بیماری های قلبی عروقی با 18.6 میلیون مرگ در سال همچنان عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. البته این بیماری ها در کشور روند رو به رشدی دارند و این دسته از بیماری ها علل مختلفی دارند که از آن جمله می توان به سیگار، دیابت، فشار خون، چاقی، آلودگی هوا، کم تحرکی و تغذیه نامناسب اشاره کرد.
دکتر مریم شهامت متخصص قلب و عروق گفت: مهمترین علامت سکته قلبی، درد قفسه سینه است که عمدتاً درد بین ناف و فک پایین را شامل می شود، به این معنی که هر گونه دردی در این ناحیه به خصوص در افراد مسن امکان پذیر است. این تنها سردرد (معده درد) است که این علامت می تواند یکی از علائم درد قلبی و حمله قلبی باشد.
ممکن است درد یا در فک باشد یا ممکن است دو اندام فوقانی را درگیر کند که شایعترین علت درد است، اما حمله قلبی میتواند علائم دیگری مانند تنگی نفس، احساس سنگینی در قفسه سینه و فشار در قفسه سینه یا خستگی.” او گفت.
یکی از اعضای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: گاهی ممکن است بیمار علامتی نداشته باشد و دچار سکته ای به نام سکته قلبی بدون علامت شود و این نوع سکته بیشتر در افراد مسن، دیابتی ها و افراد مبتلا به نارسایی کلیوی دیده می شود.
دکتر شهامت با بیان اینکه سکته قلبی چند عامل دارد گفت: یکی از این عوامل ممکن است ارثی باشد یعنی. سابقه بیماری قلبی در خانواده ها، دیابت، فشار خون بالا، کهولت سن، استعمال دخانیات، سبک زندگی نامناسب مانند کم تحرکی، استرس، خلق و خوی، تغذیه نامناسب، فست فودها و غذاهای چرب، فرد را مستعد گرفتگی عروق می کند که منجر به حمله قلبی می شود.
وی در خصوص پیشگیری از سکته قلبی ادامه داد: برخی از عوامل مانند افزایش سن و جنس (چون سکته قلبی در مردان شایعتر است) و سابقه خانوادگی که قابل تغییر نیست، اما برخی از جمله کنترل فشار، کنترل قند خون، استفاده از غذاهای کم چرب را می توان برای جلوگیری از حملات قلبی جایگزین کرد.
این متخصص قلب و عروق گفت: علل سکته قلبی ثابت و نگران کننده است. ما باید مراقب باشیم زیرا ممکن است بیمار در آینده دچار سکته شود. مثلاً بیمار می گوید من دو سه کیلومتر راه رفتم و مشکلی نداشتم. ولی الان باید 500 متر راه برم چون درد قفسه سینه دارم، خسته یا تنگی نفس، باید بشینم استراحت کنم و بعد ادامه بدم که زنگ خطره و آدم اینجا باید بره دکتر و منتظر نباشه. برای سکته .چون در این صورت کار هم برای بیمار و هم برای پزشک سخت می شود.
دکتر شهامت تاکید کرد: اگر بیمار علائمی مانند خستگی، تنگی نفس یا درد قفسه سینه داشته باشد که بیشتر در اثر فعالیت یا استرس عصبی تحریک می شود و تشدید می شود، مجبور به نشستن و استراحت می شود و سپس بهبود می یابد و دوباره راه می رود و بیمار را هشدار می دهد. سکته قلبی دارد و باید به پزشک متخصص مراجعه کند تا پزشک رگ بسته را تحت نظر گرفته و پیدا کند و قبل از اینکه بیمار سکته کند رگ را باز می کند که بعد مزمن درد است.
وی گفت: در صورتی که همان بیمار با علائم سکته مزمن به پزشک مراجعه نکند و زمان مراجعه طولانی باشد، تنگی عروق به حدی می رسد که بیمار ممکن است یک بار یا حتی در هنگام استراحت دچار درد و ناراحتی شدید قفسه سینه شود. ناف تا گوشه فک پایین) و بیمار را مجبور به رفتن به بیمارستان کرد که در آنجا سکته دیگری رخ داد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: درد زنگ خطر با استراحت و قرص های زیرزبانی بهبود می یابد و بیمار خود را با این امر وفق می دهد و وقت خود را تلف می کند. دکتر شهامت ادامه داد: در 90 درصد موارد سکته مغزی به حدی است که بیمار به بیمارستان منتقل و تحت درمان قرار می گیرد.
وی گفت: یکی از عوارض بیماری عروق کرونر لخته شدن خون در رگ ها از جمله قلب، مغز و ریه است و مواردی وجود دارد که بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر علائم سکته قلبی را بروز می دهند.
وی گفت: اگر فردی در حین ورزش احساس درد، سنگینی قفسه سینه، تنگی نفس و ناراحتی در قفسه سینه کرد و با استراحت بهتر شد، حتما زودتر به پزشک مراجعه کند، زیرا در صورت سکته قلبی اولین عارضه است. سکته در ساعت اول این مرگ است و کسانی که باقی می مانند دچار عوارضی مانند نارسایی قلبی می شوند که دیگر به درستی کار نمی کند.