خبر مرکزی- در حال حاضر، هر جا سرمان را برمی گردانیم، فیلم ها و صحنه هایی را می بینیم که حاوی خشونت است. تماشای چنین فیلم ها و صحنه هایی در آینده ای نه چندان دور آسیب های اجتماعی زیادی بر جای خواهد گذاشت. کودکی که در جامعه فقط خشم و پرخاشگری می بیند، چگونه در آینده شخصیت پیدا می کند؟ تماشای خشونت و درگیری در ویدئوهایی که در شبکه های مجازی دست به دست هم می دهند، افراد را به سمت افسردگی یا خودکشی سوق می دهد.
خشونت پدیده وحشتناکی است که امنیت و آسایش را از زندگی انسان سلب می کند. از جزئی ترین جنایات ارتکابی علیه اموال گرفته تا جدی ترین جنایات ارتکابی علیه بدن و جان انسان ها، همه مصداق خشونت هستند. در تعریف کلی خشونت می توان گفت که خشونت شامل اعمالی علیه بدن و جان، ناموس، مال و حقوق افراد است به نحوی که موجب ترس شود. «اعتماد» در این گزارش به برخی از عوامل ایجاد خشونت در جامعه اشاره می کند.
خشونت رفتاری قابل نقد در جامعه
مجید ابهری، آسیب شناس و رفتارشناس اجتماعی درباره خشونت هایی که به صورت ناخودآگاه در جامعه رخ می دهد، می گوید: «خشونت یکی از پاسخ های رفتاری اساسی مبتنی بر خشم و پرخاشگری است. خشونت ناشی از رفتار فرد بسته به ویژگی های روحی، روانی، اجتماعی و فرهنگی او آثار و پیامدهای بسیار و متنوعی بر جای می گذارد.
خشونت رفتاری در جامعه قابل نقد است. یعنی شاید فرزندان ما با دیدن خشونت کلامی بین والدین یا مشاهده خشونت بین مردم در کوچه و خیابان و جاهای دیگر جذب این رفتار غیر محترمانه شوند و این وضعیت ناراحت کننده در رفتار و روان آنها نهادینه شود. در حال حاضر ضرب و جرح فیزیکی، ضرب و جرح و قتل تعداد قابل توجهی مراجعین پزشکی قانونی، قضایی و پلیسی دارد، چرا اینطور است؟ بسیاری از مردانی که دستانشان به خون دیگران آغشته شده و باعث بسته شدن زندگی مرد دیگری شده است، نه قاتل به دنیا آمده اند و نه قتل در ذاتشان وجود داشته است، اما خشم و خشونت باعث شده در یک نقطه با یک واقعیت ساده، یک مرد تبدیل به یک مرد شود. قاتل و کتاب زندگی او بسته شده است.
از رویارویی رفتاری و درگیری لفظی گرفته تا درگیری فیزیکی، پیامدهای خشم و خشونت در روابط فردی و اجتماعی محسوب می شود. بیشتر درگیریهای فیزیکی ریشه در خشونتهای بین فردی دارد و گاهی پیش میآید که به دلیل یک جای پارک یا یک نگاه یا برخورد بسیار ساده و کوتاه بین دو نفر، درگیری فیزیکی رخ میدهد و منجر به قتل و صدمات جدی میشود. متأسفانه در جامعه ما خشونت رفتاری بسیاری از جوانان، کودکان و بزرگسالان ما را احاطه کرده است.
وقتی به فیلم های خشنی که این روزها در شبکه های مجازی منتشر می شود و بازی های رایانه ای نگاه می کنیم، درصد قابل توجهی از آنها صحنه های خشونت و خشونت دارند. همچنین از اسباب بازی هایی که در جامعه موجود است می توان نتیجه گرفت که بیش از 85 درصد این اسباب بازی ها شمشیر و خنجر و انواع تفنگ و تیرکمان است. رفتارگرایان علل ایجاد خشونت در جامعه را به دو دسته تقسیم می کنند که این دو گروه عمده عبارتند از: عوامل محیطی و اقتصادی. مانند گرانی، تورم، مشکلات شغلی و شغلی، مشکلات بیکاری و کاریابی و افزایش لحظه ای قیمت ها که اکثریت شاغلان جامعه به ویژه مستمری بگیران و حقوق بگیران را آزار می دهد.
در خانواده ها، کودکان مهارت های کنترل خشم یا مدیریت هیجانات رفتاری را نمی آموزند. در مدارس به جای درس های بی اثر و بیهوده، می خواهم به فرزندانمان مهارت های کنترل رفتار و مدیریت هیجانی در مقاطع مختلف تحصیلی ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی آموزش داده شود. خشمگین شدن یک رفتار بسیار انسانی است و امیرالمومنین علیه السلام می فرماید از خشم دوری کنید که آغاز دیوانگی و پایان آن پشیمانی است.
