شنبه، در حالی که تمام جزئیات لایحه بودجه 1401 و مشکلات بورس در کانون توجه قرار گرفت، اظهارات رئیس کل بورس درباره نحوه تقویت صندوق تثبیت و همچنین جلوگیری از افزایش هزینه های صنعتی، بازار را به سمت افزایش انرژی سوق داد. از قیمت ها لذت ببرید

به گفته مجید عشقی، حمایت از بورس در تصمیمات دولت بسیار بیشتر از آن چیزی است که فعالان بورس تاکنون در بودجه دیده اند. وی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما 21 از تصویب 10 بند از پیشنهاد وزارت اقتصاد به دولت در ستاد اقتصادی دولت برای رونق بازار سرمایه خبر داد و گفت: این 10 بند با اصرار و هشدار به تصویب رسید. وزیر اقتصاد.

بر این اساس مقرر شد از افزایش شدید هزینه ها در بخش های تولیدی و صنعتی جلوگیری شود. همچنین پیش بینی می شود در این مرحله به صندوق تثبیت کمک شایانی شود و توانایی آن در حمایت از بازار سرمایه افزایش یابد. به گفته رئیس سازمان بورس، جزئیات این 10 بند قرار است از سوی وزیر اقتصاد اعلام شود.

در این راستا مبلغ اختصاص یافته به صندوق توزیع بیش از مبلغی است که در بودجه پیشنهادی دولت به مجلس درج شده است. به گفته رئیس سازمان بورس، این رقم تقریباً 10 برابر بیشتر از میزان ذکر شده در لایحه است و پیش بینی می شود منابع آن از طریق انتقال دارایی به صندوق و 50 هزار میلیارد تن نقدینگی باشد.

با توجه به اینکه در حال حاضر نحوه و زمان این پول مشخص نیست، نمی توان در مورد نحوه حمایت از بازار و نحوه عرضه آن در بازار اظهار نظر کرد.

  ما نمی توانیم مردم را به دلیل حکومت بد و ساختار ناکارآمد در تعلیق نگه داریم

با این حال می توان از نظر کارشناسان بازار سرمایه در این زمینه راضی بود که معتقدند این حمایت تا حد زیادی به نفع بازار سرمایه است. به گفته آنها این موضوع می تواند بورس را از روزهای تلخ گذشته نجات دهد و وضعیت بورس را بهبود بخشد.

البته در این خصوص امیرمهدی صبایی، رئیس هیات مدیره صندوق تثبیت به تشریح چگونگی تقویت صندوق توسعه ملی پرداخت.

وی بیان کرد: مصوبه اخیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، 510 میلیون دلار معادل 12 هزار میلیارد تن سپرده جدید توسط صندوق توسعه ملی پیش بینی شده است. وی ادامه داد: با پیگیری های انجام شده و طبق هماهنگی ها و توافقات صورت گرفته مقرر شد این مبلغ به تدریج به حساب صندوق تثبیت واریز شود. وی افزود: پیشنهادهای دیگری از جمله واگذاری دارایی از دولت به صندوق به میزان 50 همات (هزار میلیارد تن) به منظور تقویت توان مالی صندوق در دست پیگیری است.

از این دارایی ها می توان برای حمایت مالی و تجهیز منابع حمایتی بازار استفاده کرد.» به نظر می رسد در صورت تقسیم این دو رقم، این صندوق علاوه بر 30 درصد کارمزدی که در ازای خرید و فروش در بورس به دست می آورد، بتواند نقش فعال تری در بازار سرمایه ایفا کند.

بورس اوراق بهادار سه گانه

اما در کنار این اخبار و تحلیل ها، چند عامل مهم نیز وجود دارند که توانسته اند از قیمت های بازار سرمایه حمایت کنند. همانطور که در گزارش های قبلی ذکر شد. قیمت دلار بر روند قیمت در بازار سرمایه تاثیر بسزایی دارد.

تقریباً 70 درصد ارزش بازار در این بخش از اقتصاد کشور متعلق به شرکت های دلاری یا آنهایی است که محصولاتشان مستقیماً تحت تأثیر دلار قرار دارد. در ماه های اخیر رشد قیمت دلار در بازار آزاد در حالی ادامه داشته است که قیمت این عامل مهم اقتصادی در سامانه نیما در حدود 23 هزار و 100 جلد باقی مانده است.

