دکتر حمیدرضا جماعتی در نشست خبری آنلاین با خبرنگاران گفت: با توجه به اینکه آمیکرون از نظر آلودگی تقریباً سه برابر دلتا مسریتر است و حتی زمانی که یک نفر مبتلا شود، میتواند ویروس را به 10 نفر دیگر منتقل کند. یک روز و نیم تا دو روز به دو قسمت تقسیم شود.
این امر جهش زایی این جهش را افزایش می دهد، بنابراین ویروس بیش از 50 برابر بیشتر از جهش های قبلی جهش یافته است و این به این دلیل است که ما هنوز اطلاعات زیادی در مورد رفتار ویروس نداریم و منتظر تحقیقات بیشتر در مورد آن هستیم. که، ما می توانیم تصمیم گیری کنیم.
دوره هایی که بیشتر با ایمیکرون مرتبط هستند
وی افزود: آنچه در حال حاضر برای ما مشخص است این است که به دلیل مسری بودن آن در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهای اروپایی به ویروس تبدیل شده و در ایالات متحده به حدود 73 درصد رسیده است. “
بر اساس گزارشهای اخیر در مورد شیوع این ویروس، تقریباً همه کشورهای جهان به این جهش مبتلا هستند. بنابراین ما باید در مورد این ویروس بیشتر بدانیم. در حال حاضر بر اساس مطالعات انجام شده در کشورهای اروپایی می دانیم که اکثر افراد مبتلا به این ویروس در سنین 20 تا 30 سال و افراد بالای 60 سال در معرض این ویروس قرار دارند.
مردم از پروتکل ها پیروی می کنند
وی تاکید کرد: تاج آمیکرون 40 تا 50 درصد کمتر از نوع دلتا بستری است، اما به دلیل شیوع بالای آن، باید به تعداد کم بستری ها توجه چندانی نشود. با توجه به شیوع بالای آن، افراد باید پروتکل ها را به خوبی رعایت کنند و به جلسات، کنسرت ها و … توجه ویژه ای داشته باشند، زیرا این ویروس به سرعت قابل انتقال است. استفاده از ماسک قطعا عفونت را کاهش می دهد.
اهمیت واکسیناسیون برای سنین 5 تا 11 سال
جماعتی با تاکید بر لزوم واکسیناسیون تاجدار گفت: همانطور که قبلاً اعلام کردهایم، بسیاری از کشورهای جهان دیگر این واکسن را به عنوان دوز تقویتی نمیپذیرند و آن را سومین و دوز اضافی علیه آمیکرون میدانند.
ما حتی واکسیناسیون را از 5 تا 11 سال توصیه می کنیم. با توجه به بازگشایی مدارس که ممکن است منجر به رهاسازی ایمیکرون شود، توصیه می کنیم در این سنین واکسیناسیون انجام شود.
دو قرص تاج ایرانی در انتظار تایید سازمان غذا و دارو است
جماعتی با اشاره به تایید دو قرص عروق کرونر طی چند روز گذشته توسط سازمان غذا و دارو گفت: در چند روز اخیر سازمان غذا و دارو دو قرص برای درمان بیماری عروق کرونر قلب را تایید کرده است.
قرص Paxloid و Mulnopiravir در کشور ما نیز توسط شرکت های دارویی عرضه می شود و حتی برخی از آنها را ساخته اند و منتظر هستند تا سازمان غذا و دارو در اختیار مردم قرار دهد. اما همانطور که می دانید مصرف این داروها در موارد کوتاه تا متوسط در افرادی است که در ابتدای علائم بیماری هستند و بیماری زمینه ای دارند که در صورت بیمار شدن بیماری در بدن آنها تشدید می شود. و ممکن است در بیمارستان بستری شود. همچنین برای همه کسانی که علائم خفیف دارند توصیه نمی شود.
وی در پاسخ به مصرف این دو دارو در ایران گفت: پاکسلوئید تا 70 درصد و مولنوپیراویر تا 30 درصد می تواند از پیشرفت بیماری و بستری شدن در بیمارستان جلوگیری کند و در صورت استفاده در افراد در معرض تشدید موثر خواهد بود.
چندین شرکت دارویی در کشور از دو دارو مولکول ساخته اند و برخی هم ساخته اند و منتظر تحقیق هستند و فکر نمی کنم برای تایید دارو در سازمان غذا و داروی ایران مشکلی پیش بیاید. با تایید این دارو توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده.
خطر رسیدن Omicron به اوج خود در کشور در سه هفته آینده
جماعتی گفت: اگرچه ماهگرفتگی را گزارش کردهایم، اما معمولاً هفته آینده اثرات آن بر اساس سیر ویروس مشخص میشود. در بسیاری از کشورها، از جمله اتریش، قرنطینه های سه هفته ای در کاهش مرگ و میر و بستری شدن در بیمارستان موفقیت آمیز بوده است.
