مریم طالشی| فصل امتحانات این دانشگاه در حال نزدیک شدن است و با وجود شایعاتی مبنی بر برگزاری امتحانات، پیش از این بسیاری از دانشگاه ها اعلام کرده اند که امتحانات در سه ترم گذشته طبق روال گذشته برگزار می شود. امتحانات مجازی ممکن است استرس کمتری به نظر برسند زیرا در شرایط بهتری برگزار می شوند، بنابراین بهتر است امتحانات مجازی برگزار شود، اما این فقط یک سکه است.
اگر از دانش آموزانی که سابقه امتحان مجازی دارند بپرسید، درد دل زیادی دارند و لزوما از شنیدن مجازی سازی امتحان خوشحال نمی شوند.
هر چه بیشتر به یاد میآورم، استرسم بیشتر میشود.» برای یکی از امتحانات همه فرجه را خوانده بودم چون منابع زیاد بود. معلم امتحان را به صورت شفاهی برگزار کرد و از هر دانش آموز سه سوال پرسید که هر کدام فقط زمان مشخصی برای پاسخ دادن داشتند.
من کاملاً مطمئن بودم چون تمام ترم را خوانده بودم و همانطور که گفتم کل دوره امتحان را صرف این درس کردم، زیرا این اولین امتحان من بود. نوبت من که شد دوربین و میکروفون را روشن کردم. عکس داشتم ولی میکروفون کار نمیکرد. هر کاری که انجام دادم به نتیجه نرسید، اما قبلاً نتیجه نداد.»
لیلا، دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه می گوید: «خلاصه آن روز نتوانستم امتحان بدهم و آنقدر نگران بودم که همه چیزهایی را که خوانده بودم فراموش کردم. البته چند روز بعد استادم قبول کرد دوباره امتحان بدم چون اگه امتحان نمیدادم درس رو از دست میدادم.
قبل از آن بیش از 10 بار میکروفون را چک کردم و با پشتیبانی فنی دانشگاه تماس گرفتم تا از کارکرد میکروفونم مطمئن شوم. من هنوز موفق شدم در این امتحان شرکت کنم و نمره خوبی از آن گرفتم، اما هرگز استرس و اضطرابی را که در آن روز داشتم فراموش نمی کنم.
لیلا با اینکه اضطراب را تحمل کرد، که فکر می کرد فراموش نشدنی بود، اما شانس آورد. برخی دیگر از دانشآموزان در حین امتحان دچار مشکلات فنی شدند و نتوانستند آنها را اصلاح کنند، مانند محمدعلی، دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی آلی.
او یادآور می شود: «روز اولی که امتحاناتمان را شروع کردیم دقیقاً همان روزی بود که تعطیلات شروع شد. نمیدونستم برق رو قطع میکنه اولین سوالی که در سیستم جواب دادم قطع برق بود. اومدم از اینترنت گوشیم استفاده کنم که دیدم گوشی تموم شده.
ناگهان فراموش کردم شارژر را روشن بگذارم. چون برای امتحان مرخصی بودم امکان دسترسی به آن وجود نداشت. متاسفانه پاوربانک من هم سر کار بود و نمی دانم چطور چنین اشتباهی کردم. داشتم فکر می کردم از همسایه ها شارژ بگیرم.
دو سه واحد گم شده بود و یکی از آنها روی گوشی من جا نمی شد. خلاصه ماه و خورشید و آسمان دست به دست هم دادند و من نتونستم تلاش کنم. پس از دو ساعت، درست با تمام شدن زمان امتحان، برق روشن شد.
کار دیگری نمی توانستم بکنم. بعد از استریم به استاد ایمیل زدم و قضیه را توضیح دادم اما ایشان از تلاش مجدد خودداری کردند و فقط گفتند که اگر نظرسنجی کلاسی خوب باشد نمره اولیه می دهم که خوشبختانه توانستم حداقل نمره اولیه را بگیرم اما همین نمره 12 روی ارزیابی من تاثیر بدی داشت. »
مائده، دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی نیز معتقد است که امتحان مجازی 100 برابر آزمون حضوری استرس زا است: امتحان مجازی می تواند مشکلی رایج برای دانشجو باشد.
من خودم در امتحانات عادی با سر و صدای همسایه ها مشکل داشتم. ناگهان تصمیم گرفتند به محض اینکه من سعی کردم تلویزیون تماشا کنند یا جاروبرقی بکشند. یا تمام لحظه ای که مهمان به سراغشان آمد و در یک آپارتمان کوچک با دیواری نازک، خودتان بهتر می دانید که شرایط برای تمرکز چقدر سخت است.