این امر موجب شده تا افزایش قیمت سهام در بازار آزاد به دلیل خوش بینی نسبت به تغییر نرخ ارز در سامانه نیما در برخی نمادهای دلاری در بازار افزایش یابد. اما این روند در ماه گذشته و همزمان با افزایش قیمت دلار به حدود 31 هزار تن محدود شده است، زیرا شکاف قیمت در بازار آزاد با سامانه نیما به حدی ادامه یافته که فعالان بازار به رعایت آن امیدوار شده اند. بازار دلار کاغذی ضعیف شده است و بسیاری را به این باور رسانده است که این شکاف، حداقل در کوتاه مدت، پر نخواهد شد. این موضوع باعث شده تا بسیاری از سرمایه گذاران بر این باور باشند که قیمت دلار برای 1400 صورت مالی در محدوده 23000 تن باقی می ماند.

البته تاکنون اتفاق افتاده که قیمت ارز در سامانه نیما مدتی است که روند صعودی به خود گرفته است. افزایش قیمت ارز از محدوده 23 هزار حجمی قبلی که برای بسیاری از فعالان بازار و حتی تحلیلگران بعید شده بود، اکنون در حال وقوع است. در چند روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا در سامانه نیما از مرز 24 هزار تن گذشت و این روند در روز شنبه ادامه داشت تا فاصله آن از حدود 30 هزار تن در بازار آزاد کاهش یابد.

  سود انباشته بانک گردشگری به بیش از 200 میلیارد تن رسید

به نظر می رسد در حال حاضر این اتفاق مهمی باشد چرا که کاهش قیمت سهام به میانه کانال 1.2 میلیون واحدی در هفته گذشته و رسیدن نماگر اصلی بازار 1.3 میلیون واحدی، بازار را در محدوده مشخصی قرار داده است که قیمت ها را به سمت پایین سوق داده است. جذاب می کند

این جذابیت از آن جهت حائز اهمیت است که افزایش قیمت نیم دلار و امکان رقابت در ارز عرضه شده در این بازار در آینده نزدیک ممکن است ارزش واقعی صورت های مالی شرکت ها را افزایش دهد.

اما سومین عاملی که تاثیر روانی مثبتی بر فعالان بازار سرمایه دارد، کاهش قیمت پول در بازار بین بانکی است که تغییرات آن با حساسیت زیادی در بورس رصد می شود. این کاهش که برای سومین هفته متوالی اتفاق افتاد، توانست این رقم را به محدوده 21.04 درصد برساند.

البته این رقم قبل از آغاز کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی 21.09 درصد بود. به نظر می رسد ترکیب این سه عامل اصلی در کنار هم می تواند زمینه را برای بهبود قیمت بورس فراهم کند و در صورت عدم تحریف در خارج از بازار، حتی می تواند ارزش معاملات بازار و در نهایت روند آن را بهبود بخشد.

شنبه بازار سهام در آینه اعداد

در روزی که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افزایش 0.95 درصدی از 336 نماد معامله شد، قیمت پایانی 211 سهم (63 درصد) مثبت و 109 سهم (32 درصد) در سطوح منفی معامله شد. . در این بازار 43 نماد (13 درصد) 70 میلیارد تن صف خرید تشکیل دادند اما در مقابل شاهد تشکیل صف فروش در 15 نماد بورسی (40 درصد) به ارزش 52 میلیارد تن بودیم.

این ارقام در شرایطی ثبت می شود که بورس تهران در آن روز شاهد خروج 15 میلیارد تنی پول واقعی از بازار بود. مقایسه این رقم با میانگین هفته قبل نشان می دهد که حداقل در اولین روز معاملات هفته جاری در بورس، سرمایه گذاران با خوش بینی بیشتری از معاملات استقبال کردند. این در حالی است که در آن روز یک هزار و 616 میلیارد تن به ارزش 3 هزار و 100 میلیارد تن معاملات بورسی به معاملات خرد اختصاص یافت.

به گفته کارشناسان بورس، اگرچه این رقم کمتر از میانگین سال جاری است، اما در صورت بهبود شرایط، ممکن است روزهای آینده از وضعیت فعلی خارج شده و به سطوح بالاتر ثبت شده در سال جاری برسد.

دیدگاهتان را بنویسید