به گفته مسئولان بانک مرکزی، با اقدامات انجام شده، کد پول ملی که به صورت ریالی منتشر می شود، در سال جاری آشکار و جایگزین اسکناس می شود.
اوایل پاییز سال گذشته صحبت هایی مبنی بر صدور رمز ارز ملی بر اساس ریال توسط مسئولان مطرح شد و رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: رمز ارز ملی یکی از مهم ترین موارد در دستور کار بانک مرکزی است که زیرساخت ها و زیرساخت ها را در دستور کار قرار داده است. دستورالعمل تدوین شده است و در آینده نزدیک مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.
ماجرا از این قرار است که در سال های اخیر سرمایه گذاران و عموم مردم برای سرمایه گذاری در این بازار برای حفظ ارزش پول و سرمایه، توجه خود را به ارزهای رمزنگاری شده معطوف کرده اند و افراد زیادی وارد این عرصه شده اند. تبادل رمزها به صورت غیرقانونی انجام شد.
این در حالی است که به دلیل ناشناخته بودن دنیای ارزهای رمزنگاری شده، سیاستمداران کشورهای مختلف از دانش کافی برای تدوین و تدوین قانون در این زمینه برخوردار نبودند و تاکنون تکلیف اجازه یا ممنوعیت مبادلات ارزهای دیجیتال به ویژه در ایران مشخص نشده است.
از سوی دیگر، از آنجایی که ارزهای دیجیتال در بسیاری از کشورهای جهان هنوز به رسمیت شناخته نشده اند و پاسخ اصلی به این فناوری مبتنی بر تنظیم و کنترل فعالیت مصرف کنندگان است، ایران نیز در تلاش است تا قوانینی در این زمینه تدوین کند. اما تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده است.
علاوه بر تهیه پیش نویس قوانین در مورد ارزهای رمزنگاری شده، مقامات ایران در حال بررسی ارائه کد ارز ملی هستند که به گفته رئیس بانک مرکزی اوایل سال جاری منتشر و توسط بانک مرکزی منتشر خواهد شد.
به گفته صالح آبادی، مردم با صدور رمز ریالی اسکناس های ریالی خود را به بانک مرکزی تحویل داده و کد ریالی دریافت می کنند که قابل سرمایه گذاری نیست و تنها جایگزین اسکناس می شود.
بانک مرکزی هدف خود را ایجاد ارز دیجیتالی اعلام کرده است که اسکناسها را به اشیایی قابل برنامهریزی و برنامهریزی تبدیل میکند تا پول بتواند از طریق این فرآیند یک شی هوشمند داشته باشد.
مهران محرمیان_اداره فناوری بانک مرکزی در تشریح ویژگی های رمز ملی ریالی توضیح می دهد که در رمزی که داخل گوشی قرار می گیرد، بانک به عنوان شخص ثالث و واسطه ای که امکان انتقال وجه را فراهم می کند، همان پول را حذف می کند و اسکناس در جیب ما فرم الکترونیکی منتقل می شود.
وی البته یکی از مهم ترین ویژگی های رمز ریالی نسبت به اسکناس را امنیت بالای آن می داند و می گوید: در واقع رمز ریالی به گونه ای طراحی شده است که وجوه حتی در صورت ریالی قابل رهگیری است. اطلاعات مربوط به رمز عبور به سرقت رفته و هک شده است.دزدها و هکرها می توانند گوشی های هوشمند را ردیابی کنند.
اگرچه بانک مرکزی قرار است رمز ریالی را در سال جاری منتشر کند، اما برخی از کارشناسان فناوری می گویند دیجیتالی کردن ریال با ارزش و پشتیبانی فعلی آن بی معنی است، زیرا سال ها پس از مطرح شدن موضوع ارز دیجیتال در ایران، هنوز این حوزه وجود دارد. هنوز حل نشده رها نشده است
آنها همچنین از دیجیتالی شدن ریال انتقاد می کنند زیرا کارشناسان معتقدند ریال دیجیتال از قبل در کیف پول و کارت های بانکی مردم وجود دارد و تفاوت کد ریالی چیست و چه فایده ای دارد؟
همچنین علیرضا شمحی، کارشناس حوزه ارزهای دیجیتال، انتشار ارزهای دیجیتال توسط بانک مرکزی را ضروری نمی داند و می گوید: نهاد حاکمیتی باید در این حوزه ورود کند.