. خشونت با خشم شروع می شود و با پشیمانی ناشی از خطای انسانی پایان می یابد. دسته دوم دلایل، علاوه بر نرخ بالای ساعتی و فقر اقتصادی، مشکلات رفتاری هستند. صدا، آلودگی صوتی، آلودگی تنفسی، تراکم انسان در خانههای کوچک یا در خانههایی که سه چهار خانواده زندگی میکنند، دیگر راهی برای شادی و نشاط وجود ندارد.»
رسانه ها می توانند نقش ویژه و موثری در کاهش خشونت داشته باشند
ابهری در ادامه توضیح می دهد: «از سوی دیگر گرانی وسایل شادی در جامعه یکی دیگر از دلایل بروز خشونت است. یعنی وقتی فردی بخواهد خانواده اش را به سینما، تئاتر یا پارک ببرد، هزینه زیادی دارد و برای فردی که حقوق کافی ندارد، چنین حرکاتی غیر ممکن می شود. سفرهای تعطیلات یا گشت و گذار که منجر به خستگی و تعارض ذهنی یا رفتاری می شود. این به رفتار تبدیل می شود. بیکاری یا درآمدهای زیر سطح زندگی یکی از دلایل بروز پرخاشگری در افراد است.
وقتی دولت اعلام کرد که سقف دستمزد برای درآمد مناسب در جامعه 18 میلیون تومان و کمتر از آن زیر خط فقر است، در نتیجه اگر دقت کنیم چند درصد از مردم جامعه ما کمتر از این میزان درآمد دارند. از حقوق؟ کسانی که حتی از عهده مایحتاج ضروری خود و خانواده خود مانند گوشت، مرغ، لبنیات و میوه های تازه برنمی آیند، از کمبودهای تغذیه ای و کمبود ویتامین های لازم رنج می برند و شرمساری خانواده آنها را به پرخاشگری و خشونت می کشاند.
بیشتر بخوانید: اعتراض نماینده مجلس به نیروهای امنیتی
خستگی ناشی از کار مضاعف افراد کم درآمد مانند شیفت دوم و سوم یکی از عوامل پرخاشگری و خشونت است چرا که نه فرزندان و نه زن مرد خانواده را می بینند و با او هستند و نه مرد خانواده به طور کامل با همسر و فرزندانش. این خلأ عاطفی باعث بروز مشکلاتی مانند برخوردهای رفتاری زناشویی، کمرنگ شدن روابط زناشویی و طلاق های عاطفی و طلاق های واقعی می شود. دیری نمی گذرد که کشتن یک دختر توسط پدرش یا سر بریدن زن توسط شوهرش و سر بریده به دست و راه رفتن در خیابان به این درجه از رفتار در جامعه رسیده است.
رسانه ها می توانند جایگاه ویژه و موثری در راهکار یابی و کاهش خشونت در جامعه داشته باشند. با ارائه برنامه های نشاط آور و شوخی های بزرگ می توانند از قدرت خشونت بکاهند و خشم و پرخاشگری را در جامعه کاهش دهند. افزایش نشاط اجتماعی و حمایت سازمان ها و نهادهای ذیربط از خانواده های دارای فرزند برای رشد و نشاط در خانواده ها و ورزش های دسته جمعی و گروهی، سفرها و دیدارهای خانوادگی می تواند تنش های رفتاری و افسردگی را در جامعه به میزان قابل توجهی کاهش دهد و به همین دلیل است که خشونت در این جامعه علاوه بر آن، کاهش یافته و تنش های رفتاری و تقابل های رفتاری نیز به موازات آن کاهش می یابد.
رسانهها باید تا حد امکان از اخبار خشونتآمیز مانند قتل، جنگ و درگیری پرهیز کنند و یا به طور ضعیف به مردم اطلاع دهند. انتشار این خبر چه فایده و تاثیری در جامعه دارد! جدا از ایجاد وحشت و تنشهای رفتاری، البته انتشار و بیان اخبار در جامعه ضروری است، اما اینکه در هر فاجعه چه تعداد کشته میشوند یا در یک درگیری چه آثاری ایجاد میشود، برای دیگران سود یا تأثیر مثبتی جز این ندارد. ارائه موج خبرهای بد از نظر رفتاری فکر می کنم یک گروه دیگر هم وجود دارد و آن بارش و باران اخبار تلخ و ناراحت کننده در جامعه است.
مردمی که کاری به سکه و دلار ندارند، اما مدام اخبار رسانه ها مبنی بر افزایش قیمت سکه و دلار بمباران می شوند. این تنش های عصبی خشونت آنها را افزایش می دهد. فردی که اصلا با دلار و سکه سر و کار ندارد، اما هرچقدر هم قیمت آنها را ساعت به ساعت می بینید یا وقتی برای خرید به فروشگاه می رود، تفاوت قابل توجهی در قیمتی که امروز می خرد در مقایسه با دیروز . این استرس های رفتاری محدود هستند. یا عدم نشاط اجتماعی باعث خشونت، خشم و پرخاشگری در جامعه می شود».
2022-11-06 04:11:25