اومکار گودبال| در روزهای اخیر، با تشدید تنش های ژئوپلیتیکی بین روسیه و غرب بر سر اوکراین، شاهد کاهش قیمت ها در بسیاری از ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین بوده ایم. در واقع خبر هر گونه افزایش تنش منجر به کاهش قیمت ها می شود و خبر کاهش هر گونه تنش باعث رشد در بازار ارزهای دیجیتال می شود.
بین قیمت بیت کوین و شاخص S&P در بازار سهام آمریکا همبستگی وجود دارد و در این میان طلا بر تشدید این تنش پیروز شده است. در پایان هفته گذشته در حالی که قیمت طلا به 1900 دلار در هر اونس رسید که بالاترین سطح در 8 ماه گذشته است، شاخص S&P و دو شاخص دیگر در بازار سهام آمریکا به شدت کاهش یافت و عملکرد هفتگی بازار سهام منفی شد.
در بازار ارزهای دیجیتال نیز قیمت ها کاهش یافته است. روز شنبه قیمت بیت کوین به 40000 دلار رسید. در واقع، طلا به عنوان پناهگاه امن برای سرمایه گذاری در بحران ها، به دلیل تنش های فزاینده جذاب شده است، در حالی که دارایی های پرریسک مانند سهام و بیت کوین تحت فشار قرار گرفته اند. یکی از تحلیلگران می گوید:
«نااطمینانی و نگرانی در مورد آینده ریسک پذیری سرمایه گذاران را کاهش داده است و این یک واکنش طبیعی است. زیرا مشخص نیست حمله روسیه به اوکراین چه پیامدهایی بر اقتصاد و بازارهای جهانی خواهد داشت و این پیامدها چقدر شدید و ماندگار خواهد بود.
یکی دیگر از دلایل نگرانی سرمایه گذاران افزایش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا است که احتمالا به سرعت اتفاق می افتد. یک ماه پیش هیچ کس نمی خواست در بازار طلا سرمایه گذاری کند. اما ناگهان همه به این بازار نقل مکان کردند. زیرا تقاضا برای پناهگاه های امن برای سرمایه گذاری افزایش یافته است».
نکته مهم دیگر این است که سرمایه گذاران در بازار ارزهای دیجیتال همواره این بازار را در شرایط بحران سیاسی و اقتصادی یک منطقه سودآور می دانند. اما اکنون می بینیم که این ارزها مانند سهام دارایی های پرریسک عمل می کنند. یعنی افزایش ریسک ها از جذابیت آن ها می کاهد.
یکی دیگر از تحلیلگران متخصص در ارزهای دیجیتال گفت: ما می بینیم که بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال بیشتر شبیه سهام شرکت های فناوری عمل می کنند. در هفتههای اخیر، همبستگی مثبتی بین بیتکوین و شاخص نزدک در بورس آمریکا وجود داشته است و افزایش ریسکها جذابیت هر دو را کاهش داده است.»
اگرچه حضور رو به رشد سرمایه گذاران نهادی در بازار ارزهای دیجیتال طی دو سال گذشته منجر به تبدیل این ارزها به مزیت بیشتر شده است. اما همین عامل بازار باعث شده تا این ارزها نسبت به روند بازارهای متعارف حساس تر شوند و ریسک را کاهش یا افزایش دهند. در این میان بیت کوین بیشتر تحت تأثیر این روندها قرار می گیرد. زیرا میزان سرمایه گذاری نهادی در آن بیشتر است.
دو دیدگاه در مورد افق قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال وجود دارد. دیدگاه اول این است که اگر تنش های ژئوپلیتیکی بین روسیه و غرب تشدید شود، فشار بر بازار ارزهای دیجیتال به ویژه بیت کوین افزایش خواهد یافت. بیت کوین دارایی بسیار پرخطری است و اگر روسیه به اوکراین حمله کند، فشار ناشی از فروش، قیمت آن را 10 تا 15 درصد نسبت به سطح فعلی کاهش می دهد.
اخبار مختلفی از وضعیت در مرز اوکراین منتشر شده است. در اوایل این هفته، بایدن اعلام کرد که روسیه طی چند روز آینده به اوکراین حمله خواهد کرد و برخی گزارشها حاکی از بازگشت تعدادی از نیروهای روسی به پایگاههای خود هستند.
برخی تحلیلگران بر این باورند که بیت کوین در بلندمدت عملکرد بهتری نسبت به طلا خواهد داشت و برخی با اشاره به موانع افزایش قیمت بیت کوین و حامیان بازار طلا می گویند که طلا عملکرد بهتری خواهد داشت. دیدگاه دوم در افق بازار ارزهای دیجیتال این است که اگر روسیه به اوکراین حمله کند و غرب تحریم های سختی را علیه مسکو اعمال کند، روسیه برای مقابله با اثرات تحریم ها به بیت کوین روی خواهد آورد.
یکی از تحلیلگران می گوید که طرفدار بیت کوین رشد یک سیستم مالی غیرمتمرکز است که می تواند تاثیر تحریم ها را کاهش دهد. در مورد میزان استفاده روسیه از این سیستم و ارزهای دیجیتال تردید وجود دارد.
بانک مرکزی روسیه اخیراً خواستار ممنوعیت ارزهای دیجیتال و گسترش ارز دیجیتال این کشور شده است، در حالی که وزارت دارایی روسیه مخالف استفاده از ارزهای دیجیتال نیست. واقعیت این است که بیت کوین ابزاری ارزشمند و قابل اعتماد برای روسیه برای مقابله با اثرات تحریم های غرب است. اما نمی توان گفت که اعمال تحریم ها علیه روسیه منجر به افزایش شدید قیمت بیت کوین خواهد شد.
نکته دیگر این است که در صورت استفاده روسیه از بیت کوین، هرگونه افزایش احتمالی قیمت کوتاه مدت خواهد بود. سوالات زیادی در مورد اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد وجود دارد و تنها زمان مشخص خواهد کرد. آنچه اکنون می بینیم این است که بازار ارز دیجیتال مانند یک بازار سرمایه گذاری رفتار می کند.