محدودیت هایی برای تجمعات عمومی از چند روز پیش در ایتالیا اعمال شد و ما نیز این محدودیت ها را پیشنهاد کردیم. با توجه به اینکه آمیکرون هفته گذشته در بلغارستان کشف شد و با توجه به زمان تکثیر آن که حدود یک و نیم تا سه روز است، انتظار می رود در صورت عدم رعایت پروتکل ها و عدم واکسیناسیون حداقل تا سه تا چهار هفته آینده. با اوج آمیکرون بیایید در ایران ملاقات کنیم; به همین دلیل بر پروتکل های بهداشتی و واکسیناسیون دوز سوم در دوران طلایی از دو هفته به بعد تاکید داریم.
75% مصونیت در برابر امیکرون با نوبت سوم واکسیناسیون
وی افزود: بر اساس مطالعات انجام شده تزریق نوبت سوم حدود 75 درصد ایمنی در برابر آمیکرون در بدن ایجاد می کند. ایجاد محدودیت در پروتکل ها با نظر رئیس جمهور و وزارت کشور نیز موثر خواهد بود.
ساخت کیت تشخیصی Omicron در انستیتو پاستور ایران
وی ادامه داد: اقدامات ما رعایت پروتکل های بهداشتی و محدودیت در جوامع و نوبت سوم واکسیناسیون است. با توجه به اینکه کیت تشخیصی آمیکرون در انستیتو پاستور ایران ساخته شده و در اختیار استان ها قرار گرفته است، اما با توجه به اینکه بیماران معمولا جوان هستند و سیستم ایمنی قوی دارند و واکسینه می شوند، شاید با تعداد زیادی آمیکرون مواجه نشده باشیم. پروتکل اولیه ما این بود که افراد بستری شده در بیمارستان ها را ارزیابی کنیم، به این معنی که بر اساس آزمایشات، این مقدار emicron را شناسایی نکردیم.
سه شاخص Omicron
وی در خصوص تعداد بیماران مبتلا به آمیکرون در ایران گفت: تا به امروز تعدادی آمیکرون گزارش شده است و با توجه به روند آزمایشات فعلی نمی توان تعداد دقیق بیماران را اعلام کرد.
90 درصد بیماران مبتلا به امیکرون دارای سه علامت هستند. سرفه، گلودرد و تب علائمی هستند و بسیاری از افراد ممکن است فکر کنند به سرماخوردگی مبتلا هستند که بسته به بدن و وجود یا عدم وجود بیماری زمینه ای متفاوت است.
ضوابط تاج رنگ شهرهای کشور باید تغییر کند
دبیر کمیته علمی ملی تاج در مورد تغییر ضوابط رنگ شهرهای کشور نیز بیان کرد: در جلسه ای با وزیر بهداشت این موضوع برجسته شد و کارشناسان آمار وزارت بهداشت تشکیل جلسه دادند و به این نتیجه رسیدند که معیارهای رنگی عوض شدن. اساس بحث ثابت باید 20 تا 30 درصد کمتر از دلتا باشد تا لکه جدیدی ایجاد کند، اما این هنوز سخت است و باید ببینیم که ویروس چگونه رفتار می کند.
آیا افرادی که با 3 دوز پاستوکوکوس واکسینه شده اند به نوبت چهارم نیاز دارند؟
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر اینکه افرادی که با واکسن سه دوز پاستوکوکوف واکسینه شده اند، اکنون با گذشت 4 ماه از دریافت واکسن از نوبت سوم، نیاز به تزریق نوبت چهارم دارند یا خیر، توضیح داد:
بسیاری از کشورها هنوز در مورد دوز چهارم صحبت نکرده اند و می گویند دو ماه طول می کشد تا یک رفتار جهش جدید تشخیص داده شود و در عین حال سطح آنتی بادی ها بعد از دوز سوم چقدر خواهد بود و زمان می برد و سپس تزریق دوز چهارم را می توان در نظر گرفت و همین را می توان در مورد واکسن پاستوکوکوس نیز گفت.
جماعتی گفت: ثابت شده است که انواع واکسن هایی که استفاده می کنیم در برابر ویروس آمیکرون موثر بوده و در صورت تزریق دوز سوم ایمنی نسبتا خوبی ایجاد می کند. می توان در مورد تزریق واکسن های غیرفعال صحبت کرد، بهتر است دوز سوم با پلتفرم متفاوت و غیره باشد، اما تغییر دوز سوم به این معنی نیست که واکسن های قبلی واکسن های خوبی نبودند.
مطالعات انجام شده در ایالات متحده با واکسن های فایزر و مدرن نشان می دهد که پس از 25 هفته، اثربخشی این واکسن ها در برابر دلتا به زیر 40 درصد رسیده است و در مورد آمیکرون 10 درصد مؤثرتر بوده است. رسیدن به 75 درصد.
این موضوع در کشور ما با توجه به واکسن های موجود نیز صادق است. بنابراین توصیه می شود که هر واکسن با دوز سوم مجدداً تزریق شود تا اثربخشی واکسن برای محافظت در برابر سویه آمیکرون افزایش یابد.