من هم در کلاس های مجازی این مشکلات را داشتم اما تستش فرق می کند. خلاصه هر وقت خواستم امتحان کنم یه مشکلی پیش میومد. مثلاً شخصی زنگ در را می زند و چیزی می پرسد. همه اینها بار آدمی را سنگین می کند و باعث می شود نتواند روی امتحان تمرکز کند.
ترجیح میدهم امتحانات حضوری داشته باشم اگرچه برخی از همکلاسیهایم به شدت با امتحانات حضوری مخالف هستند و فکر میکنم به دلیل تقلب و این حرفهها است، اما در مقطع کارشناسی ارشد از آنجایی که اکثر سوالات تحلیلی هستند، نمیتوان در بسیاری از سوالات حتی تقلب کرد. اگر امتحانات حضوری باشد به صورت کتاب باز برگزار می شود.
به همین دلیل، تقلب منطقی نیست. حتی اگر با هم به سوالات تحلیلی پاسخ دهیم، کمک چندانی نمی کند و مشخص می شود که از همدیگر نوشته ایم. علاوه بر این، یکی از اساتید ما ترم گذشته گفت که می توانید با مشورت و همفکری به سؤالات پاسخ دهید، اما این کمکی نکرد زیرا آنقدر سخت بود که هیچکس نمی توانست تحلیل درست و قابل اعتمادی داشته باشد.
البته همه دانش آموزان از مجازی سازی امتحانات ناراحت نیستند و از آن استقبال می کنند. مثل پویا دانشجوی ترم سوم مکانیک. “راستش من به این روش یادگیری مجازی و همچنین شرکت در امتحانات آنلاین عادت کرده ام، و از آنجایی که هرگز حضوری در کالج شرکت نکرده ام، کمی هیجان زده هستم که فکر کنم قرار است حضوری در این آزمون شرکت کنم. ” او می گوید.
برای دانشجویانی مثل من که به دلیل کرونا دانشجوی مجازی در دانشگاه سپاه هستند، ظاهر شدن ناگهانی امتحان بسیار استرس زا است و به نظر من تأثیر بدی دارد. ترجیح می دهم این ترم به صورت مجازی برگزار شود و اگر کلاس ها حضوری برگزار شود، از ترم اول به دانشگاه می رویم.»
سمانه، یکی دیگر از دانشجویان، این موضوع را تایید می کند و معتقد است که شرایط برای کودکانی که هرگز به دانشگاه نرفته اند کمی سخت تر است. او گفت: “شخصا یک ترم و نیم در دانشگاه گذراندم و سپس تاج آمد.”
از طرفی خیلی ناراحتم که تجربه سه و نیم ترم حضور در دانشگاه را از دست دادم و امیدوارم در سه ترم گذشته حضور داشته باشیم و بتوانیم از پایه مادی دانشگاه استفاده کنیم. از طرفی چون ساکن تهران نیستم از نظر حمل و نقل و اقامت در خوابگاه مشکلی ندارم و این برای من خوب است.
به هر حال در کل فکر می کنم امتحان مجازی حداقل برای ما دانش آموزان شهرمان بهتر است چون امتحانات برای درس خواندن در خوابگاه سخت است و از طرفی باید غذا درست کنیم و کارهای دیگری انجام دهیم. چیزهایی مثل تمیز کردن اتاقمان اما وقتی در خانه هستیم، دیگر به این چیزها علاقه نداریم و فضای یادگیری خوبی وجود دارد.»
مهدی یکی دیگر از دانش آموزان نیز استرس دارد که بدون پدرش امتحان می دهد. ممکن است بپرسید چگونه؟ بهتر است از زبان خودش بخوانید: «در دروسی مثل آمار مشکلات زیادی دارم و از آنجایی که پدرم لیسانس ریاضی دارد و در این زمینه بسیار باتجربه است، باید در طول امتحان از او کمک بگیرم و من اعتماد به نفس ندارم تنهایی امتحان بدم . خیلی خوشحالم که امتحانات این ترم مجازی هم هست. حالا که او حضور دارد، به او فکر می کنم.
این هنوز نظری است. فصل امتحانات فرا رسیده است و دانش آموزان در حال آماده شدن هستند. برای برخی امتحان مجازی استرس زا است و برای برخی دیگر جلسه حضوری استرس زا است. البته می توان گفت دانش آموزانی که در آزمون های مجازی موفق شده اند کمی خسته هستند، اما ورودی های جدید همچنان همان سختی هایی را که با ثبت نام های قبلی به وجود آمده بود، تجربه خواهند کرد. پس اگر تازه وارد هستید فرصت را از دست ندهید و از تجربیات بزرگترها استفاده کنید.
منبع: روزنامه ایران