معاملات بورس تهران در هفته گذشته باز هم با کاهش شاخص های کلیدی بازار مواجه شد. شاخص کل بازار نیز با کاهش 4.2 درصدی، 1.3 میلیون واحد از دست داد. در عین حال ارزش معاملات پایین بود.
واقع گرایان نیز خروج نقدینگی از بازار را تشدید کردند. همه اینها دست به دست هم دادند، بنابراین ممکن است مجموعه سقوط های بورس ادامه یابد. جو روانی بازار نیز تحت تأثیر این تحولات بسیار بی انگیزه همراه با ناامیدی است. معلوم نیست این حجم از بی علاقگی و ناامیدی از کجا می آید.
اگر متاثر از مذاکرات هسته ای است چرا به اخبار مختلف واکنشی نشان نمی دهد؟ آیا زمانی که انتظار توافق می رود و اخبار حاکی از عدم نتیجه گیری مذاکرات است، روند بورس تغییر نخواهد کرد؟ آیا اقدامات سیاسیون منجر به این رکود بازار شد یا واقعاً بازتابی از وضعیت اقتصادی در مواجهه با بورس تهران است؟ هر چه باشد، اما نتیجه همان است.
بازار بسیار ضعیف است و به نظر نمی رسد در حال حاضر شرایط برای بهبود آن فراهم باشد. نظرسنجی این هفته نیز این وضعیت را نشان می دهد.
اکثر سهامداران شرکت کننده در این نظرسنجی معتقدند که بازار سهام همچنان در حال کاهش است. با این حال، تحلیلگران می گویند که بازار سهام در این هفته روند نوسانی را دنبال خواهد کرد. با این حال روند این روزها در بازار تعجب برانگیز است و به نظر می رسد بورس فراتر از تحلیل شرایط موجود است.
متخصصان چه می گویند؟
صعودی: 23. درصدی از کارشناسان بررسی بر این باورند که بورس در هفته جاری با رشد عمومی قیمت مواجه خواهد شد. به گفته این گروه، قیمت سهام واقعاً جایی برای کاهش بیشتر ندارد و حتی احتمال دستیابی به توافق هسته ای و اصلاح نرخ ارز را نیز پیش بینی می کرد.
ارزش دلاری سهام در سال گذشته به کمتر از نصف ارزش خود رسید و نرخ ارز همچنان در حال افزایش است. از سوی دیگر با جدی شدن تک نرخی شدن ارز، موج جدیدی از تورم در اقتصاد رخ می دهد که در سمت راست ترازنامه شرکت ها ظاهر می شود و این موضوع ممکن است قیمت سهم را بالا ببرد. جهت.
از طرفی پتانسیل قابل توجهی برای بورس در بازارهای جهانی وجود دارد. جایی که قیمت فلزات اساسی در سطوح قابل توجهی معامله می شود. انتشار گزارش ماهانه و 9 ماهه شرکت ها در روزهای آتی که پیش بینی می شود عملکرد مطلوب شرکت ها را در بر داشته باشد، ممکن است باز هم قیمت ها را در مسیر رشد خوبی قرار دهد و موید حمایت بنیادی بورس باشد.
مفسر: 56 درصد از کارشناسان شرکتکننده در نظرسنجی دنیای اقتصاد معتقدند که قیمتها افت قابلتوجهی را تجربه کردهاند و بعید است که موج قابل توجهی از فروش در بازار وجود داشته باشد. بورس با بی اعتمادی زیادی مواجه است و در شرایط کنونی دور از انتظار نیست که شخص دیگری به دنبال آوردن نقدینگی به بازار باشد.
از سوی دیگر، به نظر می رسد فعالان بازار کمی بیشتر در انتظار انتشار گزارش های 9 ماهه و ماهانه شرکت ها هستند و ضمن ارزیابی محتوای این گزارش ها، فعالیت خود را در بازار کاهش دهند. فعالان بازار باید دلایل اساسی قوی دیگری را برای ادامه رشد در نظر بگیرند.
این علل ریشهای وجود ندارند، اما به نظر میرسد در شرایط کنونی بیاعتمادی، انتظار نظارت عینیتر بر این علل ریشهای غیرمنطقی نباشد.
بر این اساس به نظر می رسد در هفته جاری شاخص کل تحت فشار نارضایتی و بی اعتمادی و شاید در برخی موارد تحت تاثیر ارزیابی معامله گران از محتوای گزارش اجرا و برنامه ریزی داده های جدید توسط شرکت ها، با حرکتی مستمر مواجه شود. عرضه و تقاضا
نزولی: 21 درصد از این کارشناسان روند نزولی شاخص بورس در هفته جاری را پیش بینی می کنند. این افراد بر این باورند که ناامیدی و بی انگیزگی همچنان در بورس وجود دارد و چشم اندازی برای توقف این بار وجود ندارد. بازار همچنان تحت فشار برای فروش سهام در ناآگاهی محض از یک عامل قدرتمند خواهد بود.
در ایجاد چنین شرایطی بیش از واقعیت ها به تجربه قبلی معامله گران توجه می شود. ضمن اینکه محتوای بودجه سال آینده زیر پوشش بسیاری از سهامداران قرار نخواهد گرفت. بر این اساس افزایش فشار فروش در هفته جاری از دید این دسته از کارشناسان دور از انتظار نیست.
از دیدگاه سهامداران
صعودی: 29 درصد از سهامداران شرکت کننده در نظرسنجی روند شاخص کل در آخرین هفته معاملاتی آذرماه را صعودی ارزیابی کردند.
افت شدید قیمتها در روزهای اخیر و احتمال بازخرید سهام با حمایت از افزایش قیمتهای بازار جهانی و سطح فعلی نرخ ارز، نقدینگی قابلتوجهی را وارد بازار سهام میکند و منجر به افزایش شاخص کل میشود.
مفسر: 28 درصد از سهامداران حاضر در نظرسنجی نیز روند قیمت را در هفته آینده متغیر ارزیابی کردند. به دلایل مشابه، این سهامداران معتقدند تا زمانی که عامل عینی تری آزاد نشود، فعالیت هر دو سطح خرید و فروش کاهش خواهد یافت. تا زمانی که چنین عاملی در بازار وجود نداشته باشد، بازار سهام با همان شتاب به حرکت خود ادامه خواهد داد.
نزولی: 43 درصد از این سهامداران روند نزولی شاخص کل را در هفته آینده پیش بینی کردند. از دیدگاه این سهامداران در حال حاضر دلیلی برای توقف فشار برای فروش سهام وجود ندارد و بی اعتمادی و ناامیدی از بهبود و احیای بازار سهام در آینده چاره ای جز جذب نقدینگی به چشم سهامداران باقی نگذاشته است. .