درمان Omicron
وی افزود: 90 درصد علائم این نوع سرفه سرفه، تب و گلودرد است و سایر علائم بسته به فرد، سن، بیماری زمینهای و … مانند ضعف، کبودی، علائم عضلانی، سردرد متفاوت است. او … اتفاق می افتد.
آمیکرون علامت خاصی ندارد اما در صورت غلبه در جوامع یک طرفه علائم مشابه را به این کشور نسبت می دهیم.
درمان با کورتیکواستروئیدها و تولیسوماب به عنوان درمان اولیه این بیماری در نظر گرفته می شود. در مواردی که بیماری حاد نباشد، درمان علامتی و بر اساس شکایت بیمار است. در صورتی که بیمار دارای یک عامل خطر مسن تر یا بیماری زمینه ای است، استفاده از Paxloid و Mulnopiravir را توصیه می کنیم.
وی افزود: بررسی ها نشان می دهد که زمان کاهش سطح آنتی بادی در واکسن های مختلف متفاوت است. به عنوان مثال در مورد واکسن های «فعال» سطح آنتی بادی تا سه ماه بالا بود و بعد از سه ماه سطح آنتی بادی کاهش پیدا کرد، بنابراین توصیه کردیم که دوز سوم بلافاصله تزریق شود.
اینکه واکسن داخلی دقیقاً می تواند برابر با واکسن خارجی باشد و در کشور ما نیز تحقیقاتی انجام شده است. توصیه به تزریق دوز سوم بر اساس در دسترس بودن واکسن بسیار مهم است و توصیه کشورها و سازمان بهداشت جهانی بر اساس مطالعات انجام شده در کشورهایی است که Strazenka و Pastokov برای دوز سوم به عنوان واکسن دیگر توصیه میشوند. نسبت به پلت فرم اصلی؛ البته هنوز در دسترس بودن واکسن مهم است و تاکید بر تزریق نوبت سوم است. شعار ما همیشه این بوده است که بهترین واکسن، مقرون به صرفه ترین واکسن است.
واکسیناسیون و محدودیت های هوشمند را جدی بگیرید
دبیر کمیته علمی ملی ولیعهد با بیان اینکه آیا کشور ولیعهدی مختص ایران وجود دارد یا خیر، گفت: این ویروس در حال گردش است و جهش ایجاد می کند.
تاکنون جهش خاصی که مختص ایران باشد نداریم و بیشتر سویه ها در دنیا در حال گردش هستند. گاهی جهشها منجر به رفتار ضعیفتر ویروس و گاهی منجر به رفتار بهتر ویروس میشود. این واکسن باعث کاهش انتشار ویروس در جامعه و ظهور سویه های جدید می شود و ثانیا سرعت انتقال ویروس را کاهش می دهد و باعث جهش کمتر ویروس می شود.
لازم است تا حد امکان احتیاط های لازم را انجام دهیم و موضوع تزریق نوبت سوم واکسن بالای 18 سال و واکسیناسیون افراد زیر 8 سال و همچنین محدودیت های هوشمندانه برای جلوگیری از پیک های آمیکرون را جدی بگیریم. ممکن است اگر در معرض یک ویروس وحشی قرار بگیریم. کسانی که به مدت سه ماه دوز دوم آسترازون را تزریق کرده اند، ممکن است نوبت سوم را نیز دریافت کنند.
وی تاکید کرد: تمام پیش بینی ها برای نوبت سوم انجام شده و تولیدات داخلی ما برای نوبت سوم کافی خواهد بود. همه افراد بالای 18 سال باید دوز سوم را طی چند هفته آینده مصرف کنند تا ایمنی کافی در بدنشان ایجاد شود.
وی در خصوص مدارس و مراکز آموزشی گفت: توصیه ما این است که در صورت تمایل به افتتاح حضوری پروتکل های بهداشتی رعایت شود و تعداد محدودی از دانش آموزان در مدارس رعایت شوند تا بازگشایی به صورت حضوری انجام شود. اما در صورتی که شرایط به درستی رعایت نشود و منجر به انتقال بیماری شود، به وزارت آموزش و پرورش و اولیای مدرسه توصیه می کنیم شرایط لازم و کامل را برای رعایت پروتکل بهداشتی رعایت کنند تا دانش آموزان آسیبی نبینند. یا شروع اوج بیماری
جماعتی افزود: در برخی از کشورها آزمایشی انجام نمی شود و گزارشی هم نداریم که اگر بیماری عروق کرونر قلب رخ دهد به بیماری های دیگری نسبت داده می شود و بنابراین ممکن است آماری نداشته باشد اما نمی توان گفت که در این کشورها وجود ندارد. ما که گزارش می دهیم هر روز آزمایش های زیادی انجام می دهیم و گزارش جهانی ارائه می دهیم.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه آمیکرون به سویه غالب در سایر نقاط جهان تبدیل شده است، امیدواریم در چند هفته آینده اطلاعات کافی برای راه اندازی سیستم خود داشته باشیم، اما از آنجایی که نمی توانیم کاری انجام دهیم، باید تمام اقدامات احتیاطی را انجام دهیم. «جان کسی در خطر نباشد.